Sok z GRANATU

Sok z GRANATU Dr Gaja

Ekologiczny Sok z Granatu Dr Gaja | Kraj pochodzenia surowca: Turcja | Certyfikacja: AGRO BIO TEST, PL-EKO-07-12922

Marka soków Dr Gaja powstała z potrzeby utrwalenia cennych surowców roślinnych, które w warunkach naturalnych dostępne są tylko w określonych strefach geograficznych i porach roku.

Pochodzące z różnych rejonów świata wysokiej jakości soki z owoców: granatu, noni, goji, açai, żurawiny i aronii oraz sok z aloesu podawane są procesowi pasteryzacji HTST (ang. high temperaturę short time) polegającemu na działaniu na produkt wysoką temperaturą (85°C) w krótkim czasie (15 sek.). Taki proces termicznego utrwalania żywności pozwala na zachowanie największej ilości składników odżywczych występujących w świeżym produkcie.

Do produkcji soków Dr Gaja wykorzystywany jest tylko świeży sok (a nie koncentrat), a cały proces wytwórczy podlega restrykcyjnemu nadzorowi. Produkcja wszystkich soków Dr Gaja odbywa się na terenie Niemiec.

Sok z GRANATU Dr Gaja
Sok z GRANATU Dr Gaja

Granatowiec właściwy (Punica granatum), jest krzewem, lub niewielkim drzewem pochodzącym z obszaru Azji Zachodniej, Kaukazu i Półwyspu Indyjskiego, chociaż jego uprawy rozpowszechnione są obecnie na całym świecie tam gdzie klimat jest suchy i gorący. Sok z Granatu Dr Gaja został wytworzony ze świeżych owoców pochodzących z ekologicznych upraw na terenie Turcji, gdzie występował pierwotnie.

Kwiaty granatu w wielu kulturach są symbolem miłość, a sam owoc przypominający wielkością duże jabłko jest znakiem płodności i młodości. Jadalną część granatu stanowi kilkaset nasion z soczystą i mięsistą osnówką, zamkniętych pod twardą czerwoną skórką. Sam smak jest orzeźwiający, słodki i jednocześnie lekko cierpki. Owoce granatu zawierają wachlarz związków fenolowych[1], witamin (m.in. C, K, kwas foliowy) i związków mineralnych (potas, miedź, mangan)[2]. Ponieważ samo jedzenie, ze względu na budowę owocu nie należy do wygodnych Sok z Granatu Dr Gaja jest dostępną w naszej szerokości geograficznej alternatywą na wykorzystanie jego walorów.

Składniki: sok z granatu 100 %

[1] http://pubs.acs.org/doi/pdf/10.1021/jf400684n

[2] http://nutritiondata.self.com/facts/fruits-and-fruit-juices/2038/2

Owoc granatu
Owoc granatu

ETYKIETA

Sok z Granatu Dr Gaja BIO, pasteryzowany HTST

Składniki: sok z granatu 100%

Kup sok z GRANATU

Wartość odżywczaw 100 mlw 150 ml*
Wartość energetyczna167,47 kJ / 40 kcal251,21 kJ / 60 kcal
Tłuszcz0 g0 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone0 g0 g
Węglowodany10 g7,5 g
w tym cukry10 g7,5 g
Błonnik0 g0 g
Białko0,7 g0,1 g
Sólzawiera znikome ilościzawiera znikome ilości

*zalecana dzienna porcja produktu. Dostępny w pojemności 500 ml (około 3 porcji) i 1000 ml (około 7 porcji).

Zalecane spożycie: spożywać po 50 ml, trzy razy dziennie. Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji produktu. Przed użyciem wstrząsnąć.

Warunki przechowywania: Przechowywać w temperaturze pokojowej, w miejscu niedostępnym dla małych dzieci. Chronić przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych. Po otwarciu przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu dwóch tygodni.

Dostępny w pojemnościach: 500 ml i 1000 ml

Kraj produkcji: Niemcy

Kraj pochodzenia Granatu: Turcja

Certyfikacja: AGRO BIO TEST®, PL-EKO-07-12922

Kup sok z GRANATU

Dodaj komentarz