Przepisy kulinarne Dr Gaja

Faszerowane jabłka z olejem lnianym od DrGaja

Olej Lniany jest źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych kwasów omega-3. Zastąpienie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi obniża poziom cholesterolu we krwi. Dlatego w dzisiejszej propozycji DrGaja nie zabraknie dodatku oleju lnianego. Oprócz niego pojawią się jeszcze: płaty śledziowe, natka pietruszki czy ogórek małosolny. Faszerowane jabłka to idealny przepis dla osób szukających wyjątkowego smaku, a także lubiących eksperymenty w kuchni. Serdecznie zapraszamy do wypróbowania!

Składniki:

  • 4 duże jabłka,
  • 2 szt. ogórka małosolnego ew. korniszon,
  • 2 płaty śledziowe w oleju,
  • 1 szt. dużego jajka,
  • 1 szt. średniej czerwonej cebuli,
  • 1 łyżka oleju lnianego od DrGaja,
  • 3 gałązki natki pietruszki,
  • 150 ml jogurtu gęstego greckiego,
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej,
  • Szczypta soli i pieprzu,
  • 1 łyżka soku z cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa dokładnie myjemy. Następnie ścinamy wierzchołki jabłek i wydrążamy nasiona łyżką.
  2. Po oczyszczeniu nasion, wydrążamy miąższ i przekładamy go do osobnej miseczki skrapiając go sokiem z cytryny.
  3. Płaty śledziowe kroimy w paski, natomiast ogórek, cebule i ugotowane jajko na twardo - w kostkę. Składniki łączymy ze sobą w misce.
  4. Natkę pietruszki kroimy na drobno i dodajemy do miski wraz z miąższem jabłkowym, jogurtem, olejem, musztardą i przyprawami.
  5. Całość należy dokładnie wymieszać.
  6. Gotowy farsz nakładamy do jabłek.
  7. Można go udekorować gałązkami pietruszki lub kopru.

Gotowe! Życzymy smacznego :)

(1 Vote)

mgr Milena Grzywińska

Promotorka zdrowego odżywiania i stylu życia. Ukończyła studia magisterskie w Warszawskim Uniwersytecie Medycznym na kierunku Dietetyka w 2016 roku. W trakcie studiów odbyła liczne praktyki w placówkach szpitalnych, poradniach dietetycznych oraz zakładach produkcji żywności. Od tego czasu swoje doświadczenie poszerzała poprzez pracę w Poradni Chorób Metabolicznych, konsultacje pacjentów szpitalnych, a także opracowywanie indywidualnych jadłospisów. Prowadzi pacjentów klinicznych m.in. po zabiegach chirurgicznych, cukrzycowych, otyłych, z zaburzeniami hormonalnymi oraz alergiami i nietolerancjami pokarmowymi. W wolnym czasie uwielbia testować nowe przepisy, którymi dzieli się ze swoimi pacjentami. Najważniejsza zasada to: szybko, zdrowo i smacznie.