7 OBSZARÓW SZCZĘŚCIA

cytryna witamina c

Dlaczego warto suplementować witaminę C? Ciekawostki o witaminie C

Witamina C to rozpuszczalna w wodzie substancja, która obecna jest w wielu produktach spożywczych. Znaleźć ją można głównie w świeżych warzywach i owocach. Z uwagi na jej dobroczynne działanie dla ludzkiego organizmu, a także na fakt, że ludzkie ciało nie jest w stanie jej samodzielnie produkować i magazynować, trzeba zadbać o spożycie jej na odpowiednim poziomie.

 

Gdzie znaleźć witaminę C?

Produkty spożywcze, szczególnie bogate w witaminę C, to owoce cytrusowe i warzywa. Brokuły, brukselka, papryka, kiwi, cytryna i pomarańcza są naturalnymi, bogatymi źródłami witaminy C. Spore jej ilości znajdują się także w truskawkach i papai. Jako doskonałe źródło tej cennej witaminy można uznać także kiszonki - kapusty, ogórki czy też popularne ostatnio kimchi.

Trzeba pamiętać o tym, że wybór właściwego produktu zawierającego duże ilości witaminy C, to zaledwie połowa sukcesu. Jeśli chodzi o kwas askorbinowy dostępny w produktach, to znaczący wpływ na jego ilość mają stosowane metody gotowania. Stężenie witaminy w żywności może być osłabione przez działanie ciepła i wody. Dlatego też ogromne zagrożenie dla utraty witamin ma gotowanie, smażenie i pieczenie. Przykładowo, niewielka porcja świeżych brokułów pokrywa około 80% dziennego zapotrzebowania na kwas askorbinowy- podczas gdy w przypadku gotowanych brokułów wartość ta spada do zaledwie 60%.

 

Ile witaminy C potrzebuje człowiek?

To, ile witaminy C potrzebuje codziennie człowiek, uzależnione jest od jego płci, wieku, aktywności i nawyków żywieniowych. Uznaje się jednak, że jeśli chodzi o osoby dorosłe, to zalecana dzienna porcja kwasu askorbinowego wynosi:

  • 75 mg dla kobiet,
  • 85 mg w czasie ciąży
  • 90 mg dla mężczyzn
  • 120 mg dla kobiet w okresie laktacji
  • dodatkowe 35 mg dla każdej osoby palącej papierosy

Osoby, które chcą zadbać o prawidłową kondycję swojego organizmu, mogą zdecydować się na witaminę C Pro od DrGaja. Jest to produkt, który pokrywa nawet 1250% zapotrzebowania na witaminę C dla osoby dorosłej.

Zawarta w nim lewoskrętna witamina C wspiera układ odpornościowy i doskonale wpływa na prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

Miód wchodzący w skład produktu poprawia jego skład i aromat. W suplemencie diety znaleźć można również kurkumę, rutynę oraz korzenie imbiru, które potęgują dobroczynne działanie preparatu. Śmiało można powiedzieć, że suplementy diety z witaminą C to produkty, na które warto zwrócić uwagę. Trzeba jedynie pamiętać o tym, by wybierać te o sprawdzonym i przebadanym składzie, o potwierdzonych właściwościach i działaniu.

warzywa witamina c papryka

Papryka ma w sobie znacznie więcej witaminy C niż cytryna.  

 

Kiedy brać witaminę C?

Osoby zastanawiające się, czy można brać codziennie witaminę C, powinny pamiętać o tym, że jej dawkowanie uzależnione będzie nie tylko od wieku i płci, ale również sposobu żywienia. Można uznać, że osoby dbające o zbilansowaną i zróżnicowaną dietę, pełną świeżych warzyw i owoców, suplementowanie witaminy C powinny skonsultować wcześniej z lekarzem. Z pewnością jednak regularne przyjmowanie suplementów z witaminą C warto zalecić w okresie zwiększonych zachorowań na infekcje wirusowe – wyniki badań udowodniły, że witamina C wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego organizmu.

Warto również odpowiedzieć na pytanie, czy witaminę C można przedawkować. Otóż, nadmiar kwasu askorbinowego usuwany jest z organizmu wraz z moczem. Przedawkowanie witaminy C z reguły nie powinno stanowić zagrożenia dla organizmu, jednak przyjęcie dawki większej niż 2 g na dobę może skutkować nudnościami, biegunką, wymiotami, dolegliwościami żołądkowymi oraz wysypką.

 

Dlaczego warto suplementować witaminę C?

Witamina C jest składnikiem, którego nie może zabraknąć w codziennej diecie. Jej niedobory mogą prowadzić do ogromnych problemów z prawidłowym funkcjonowaniem organizmu. Kwas askorbinowy nie tylko wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, ale również wzmacnia naczynia krwionośne poprzez wspieranie prawidłowej produkcji kolagenu.

Badania wykazały, że regularna suplementacja witaminy C wspiera także prawidłowe funkcjonowanie kości, chrząstek, dziąseł, zębów, a także skóry. Utrzymanie podaży witaminy C na prawidłowym poziomie pomaga w prawidłowej pracy układu nerwowego i pozwala na utrzymanie prawidłowych funkcji psychologicznych. Witamina C chroni komórki przed stresem oksydacyjnym, co pozwala spowolnić procesy ich starzenia. Przyjmowanie suplementów diety z witaminą C pozwala również na zmniejszenie uczucia znużenia i zmęczenia. 

 

Ciekawostki o witaminie C

To, że witamina C wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, z pewnością wiedzą wszyscy. Oto kilka ciekawostek, które pozwolą spojrzeć na nią z innej strony:

  • Witamina C jest bardzo ważna, jeśli chodzi o leczenie i zapobieganie anemii. Wszystko dlatego, że żelazo występujące w roślinach z reguły jest dość słabo przyswajalne przez organizm człowieka. Wystarczy jednak dodać do posiłku produkt bogaty w witaminę C – brokuła, bądź też pomidora, by nawet sześciokrotnie zwiększyć przyswajalność i wchłanialność żelaza.
  • To, że ludzki organizm nie jest w stanie samodzielnie produkować i magazynować witaminy C, już wiadomo. Nie wszyscy zdają sobie jednak sprawę z tego, że pod tym względem człowiek jest niechlubnym wyjątkiem – większość ssaków jest w stanie wytwarzać w swoich organizmach potrzebną im witaminę C. Zdolności tej nie posiadły niektóre gatunki nietoperzy, świnki morskie, małpy naczelne i... ludzie.
  • Warto mieć świadomość tego, że na wchłanianie witaminy C wpływ mogą mieć przyjmowane leki. Popularna aspiryna, środki antykoncepcyjne i antybiotyki mogą powodować jej szybszy rozkład i blokować skuteczne wchłanianie.
  • Dobrze wiedzieć również o tym, że osoby palące mają o wiele większe zapotrzebowanie na witaminę C. Wszystko dlatego, że kwas askorbinowy w ich organizmach jest wykorzystywany do naprawy uszkodzeń wyrządzonych przez wolne rodniki. Palenie osłabia również naczynia krwionośne i serce – a witamina C pozwala znacznie spowolnić ten proces. Badacze uznają, że osoby palące papierosy powinny spożywać co najmniej 35 mg witaminy C na dobę więcej niż osoby bez nałogu.
(0 Votes)

DrGaja

Matka natura, matka ziemia i żywicielka, która łączy to, co daje przyroda z badaniami i wiedzą ekspertów. Jej celem jest zbliżanie Was - czytelników - do natury i wskazywanie tych pomysłów na codzienne funkcjonowanie i dietę, które pozwolą Wam żyć w harmonii, szczęściu i zdrowiu. Dzięki naturalnym produktom i wartościowym, merytorycznym poradom, osiągnięcie tego stanu będzie łatwiejsze niż kiedykolwiek 🌱