Przepisy kulinarne Dr Gaja

Czerwona kapusta w towarzystwie rodzynek z ProOdpornością

Zdrowych warzyw nigdy za wiele! Mamy dla Was przepis na bardzo wartościową sałatkę z czerwonej kapusty, do której - dla walorów smakowych - dodaliśmy rodzynki, a dla wsparcia organizmu w trakcie zmiennej, letniej pogody - uwzględniliśmy saszetkę ProOdporności od DrGaja.

 

Składniki / 2 porcje

  • Ćwiartka główki czerwonej kapusty
  • 1 saszetka ProOdporności
  • 1 łyżka miodu Manuka
  • 1 łyżka oleju lnianego DrGaja
  • 1 mała czerwona cebula
  • Garść rodzynek
  • 1 szt. dużego obranego jabłka
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • ½ szt. granatu
  • Gałązka natki pietruszki

 

Sposób wykonania:

  1. Wszystkie warzywa i owoce dokładnie myjemy.
  2. Następnie kroimy w cienkie plastry czerwoną kapustę oraz czerwoną cebulę.
  3. Obieramy granat, a jabłko kroimy w cienkie plastry.
  4. Do miski nakładamy czerwoną kapustę, rodzynki, granat, jabłko, orzechy i pokrojoną natkę pietruszki.
  5. W kubeczku mieszamy ProOdporność i 2 łyżki wody. Następnie dodajemy olej i miód. Przygotowany dressing rozlewamy po sałatce.
(0 Votes)

mgr Milena Grzywińska

Promotorka zdrowego odżywiania i stylu życia. Ukończyła studia magisterskie w Warszawskim Uniwersytecie Medycznym na kierunku Dietetyka w 2016 roku. W trakcie studiów odbyła liczne praktyki w placówkach szpitalnych, poradniach dietetycznych oraz zakładach produkcji żywności. Od tego czasu swoje doświadczenie poszerzała poprzez pracę w Poradni Chorób Metabolicznych, konsultacje pacjentów szpitalnych, a także opracowywanie indywidualnych jadłospisów. Prowadzi pacjentów klinicznych m.in. po zabiegach chirurgicznych, cukrzycowych, otyłych, z zaburzeniami hormonalnymi oraz alergiami i nietolerancjami pokarmowymi. W wolnym czasie uwielbia testować nowe przepisy, którymi dzieli się ze swoimi pacjentami. Najważniejsza zasada to: szybko, zdrowo i smacznie.