Faszerowane jabłka z olejem lnianym od DrGaja
Ciekawe połączenie składników faszerowanych jabłek, może zaskoczyć nie jednego smakosza. Dr Gaja poleca wypróbowanie potrawy z dodatkiem BIO oleju lnianego bogatego w wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3.
Olej Lniany jest źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych kwasów omega-3. Zastąpienie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi obniża poziom cholesterolu we krwi. Dlatego w dzisiejszej propozycji DrGaja nie zabraknie dodatku oleju lnianego. Oprócz niego pojawią się jeszcze: płaty śledziowe, natka pietruszki czy ogórek małosolny. Faszerowane jabłka to idealny przepis dla osób szukających wyjątkowego smaku, a także lubiących eksperymenty w kuchni. Serdecznie zapraszamy do wypróbowania!
Składniki:
- 4 duże jabłka,
- 2 szt. ogórka małosolnego ew. korniszon,
- 2 płaty śledziowe w oleju,
- 1 szt. dużego jajka,
- 1 szt. średniej czerwonej cebuli,
- 1 łyżka oleju lnianego od DrGaja,
- 3 gałązki natki pietruszki,
- 150 ml jogurtu gęstego greckiego,
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej,
- Szczypta soli i pieprzu,
- 1 łyżka soku z cytryny.
Sposób przygotowania:
- Warzywa dokładnie myjemy. Następnie ścinamy wierzchołki jabłek i wydrążamy nasiona łyżką.
- Po oczyszczeniu nasion, wydrążamy miąższ i przekładamy go do osobnej miseczki skrapiając go sokiem z cytryny.
- Płaty śledziowe kroimy w paski, natomiast ogórek, cebule i ugotowane jajko na twardo – w kostkę. Składniki łączymy ze sobą w misce.
- Natkę pietruszki kroimy na drobno i dodajemy do miski wraz z miąższem jabłkowym, jogurtem, olejem, musztardą i przyprawami.
- Całość należy dokładnie wymieszać.
- Gotowy farsz nakładamy do jabłek.
- Można go udekorować gałązkami pietruszki lub kopru.
Gotowe! Życzymy smacznego 🙂