Przepisy kulinarne Dr Gaja

Lodowe wrapy z ProTrawieniem

Wrapy do proste i szybkie w przygotowaniu przekąski, które świetnie sprawdzą się zarówno jako przystawka, jak i  Przygotowaliśmy więc dla Was przepis na lodowe wrapy z dodatkiem saszetki ProTrawienia od DrGaja - dla wsparcia kondycji układu pokarmowego.

 

Składniki:

  • 30 dag piersi z indyka
  • 2 plastry boczku wędzonego
  • 1 awokado
  • Główka sałaty lodowej
  • 1 duży pomidor pomarańczowy
  • Gałązka kopru
  • 1 cebula czerwona
  • Pęczek szczypioru
  • Domowy majonez
  • Do smaku: sól /pieprz
  • 2 saszetki ProTrawienia DrGaja

 

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Awokado oraz cebulę obieramy i kroimy na cienkie plastry.
  2. Pierś z indyka kroimy na cienkie plastry, delikatnie rozbijamy i oprószamy solą i pieprzem, następnie grillujemy w piekarniku (góra-dół 180 st. C 30 min)
  3. W międzyczasie kroimy pomidora, koper, szczypior na drobne części.
  4. Przygotowujemy domowy majonez (żółtka, olej roślinny, musztarda, sok z cytryny, szczypta soli).
  5. Następnie wybieramy duże liście sałaty lodowej i nakładamy do niego kolejno: mięso, boczek, pomidor, awokado oraz koper i szczypior. Dodajemy 2 łyżeczki majonezu domowego oraz 1 saszetkę ProTrawienia.
  6. Gotowe nadzienie zawijamy liściem, a następnie wbijamy wykałaczki. Wrapa możemy przekroić na mniejsze części, podobnie jak sushi.

I gotowe, smacznego!

(0 Votes)

mgr Milena Grzywińska

Promotorka zdrowego odżywiania i stylu życia. Ukończyła studia magisterskie w Warszawskim Uniwersytecie Medycznym na kierunku Dietetyka w 2016 roku. W trakcie studiów odbyła liczne praktyki w placówkach szpitalnych, poradniach dietetycznych oraz zakładach produkcji żywności. Od tego czasu swoje doświadczenie poszerzała poprzez pracę w Poradni Chorób Metabolicznych, konsultacje pacjentów szpitalnych, a także opracowywanie indywidualnych jadłospisów. Prowadzi pacjentów klinicznych m.in. po zabiegach chirurgicznych, cukrzycowych, otyłych, z zaburzeniami hormonalnymi oraz alergiami i nietolerancjami pokarmowymi. W wolnym czasie uwielbia testować nowe przepisy, którymi dzieli się ze swoimi pacjentami. Najważniejsza zasada to: szybko, zdrowo i smacznie.