7 OBSZARÓW SZCZĘŚCIA

 potencjał aloesu właściwości aloes sok z aloesu

Jaki potencjał drzemie w aloesie? Właściwości aloesu, które warto znać

Aloes to roślina, której właściwości są znane od dawien dawna, na całym świecie. Korzysta się z niego w celach leczniczych, urodowych, dietetycznych. Najpopularniejsze gatunki aloesu to aloes drzewiasty i zwyczajny. Można wykorzystywać różne ich części, w tym liście, a nawet żywicę czy popiół z aloesu. Jednak czy każdy aloes jest jadalny? Na co aloes naprawdę pomaga i jak stosować sok z aloesu oraz inne produkty aloesowe? Podpowiadamy!

 

Co warto wiedzieć o aloesie? Właściwości aloesu

Aloes to roślina o wielu gatunkach. Znane są różne odmiany aloesu, nawet około 360! Pochodzi z regionu śródziemnomorskiego, ale występuje też na Wschodzie, w Chinach czy w Afryce. Aloes ma charakterystyczne, jasno-zielone, „napęczniałe” liście o ostrych zakończeniach.

Dlaczego liście są „napęczniałe”? Otóż są bogate w sok aloesowy, który, notabene, ma gorzkawy posmak. Sok aloesowy jest bogaty w składniki odżywcze, w tym w elektrolity (potas, magnez, sód, wapń), ale także cynk, żelazo, mangan, molibden, chrom.

Wśród witamin, jakie zawiera aloes, warto wymienić: witaminy A, C, E, B12 czy kwas foliowy. Zaś związki organiczne, które odpowiadają za wiele zastosowań aloesu, charakterystyczne dla tej rośliny, to między innymi: aloina, aloe-emodyna, aloezyna. Co poza tym warto wiedzieć o aloesie?

gatunki aloesu właściwości aloes na co dobry drgaja

Na świecie znanych jest co najmniej 360 gatunków aloesu!

 

Na co pomaga aloes? Efekty picia aloesu

Skuteczność soku z aloesu zależy od zawartości ALV - Aloverosy. Jest to najcenniejszy składnik soku z aloesu, który jest rodzajem cukru złożonego występującego tylko w aloesie. To od niego zależą wyjątkowe właściwości tej rośliny. Wysoka zawartość ALV jest dostępna wyłącznie w dobrej jakości produktach, najczęściej pochodzących z bezpośredniego wyciskania soku z liści. Na próżno szukać go w napojach z aloesem dostępnych w marketach.

Przede wszystkim sok z aloesu ma działanie chroniące przed uszkodzeniem oksydacyjnym, a więc, w skrócie mówiąc, przyczynia się do zachowania młodości człowieka na dłużej. Odpowiadają za to zawarte w aloesie witaminy, ale i związki takie, jak flawonoidy, taniny, karotenoidy.

Może on także wspomagać osoby z cukrzycą i insulinoopornością, ponieważ dowiedziono, że aloes wpływa hipoglikemizująco. Innymi słowy – przyczynia się do zmniejszenia stężenia glukozy we krwi, utrzymania jej na prawidłowym poziomie oraz niwelowania działanie szkodliwych wolnych rodników związanych z nadmiernym stężeniem cukru we krwi.

Sok z aloesu można też stosować do wspomagania detoksykacji organizmu. Pozytywnie wpływa również na układ odpornościowy człowieka, przez co będzie świetnym wyborem w trakcie całego roku. Kto by pomyślał, że jedna roślina może mieć tyle zastosowań i właściwości!

dr gaja drgaja sok bio z aloesu właściwości aloes

Sok z aloesu może być pity z łyżeczki lub dodawany do różnych przepisów

 

Jak stosować sok z aloesu?

Niezależnie od tego, czy naszym celem jest detoksykacja aloesem, wspomaganie skóry, odporności czy układu trawiennego – warto wiedzieć, jak stosować sok aloesowy. Dzienna zalecana dawka w przypadku BIO Soku z Aloesu ALV600 Dr Gaja to 3x30ml, a BIO Soku z Aloesu ALV1200 Dr Gaja to 3x15ml. Najlepiej wypijać go przed posiłkiem (do pół godziny przed) i oczywiście nie przekraczać dziennej zalecanej porcji soku. Pamiętajmy, że co za dużo, to niezdrowo – nadmiar soku aloesowego stosowany przez dłuższy czas, niż kilka tygodni, może prowadzić do: biegunek, zaburzenia równowagi wodno-elektrolitowej, podrażnienia układu pokarmowego.

Sok z aloesu nie powinien być spożywany przez kobiety w ciąży oraz przez dzieci poniżej 12 roku życia. Warto podkreślić też, że nie każdy aloes jest jadalny i w praktyce wykorzystuje się około 20 odmian tej rośliny. Każdorazowo, stosując produkty z aloesem, warto zwracać uwagę na zapiski na opakowaniu, które producent umieszcza w celu zniwelowania wszelkiego ryzyka zdrowotnego u osób stosujących dany produkt.

 

Literatura:

  1. Cieślik, K. Turcza: Właściwości prozdrowotne aloesu zwyczajnego Aloe vera (L.) Webb. (Aloe barbadensis Mill.) .
  2. Matejczyk, A. Golonko, E. Chilmon: Aloe Vera – wybrane właściwości biologiczne. Civil and Environmental Engineering / Budownictwo i Inżynieria Środowiska 8 (2017) 191-195.
(0 Votes)

mgr Bartosz Kulczyński

Wykładowca na Uniwerystecie Przyrodniczym w Poznaniu. Od przeszło 10 lat prowadzi indywidualną praktykę dietetyczną. Specjalizuje się w dietoterapii chorób układu krążenia. Autor kilkuset artykułów dotyczących dietetyki, żywienia i suplementacji, publikowanych w polskich i zagranicznych czasopismach. Prywatnie miłośnik podróży, w tym wypraw rowerowych i spływów kajakowych