Drukuj
Jadłospisy 7-dniowe

Piąty tydzień wyzwania! Poznaj smak dań lekkostrawnych

Dieta lekkostrawna to specjalna dieta zalecana w wielu chorobach. Jej głównym celem jest dostarczenie niezbędnych składników odżywczych do organizmu bez obciążania układu pokarmowego. W większości jest ona zalecana osobom starszym, jednak i młodsi mogą z niej skorzystać w sytuacji zatrucia pokarmowego lub stanie pooperacyjnym. Przy diecie lekkostrawnej warto zwrócić uwagę na takie składniki jak chude mięso i wędliny, chude przetwory mleczne, pieczywo pszenne (nie razowe!), biały ryż, jasne makarony.  Niezwykle ważna jest również forma obróbki termicznej potraw, która dopuszcza tylko gotowanie na parze, w wodzie, duszenie potraw oraz pieczenie w foli.

Zapraszamy do zapoznania się z przykładowym jadłospisem na 7 dni w diecie lekkostrawnej.

Propozycja jadłospisu od Dr Gaja stanowi przykład zdrowego stylu odżywianiaJadłospis spełnia zapotrzebowanie energetyczne na poziomie 1700 kcal dziennie i stanowi alternatywne do tradycyjnego sposobu odżywiania się, kierowaną wyłącznie do osób zdrowych i pełnoletnich. Jadłospis został ułożony przez dietetyka aczkolwiek każda osoba, która chciałby wdrożyć wskazany Jadłospis powinna uprzednio skontaktować się z lekarzem i/lub dietetykiem, a z pewnością powinna zapoznać się ze składem oferowanych w ramach niniejszego Jadłospisu produktów Dr Gaja.

Dieta do pobrania w formie PDF

Poniedziałek   

Skórka z pomidora. - Przed spożyciem sparz pomidora wrzątkiem i zdejmij z niego skórkę- unikniesz dzięki temu podrażnienia ścian żołądka.

ŚNIADANIE 08:30

SOK BIO Z ŻURAWINY DRGAJA 50 ML

BUŁKA PSZENNA Z SZYNKĄ I POMIDOREM

Czas przygotowania: 5 minut

  1. Bułkę pszenną przekrój na pół. 2. Na połówkach bułki poukładaj plasterki szynki i pokrojonego w plastry pomidora.

DRUGIE ŚNIADANIE 10:30

SOK BIO Z ŻURAWINY DRGAJA 50 ML

JABŁKO PIECZONE Jabłko - 150 g (1 x Sztuka)

Czas przygotowania: 20 minut

  1. Umyj dokładnie owoc i owiń w folię aluminiową. 2. Piecz ok 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do ok.160 stopni C.

BUDYŃ NA MLEKU KROWIM

Czas przygotowania: 7 minut

  1. Zagotuj połowę mleka. 2. W połowie objętości mleka rozpuść budyń w proszku i cukier waniliowy. 3. Dodaj rozmieszany budyń do gotującego się mleka. 4. Gotuj mieszając jeszcze 2 minuty.

OBIAD 14:00

MIKSTURA OLEI HEPA DRGAJA 2 ŁYŻKI

POLĘDWICZKI Z KURCZAKA NA PARZE Z WARZYWAMI I ZIEMNIAKAMI

Czas przygotowania: 35 minut

  1. Zamarynuj mięso w oleju, soku z cytryny i przyprawach. 2. Ziemniaki umyj i obierz. Wrzuć do wrzącej, lekko osolonej wody i gotuj aż będą miękkie. 3. Pozostałe warzywa umyj, obierz ze skórki i pokrój w plastry. 4. Gotuj mięso i warzywa na parze przez około 25 minut. 5. Na koniec polej danie 2 łyżkami.

PODWIECZOREK 17:30

KOLACJA 20:30

SOK BIO Z ŻURAWINY DRGAJA 50 ML

RYŻ Z JABŁKAMI

Czas przygotowania: 10 minut

  1. Ryż ugotuj na mleku. 2. Przełóż do miseczki. 3. Na górę wyłóż mus jabłkowy.

Wtorek 

ŚNIADANIE 08:30

SMOOTHIE Z BANANÓW

Czas przygotowania: 5 minut

  1. Zmiksuj składniki w blenderze.

Biszkopty - 30 g (6 sztuk)

DRUGIE ŚNIADANIE 10:30

SOK BIO Z ŻURAWINY DRGAJA 50 ML

KASZA KUKURYDZIANA NA MLEKU Z DUSZONYM JABŁKIEM

Czas przygotowania: 10 minut

  1. Jabłko pokrój w kostkę i duś na wodzie do miękkości. 2. Kaszę ugotuj na mleku i zjedz z ciepłym jabłkiem.
Temperatura - Pamiętaj o temperaturze posiłków. Spożywaj je kiedy lekko ostygną.

OBIAD 14:00

DUSZONA PIERŚ Z KURCZAKA W WARZYWACH Z RYŻEM (PRZEPIS NA 2 PORCJE)

Zjedz 1 z 2 porcji

Czas przygotowania: 25 minut

  1. Mięso pokrój w kostkę a warzywa w słupki. 2. Na oleju zeszklij cebulę i obsmaż marchewkę. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, tymianek, sól, pieprz i pół szklanki wody. 3. Dodaj mięso i gotuj przez około 15 - 20 minut. 4. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

PODWIECZOREK 17:30

SOK BIO Z ŻURAWINY DRGAJA 50 ML

Bułeczki drożdżowe z jabłkami - 80 g (1 x Sztuka)

KOLACJA 20:30

SOK BIO Z ŻURAWINY DRGAJA 50 ML

BUŁKA Z TWAROŻKIEM, OGÓRKIEM I KIEŁKAMI LUCERNY

Czas przygotowania: 5 minut

  1. Przekrój bułkę. 2. Wymieszaj serek z pokrojonym w kostkę ogórkiem i oregano. 3. Posmaruj pieczywo serkiem, na górę nałóż kiełki.

Środa   

ŚNIADANIE 08:30

SOK BIO Z ŻURAWINY DRGAJA 50 ML

BUŁECZKI PSZENNE Z TWAROŻKIEM I DŻEMEM

Czas przygotowania: 5 minut

  1. Bułeczki przekrój na pół. 2. Posmaruj dżemem a na górze połóż plastry twarogu.

DRUGIE ŚNIADANIE 10:30

BANANOWA RYŻANKA

Czas przygotowania: 20 minut

  1. Zmiel nasiona lnu. 2. Ugotuj ryż. 3. Zalej ryż 100 ml wody. 4. Wkrój banana do potrawy i posyp cynamonem oraz siemieniem. Całość wymieszaj.
Gotuj na parze. - Gotowanie na parze jest właściwą techniką kulinarną w diecie łatwostrawnej. Przygotowane w ten sposób potrawy są lekkie i nie obciążają żołądka.

OBIAD 14:00

WARZYWA NA PARZE

Czas przygotowania: 15 minut

  1. Obierz i umyj warzywa 2. Dopraw do smaku pieprzem i solą. 3. Pokrój na mniejsze części i ugotuj na parze. 4. Na talerzu dodaj oliwę.

RYBA GOTOWANA NA PARZE

Czas przygotowania: 20 minut 1. Rybę nasmaruj pieprzem i solą. 2. Ugotuj rybę na parze razem z brokułem, pietruszką i koperkiem. 3. Gotową rybę polej 2 łyżkami Mikstury Olei Hepa.

PODWIECZOREK 17:30

GRYCZANKA Z MUSEM Z MALIN

Czas przygotowania: 0 minut

  1. Płatki ugotuj na mleku. 2. Zmiksuj owoce i zjedz z gryczanką

SOK BIO Z ŻURAWINY DRGAJA 50 ML

KOLACJA 20:30

SOK BIO Z ŻURAWINY DRGAJA 50 ML

DUSZONA PIERŚ Z KURCZAKA W WARZYWACH Z RYŻEM (PRZEPIS NA 2 PORCJE)

 Zjedz 1 z 2 porcji

Potrawa powinna być już gotowa. Przepis znajdziesz powyżej.

Czwartek   

ŚNIADANIE 08:30

SOK BIO Z ŻURAWINY DRGAJA 50 ML

JAJKA NA MIĘKKO Z BROKUŁEM NA PARZE

Czas przygotowania: 10 minut

  1. Ugotuj jajka na miękko. 2. Brokuła rozdrobnij i przygotuj na parze. 3. Zjedz jajka z ugotowanym na parze brokułem.

DRUGIE ŚNIADANIE 10:30

OBIAD 14:00

ZUPA CUKINIOWA Z SOCZEWICĄ (PRZEPIS NA 2 PORCJE)

Zjedz 1 z 2 porcji

Czas przygotowania: 40 minut

  1. Do 500ml wody dodaj startą na tarce cukinię oraz marchewkę. 2. Do gotujących warzyw wsyp soczewicę i gotuj, mieszając co chwilę. 3. Pokrój cebulkę w pióra i podduś na wodzie. 4. Dodaj do cukinii i marchewki podduszone warzywa, dolewając w razie potrzeby trochę wody. 5. Gotuj, aż soczewica i warzywa będą gotowe. 6. Przypraw do smaku solą himalajską, kurkumą, pieprzem ziołowym, estragonem, tymiankiem. 7. Na talerzu posyp koperkiem.

DORSZ DUSZONY W PORACH Z BROKUŁEM I POMIDOROWĄ KASZĄ JAGLANĄ

Czas przygotowania: 35 minut

  1. Rybę dopraw i obłóż plastrami cytryny, a następnie wyłóż do naczynia żaroodpornego. 2. Pora pokrój i dodaj do ryby. Całość piecz około 30 minut w 180 stopniach. 3. Kaszę ugotuj do miękkości, dodaj przecier i dopraw. 4. Brokuła ugotuj na parze. 5. Zjedz rybę z kaszą i brokułem. 5. Polej całość 2 łyżkami Mikstury Olei DrGaja.

PODWIECZOREK 17:30

Przypomnienie - Pamiętaj, żeby posiłki i napoje, które przyjmujesz nie były ani za gorące ani za zimne. Nie będzie to dodatkowo termicznie drażnić ścian przewodu pokarmowego.

KOLACJA 20:30

SOK BIO Z ŻURAWINY DRGAJA 50 ML

ZAPIEKANA KASZKA MANNA

Czas przygotowania: 20 minut

  1. Kaszę ugotuj na pół gęsto na wodzie. Wymieszaj z pokrojonymi drobno owocami. 2. Białko ubij na sztywno i delikatnie wymieszaj z kaszą. 3. Zapiecz całość około 20 minut. Zjedz z jogurtem.

Piątek   

ŚNIADANIE 08:30

SOK BIO Z ŻURAWINY DRGAJA 50 ML

MLECZNA RYŻANKA NA SŁODKO

Czas przygotowania: 20 minut

  1. Ugotuj ryż. 2. Dodaj obranego i pokrojonego banana. 2. Zmiksuj wszystkie składniki razem.
Owoce - Surowe owoce staraj się spożywać w konsystencji półpłynnej np. w formie musów, przecierów.

DRUGIE ŚNIADANIE 10:30

KASZA MANNA NA MLEKU Z MORELAMI

Czas przygotowania: 15 minut

  1. Ugotuj kaszę na mleku. 2. Zmiksuj w blenderze morele. 3. Dodaj do kaszy owocowy mus.

OBIAD 14:00

WARZYWA NA PARZE

Czas przygotowania: 15 minut

  1. Umyj warzywa i dopraw do smaku. 2. Ugotuj warzywa na parze. 3. Na talerzu dodaj oliwę.

RYBA GOTOWANA NA PARZE

Czas przygotowania: 20 minut

  1. Dopraw rybę. 2. Ugotuj rybę na parze razem z brokułem, pietruszką i koperkiem.

ZUPA CUKINIOWA Z SOCZEWICĄ (PRZEPIS NA 2 PORCJE)

Zjedz 1 z 2 porcji

Potrawa powinna być już gotowa. Przepis znajdziesz powyżej.

PODWIECZOREK 17:30

SOK BIO Z ŻURAWINY DRGAJA 50 ML

JOGURT Z BANANEM

Czas przygotowania: 5 minut

  1. Zmiażdż banana widelcem i wymieszaj z jogurtem.

KOLACJA 20:30

SOK BIO Z ŻURAWINY DRGAJA 50 ML

BUŁKA Z TWAROŻKIEM, OGÓRKIEM I KIEŁKAMI LUCERNY

Czas przygotowania: 5 minut

  1. Przekrój bułkę. 2. Wymieszaj serek z pokrojonym w kostkę ogórkiem i oregano. 3. Posmaruj pieczywo serkiem, na górę nałóż kiełki.

Sobota

ŚNIADANIE 08:30

SOK BIO Z ŻURAWINY DRGAJA 50 ML

JAJKO NA MIĘKKO Z WARZYWNĄ KANAPKĄ

Czas przygotowania: 10 minut

  1. Jajko umieść w garnku z zimną wodą i gotuj przez 3 minuty od momentu kiedy woda zacznie wrzeć. 2. Gdy miną trzy minuty umieść jajko w zimnej wodzie na około 1 minutę. 3. Na przekrojonej bułce połóż na sałatę i pomidora (obranego ze skórki) oraz posyp oregano. 4. Zjedz z ugotowanym jajkiem.

DRUGIE ŚNIADANIE 10:30

SOK BIO Z ŻURAWINY DRGAJA 50 ML

Wskazówka - Pamiętaj o tym, żeby wypijać minimum 2l płynów dziennie.

OBIAD 14:00

KURCZAK PIECZONY W TYMIANKU Z RYŻEM

Czas przygotowania: 45 minut

  1. Udka zamarynuj w tymianku, soli i pieprzu. 2. Umieść je w rękawie do pieczenia. Przed zawiązaniem rękawa dodaj do środka pół szklanki wody. 3. Wstaw do nagrzanego pieca. Piecz przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni C. 4. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

KRUPNIK Z KURCZAKIEM I KALAFIOREM (PRZEPIS NA 2 PORCJE)

Zjedz 1 z 2 porcji

Czas przygotowania: 30 minut

  1. Wszystkie warzywa obierz i zetrzyj na grubych oczkach. 2. Mięso zalej wodą, dodaj przyprawy. Gotuj około 20 minut. 3. Dodaj starte warzywa, kalafior i kaszę. Gotuj jeszcze 20 minut. Zupę dopraw. 4. Do talerza dodaj Miksturę Olei Hepa.

PODWIECZOREK 17:30

MUS OWOCOWY

Czas przygotowania: 7 minut

  1. Zmiksuj owoce na mus.

KOLACJA 20:30

SOK BIO Z ŻURAWINY DRGAJA 50 ML

JAGLANKA MLECZNA Z BRZOSKWINIAMI

Czas przygotowania: 5 minut

  1. Ugotuj kaszę. 2. Umyj i pokrój brzoskwinię. 3. Wszystkie składniki zmiksuj razem.

Niedziela   

ŚNIADANIE 08:30

SOK BIO Z ŻURAWINY DRGAJA 50 ML

KASZA KUKURYDZIANA NA MLEKU Z BANANEM I KIWI

Czas przygotowania: 10 minut

  1. Kaszę ugotuj na mleku. 2. Owoce obierz ze skórki, pokrój na mniejsze kawałki i zmiksuj. 3. Przełóż ugotowaną kaszę do miseczki i wylej na jej wierzch mus owocowy.
Wskazówka - Pomidora możesz zamienić na ogórka. Jeśli jednak zdecydujesz się pozostać przy pomidorze- pamiętaj aby obrać go ze skórki.

DRUGIE ŚNIADANIE 10:30

Jabłko - 150 g (1 x Sztuka)

Czas przygotowania: 20 minut

  1. Umyj dokładnie owoc i owiń w folię aluminiową. 2. Piecz ok 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do ok.160 stopni C.

OBIAD 14:00

PIECZONY DORSZ Z RYŻEM I PIECZONYM BURAKIEM (PRZEPIS NA 2 PORCJE)

Zjedz 1 z 2 porcji

Czas przygotowania: 20 minut

  1. Dorsza dopraw do smaku, skrop sokiem z cytryny i upiecz. 2. Ryż ugotuj na miękko. 3. Buraka skrop sokiem z cytryny, dopraw i upiecz do miękkości. 4. Gotową potrawę skrop Mikstura Olei Hepa.

KRUPNIK Z KURCZAKIEM I KALAFIOREM (PRZEPIS NA 2 PORCJE)

Zjedz 1 z 2 porcji

Potrawa powinna być już gotowa. Przepis znajdziesz powyżej.

PODWIECZOREK 17:30

SMOOTHIE

Czas przygotowania: 6 minut

  1. Zmiksuj w blenderze wszystkie składniki.

KOLACJA 20:30

SOK BIO Z ŻURAWINY DRGAJA 50 ML

PIECZONY DORSZ Z RYŻEM I PIECZONYM BURAKIEM (PRZEPIS NA 2 PORCJE)

Zjedz 1 z 2 porcji Potrawa powinna być już gotowa. Przepis znajdziesz powyżej.

Właściciel niniejszego profilu nie ponosi odpowiedzialności za skutki stosowania jadłospisu, bo jego stosowanie jest absolutnie dobrowolne.

Jadłospisy 7-dniowe
Odsłony: 23318
(1 Vote)