Ekologiczny Sok z Granatu Dr Gaja | Kraj pochodzenia surowca: Turcja | Certyfikacja: AGRO BIO TEST, PL-EKO-07-12922
Marka soków Dr Gaja powstała z potrzeby utrwalenia cennych surowców roślinnych, które w warunkach naturalnych dostępne są tylko w określonych strefach geograficznych i porach roku.
Pochodzące z różnych rejonów świata wysokiej jakości soki z owoców: granatu, noni, goji, açai, żurawiny i aronii oraz sok z aloesu podawane są procesowi pasteryzacji HTST (ang. high temperaturę short time) polegającemu na działaniu na produkt wysoką temperaturą (85°C) w krótkim czasie (15 sek.). Taki proces termicznego utrwalania żywności pozwala na zachowanie największej ilości składników odżywczych występujących w świeżym produkcie.
Do produkcji soków Dr Gaja wykorzystywany jest tylko świeży sok (a nie koncentrat), a cały proces wytwórczy podlega restrykcyjnemu nadzorowi. Produkcja wszystkich soków Dr Gaja odbywa się na terenie Niemiec.
Granatowiec właściwy (Punica granatum), jest krzewem, lub niewielkim drzewem pochodzącym z obszaru Azji Zachodniej, Kaukazu i Półwyspu Indyjskiego, chociaż jego uprawy rozpowszechnione są obecnie na całym świecie tam gdzie klimat jest suchy i gorący. Sok z Granatu Dr Gaja został wytworzony ze świeżych owoców pochodzących z ekologicznych upraw na terenie Turcji, gdzie występował pierwotnie.
Kwiaty granatu w wielu kulturach są symbolem miłość, a sam owoc przypominający wielkością duże jabłko jest znakiem płodności i młodości. Jadalną część granatu stanowi kilkaset nasion z soczystą i mięsistą osnówką, zamkniętych pod twardą czerwoną skórką. Sam smak jest orzeźwiający, słodki i jednocześnie lekko cierpki. Owoce granatu zawierają wachlarz związków fenolowych[1], witamin (m.in. C, K, kwas foliowy) i związków mineralnych (potas, miedź, mangan)[2]. Ponieważ samo jedzenie, ze względu na budowę owocu nie należy do wygodnych Sok z Granatu Dr Gaja jest dostępną w naszej szerokości geograficznej alternatywą na wykorzystanie jego walorów.
Składniki: sok z granatu 100 %
[1] http://pubs.acs.org/doi/pdf/10.1021/jf400684n
[2] http://nutritiondata.self.com/facts/fruits-and-fruit-juices/2038/2
ETYKIETA
Sok z Granatu Dr Gaja BIO, pasteryzowany HTST
Składniki: sok z granatu 100%
Wartość odżywcza | w 100 ml | w 150 ml* |
Wartość energetyczna | 167,47 kJ / 40 kcal | 251,21 kJ / 60 kcal |
Tłuszcz | 0 g | 0 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0 g | 0 g |
Węglowodany | 10 g | 7,5 g |
w tym cukry | 10 g | 7,5 g |
Błonnik | 0 g | 0 g |
Białko | 0,7 g | 0,1 g |
Sól | zawiera znikome ilości | zawiera znikome ilości |
*zalecana dzienna porcja produktu. Dostępny w pojemności 500 ml (około 3 porcji) i 1000 ml (około 7 porcji).
Zalecane spożycie: spożywać po 50 ml, trzy razy dziennie. Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji produktu. Przed użyciem wstrząsnąć.
Warunki przechowywania: Przechowywać w temperaturze pokojowej, w miejscu niedostępnym dla małych dzieci. Chronić przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych. Po otwarciu przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu dwóch tygodni.
Dostępny w pojemnościach: 500 ml i 1000 ml
Kraj produkcji: Niemcy
Kraj pochodzenia Granatu: Turcja
Certyfikacja: AGRO BIO TEST®, PL-EKO-07-12922