Drukuj
Jadłospisy 7-dniowe

jadłospis wyzwanie

Ostatni tydzień wyzwania - jadłospis 7 dni! Czas na dietę wegetariańską!

Wielu z nas coraz częściej decyduje się na dietę wegetariańską. Powody rezygnacji z mięsa w codziennym żywieniu są różne - od kwestii zdrowotnych, przez ekologię i chęć ukrócenia cierpienia zwierząt. Co więcej, dobrze ułożona dieta wegetariańska to sposób na uniknięcie wielu chorób cywilizacyjnych i utrzymanie organizmu w dobrej kondycji przez wiele lat.

Pamiętajmy jednak, że dieta wegetariańska wymaga znacznie więcej uwagi i planowania niż żywienie oparte na mięsie. Ponieważ rezygnując z wołowiny, drobiu czy baraniny pozbawiamy nasz organizm cennego źródła białka, musimy pamiętać, aby uzupełniać je w inny sposób - m.in. z produktów roślinnych czy nabiału. Należy pamiętać także o uzupełnianiu żelaza - to pochodzące z produktów niemięsnych charakteryzuje się niższą wchłanialnością. Warto zatem ją poprawić choćby przez suplementację witaminą C.

Aby jednak ułatwić przejście na dietę wegetariańską, bądź też umożliwić Wam jej sprawdzenie na własnym organizmie, przygotowaliśmy tydzień bezmięsny w ramach naszych 7-dniowych wyzwań. Gorąco polecamy zapoznanie się z naszym jadłospisem - dzięki temu będziecie mogli sami zdecydować, na ile dieta bezmięsna jest tym, czego potrzebuje Wasze ciało!

Propozycja jadłospisu od Dr Gaja stanowi przykład zdrowego stylu odżywianiaJadłospis spełnia zapotrzebowanie energetyczne na poziomie 1700 kcal dziennie i stanowi alternatywne do tradycyjnego sposobu odżywiania się, kierowaną wyłącznie do osób zdrowych i pełnoletnich. Jadłospis został ułożony przez dietetyka aczkolwiek każda osoba, która chciałby wdrożyć wskazany Jadłospis powinna uprzednio skontaktować się z lekarzem i/lub dietetykiem, a z pewnością powinna zapoznać się ze składem oferowanych w ramach niniejszego Jadłospisu produktów Dr Gaja.

Dieta do pobrania w formie PDF

Poniedziałek

ŚNIADANIE 08:30

KANAPKI Z ORZECHOWYM TWAROŻKIEM

Czas przygotowania: 15 minut

  1. Posiekaj orzechy.
  2. Rozdrobnij widelcem twaróg, a następnie wymieszaj z orzechami.
  3. Nałóż twarożek na pieczywo.
  4. Posyp kanapkę ProOczyszczeniem .

DRUGIE ŚNIADANIE 11:30

WAFLE RYŻOWE Z "DOMOWĄ NUTELLĄ"

Czas przygotowania: 10 minut

  1. Dojrzałe awokado rozdrobnij widelcem.
  2. Dodaj kakao i miód manuka, dokładnie wymieszaj składniki.
  3. Posmaruj wafle pastą.
Ciekawostka - Najcięższy ziemniak świata ważył aż 49 kg!

OBIAD 14:30

WEGETARIAŃSKI GULASZ Z SOCZEWICY (PRZEPIS NA 2 PORCJE)

Zjedz 1 z 2 porcji

Czas przygotowania: 30 minut

  1. Soczewicę ugotuj.
  2. Cebulę i cukinię podsmaż na oleju. Dodaj pomidory z puszki.
  3. Gdy warzywa będą miękkie dodaj odsączoną soczewicę.
  4. Dopraw słodką papryką w proszku, oregano, solą i pieprzem.

ZIEMNIAKI UGOTOWANE TŁUCZONE

Czas przygotowania: 20 minut

  1. Ugotuj ziemniaki.
  2. Pognieć ziemniaki tłuczkiem na gładką masę.

OGÓRKI KISZONE

Czas przygotowania: 5 minut

  1. Zjedz jako dodatek do dania głównego.

PODWIECZOREK 17:30

Czas przygotowania: 1 minut

PROSKURCZ DRGAJA 1 SASZETKA

 Czas przygotowania: 2 minut

  1. Zawartość saszetki rozpuścić w 20-30 ml gorącej wody (70 - 90°C), mieszać do całkowitego rozpuszczenia, dolać zimnej wody i wypić. Mogący pojawić się osad jest zjawiskiem naturalnym i nie wpływa na jakość produktu.

KOLACJA 20:30

KANAPKI Z TOFU- TWAROŻKIEM (PRZEPIS NA 2 PORCJE)

Zjedz 1 z 2 porcji

Czas przygotowania: 15 minut

  1. Zmiel nasiona chia w młynku.
  2. Zmiksuj tofu z olejem, solą, pieprzem i wyciśniętym sokiem z cytryny.
  3. Pokrój drobno szczypiorek i rzodkiewkę.
  4. Wymieszaj warzywa z twarożkiem.
  5. Posmaruj chleb twarożkiem i posyp nasionami chia.

Wtorek

ŚNIADANIE 08:30

OWSIANKA Z JABŁKIEM I RODZYNKAMI

Czas przygotowania: 5 minut

  1. Płatki owsiane wymieszaj z jogurtem oraz ProOczyszczeniem.
  2. Pokrój jabłko i razem z rodzynkami dodaj do owsianki.
  3. Całość posyp cynamonem.

DRUGIE ŚNIADANIE 11:30

KANAPKI Z GUACAMOLE

Czas przygotowania: 10 minut

  1. Zmiksuj awokado z czosnkiem, sokiem z cytryny, Miksturą Olei Hepa i przyprawami.
  2. Posmaruj chleb pastą.
  3. Zjedz z pokrojoną papryką.

OBIAD 14:30

WEGETARIAŃSKI GULASZ Z SOCZEWICY (PRZEPIS NA 2 PORCJE)

Zjedz 1 z 2 porcji Potrawa powinna być już gotowa. Przepis znajdziesz powyżej.

ZIEMNIAKI UGOTOWANE TŁUCZONE

Czas przygotowania: 20 minut

  1. Ugotuj ziemniaki.
  2. Pognieć ziemniaki tłuczkiem na gładką masę.

OGÓRKI KISZONE

Czas przygotowania: 5 minut

  1. Zjedz jako dodatek do dania głównego.
Ciekawostka - Koper uważany był za roślinę magiczną: wierzono, że chroni przed piorunami i złymi snami.

PODWIECZOREK 17:30

PROSKURCZ DRGAJA 1 SASZETKA

  1. Zawartość saszetki rozpuścić w 20-30 ml gorącej wody (70 - 90°C), mieszać do całkowitego rozpuszczenia, dolać zimnej wody i wypić. Mogący pojawić się osad jest zjawiskiem naturalnym i nie wpływa na jakość produktu.

KOLACJA 20:30

SAŁATKA MAKARONOWA Z TUŃCZYKIEM (PRZEPIS NA 2 PORCJE)

Zjedz 1 z 2 porcji

Czas przygotowania: 20 minut

  1. Makaron ugotuj al' dente. Wyłóż go na płaski talerz.
  2. Na makaron połóż warstwę opłukanej rukoli, potem przekrojone pomidorki i oliwki.
  3. Rybę odsącz od oleju (ten zlej do szklanki). Wyłóż rybę jako kolejną warstwę.
  4. Olej dopraw i skrop sałatkę.
  5. Całość oprósz uprażonym na suchej patelni słonecznikiem.

Środa

ŚNIADANIE 08:30

JEDWABISTY OMLET NA SZPINAKU

Czas przygotowania: 15 minut

1.Chleb opiecz w tosterze/ opiekaczu/ na patelni. Wyłóż na niego szpinak.

  1. Patelnię posmaruj olejem i rozgrzej. Jajka wybij do miseczki i roztrzep widelcem. Wylej je na patelnię.
  2. Jak się zetną rozdziel omlet na pół i każdą z części złóż „w kosteczkę” tak by zmieściła się na kromce chleba.

4.Wyłóż omlet na chleb. Pomidora pokrój na cząstki i zjedz z grzankami.

  1. Dopraw ulubionymi przyprawami.

DRUGIE ŚNIADANIE 11:30

SMOOTHIE BOWL MALINOWE

Czas przygotowania: 7 minut

  1. Na dekorację odłóż kilka malin, 1 truskawkę pół łyżki płatków owsianych, łyżeczkę wiórków kokosowych i siemienia lnianego oraz listki mięty.
  2. Pozostałe składniki zmiksuj blenderem.
  3. Przelej do miseczki, udekoruj i zjedz od razu.

OBIAD 14:30

PIEROGI RUSKIE (PRZEPIS NA 2 PORCJE)

Zjedz 1 z 2 porcji

Czas przygotowania: 50 minut

  1. Z mąki usyp kopczyk i zrób w nim dołek do którego należy dodawać partiami gorącą wodę (około szklanka 150 ml). Ciasto powinno mieć elastyczną konsystencję.
  2. Cebulę pokrój drobno i zeszklij na oleju.
  3. Twaróg i ziemniaki przetrzyj przez praskę i podaj do nich cebulę. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  4. Ciasto pierogowe rozwałkuj na grubość około 2 - 3 mm i wycinaj szklaną krążki.
  5. Pamiętaj, żeby dokładnie zlepić brzegi pierogów podczas lepienia.
  6. Pierogi wrzucaj na osolony wrzątek z dodatkiem oleju.
  7. Gotuj przez około 1 minutę od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

SAŁATKA POMIDOROWA

Czas przygotowania: 10 minut

  1. Pomidory sparz gorącą wodą i pokrój w ćwiartki.
  2. Posiekaj Szczypiorek.
  3. Posyp pomidory szczypiorkiem, polej olejem i delikatnie posól.

PODWIECZOREK 17:30

KOLACJA 20:30

KANAPKA Z MOZZARELLĄ I POMIDOREM

Czas przygotowania: 5 minut

  1. Posmaruj chleb masłem.
  2. Nałóż pozostałe składniki.
  3. Pokrop Miksturą Olei.

Czwartek

ŚNIADANIE 08:30

OWSIANKA Z KAROBEM

Czas przygotowania: 5 minut

  1. Płatki wymieszaj z jogurtem, karobem i ProOczyszczeniem.
  2. Dodaj pokrojonego banana.
Ciekawostka - Wzmianka w Biblii dotycząca spożywania przez Jana Chrzciciela szarańczy najprawdopodobniej odnosi się do strąków karobowych. Stąd tez jego inne nazwy: szarańczyn czy chleb świętojański.

DRUGIE ŚNIADANIE 11:30

KANAPKI Z SEREM ŻÓŁTYM

Czas przygotowania: 5 minut

  1. Posmaruj chleb masłem.
  2. Nałóż na chleb sałatę, ser i pomidora.

SOK POMARAŃCZOWO-GREJPFRUTOWY

OBIAD 14:30

PIEROGI RUSKIE (PRZEPIS NA 2 PORCJE)

Zjedz 1 z 2 porcji

Potrawa powinna być już gotowa. Przepis znajdziesz powyżej.

PODWIECZOREK 17:30

PROSKURCZ DRGAJA 1 SASZETKA

Czas przygotowania: 2 minut

  1. Zawartość saszetki rozpuścić w 20-30 ml gorącej wody (70 - 90°C), mieszać do całkowitego rozpuszczenia, dolać zimnej wody i wypić. Mogący pojawić się osad jest zjawiskiem naturalnym i nie wpływa na jakość produktu.

KOLACJA 20:30

SAŁATKA GRECKA

Czas przygotowania: 10 minut

  1. Porwij sałatę na kawałki.
  2. Pokrój pomidora, ogórka, cebulę, ser.
  3. Wymieszaj wszystkie składniki , dopraw do smaku, polej Miksturą Olei DrGaja.
  4. Podaj z pieczywem.

Piątek

ŚNIADANIE 08:30

OMLET OREO

Czas przygotowania: 20 minut

  1. Przygotuj białą masę: wymieszaj twaróg z jogurtem i ekstraktem waniliowym.
  2. Rozmieszaj jajka, następnie dodaj pozostałe składniki na omleta. Wymieszaj dokładnie do konsystencji gęstej śmietany. Dodaj wody jeśli będzie taka potrzeba.
  3. Rozsmaruj tłuszcz na patelni i smaż omleta (patelnia o małej średnicy).
  4. Usmażonego omleta przekrój na pół. Przełóż placki masą twarogową (zostaw część na wierzch).
  5. Pozostałą masę twarogową rozsmaruj na wierzchu omleta i przyozdób malinami.

DRUGIE ŚNIADANIE 11:30

CZERWONE ODŻYWCZE SMOOTHIE

Czas przygotowania: 6 minut

  1. Zmiksuj składniki w blenderze.

OBIAD 14:30

DORSZ DUSZONY W PORACH Z BROKUŁEM I POMIDOROWĄ KASZĄ JAGLANĄ

Czas przygotowania: 35 minut

  1. Rybę dopraw i obłóż plastrami cytryny, a następnie wyłóż do naczynia żaroodpornego.
  2. Pora pokrój i dodaj do ryby. Całość piecz około 30 minut w 180 stopniach.
  3. Kaszę ugotuj do miękkości, dodaj przecier i dopraw.
  4. Brokuła ugotuj na parze.
  5. Zjedz rybę z kaszą i brokułem.
  6. Polej całość 2 łyżkami Mikstury Olei DrGaja.

PODWIECZOREK 17:30

PROMAGNEZ 1 SASZETKA

Czas przygotowania: 1 minut

1. Zawartość saszetki rozpuścić w 20-30 ml gorącej wody (70 - 90°C), mieszać do całkowitego rozpuszczenia, dolać zimnej wody i wypić. Mogący pojawić się osad jest zjawiskiem naturalnym i nie wpływa na jakość produktu.

SAŁATKA CYTRUSOWO - ORZECHOWA

Czas przygotowania: 7 minut

  1. Owoce podziel na cząstki i wymieszaj z orzechami.

KOLACJA 20:30

SAŁATKA MAKARONOWA Z TUŃCZYKIEM (PRZEPIS NA 2 PORCJE)

Zjedz 1 z 2 porcji

Czas przygotowania: 20 minut

  1. Makaron ugotuj al' dente. Wyłóż go na płaski talerz.
  2. Na makaron połóż warstwę opłukanej rukoli, potem przekrojone pomidorki i oliwki.
  3. Rybę odsącz od oleju (ten zlej do szklanki). Wyłóż rybę jako kolejną warstwę.
  4. Olej dopraw i skrop sałatkę.
  5. Całość oprósz uprażonym na suchej patelni słonecznikiem.

Sobota

ŚNIADANIE 08:30

JAJECZNICA Z POMIDORAMI

Czas przygotowania: 10 minut

  1. Usmaż jajecznicę na rozgrzanym tłuszczu.
  2. Pokrój pomidor.
  3. Podaj jajecznicę z chlebem i pomidorem.

DRUGIE ŚNIADANIE 11:30

SMOOTHIE POMARAŃCZA - MANGO

Czas przygotowania: 5 minut

  1. Zmiksuj składniki w blenderze.
Czy wiesz, że... - Brokuły dobrze znoszą kilkustopniowe mrozy i mogą rosnąć na polu aż do połowy grudnia.

OBIAD 14:30

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA (PRZEPIS NA 2 PORCJE)

Zjedz 1 z 2 porcji

Czas przygotowania: 45 minut

  1. Podduś pieczarki na oleju.
  2. Dodaj posiekaną cebulkę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
  3. Ugotowane ziemniaki wyłóż na dnie naczynia żaroodpornego.
  4. Dodaj ugotowane brokuły, plasterki pomidorów.
  5. Pokrusz ser feta.
  6. Zalej sosem pieczarkowym.
  7. Ułóż dwie identyczne warstwy.
  8. Zapiecz w piekarniku.

PODWIECZOREK 17:30

Czas przygotowania: 5 minut

  1. Zjedz jako przekąskę.

KOLACJA 20:30

KANAPKI Z TOFU- TWAROŻKIEM (PRZEPIS NA 2 PORCJE)

Zjedz 1 z 2 porcji

Czas przygotowania: 15 minut

  1. Zmiel nasiona chia w młynku.
  2. Zmiksuj tofu z olejem, solą, pieprzem i wyciśniętym sokiem z cytryny.
  3. Pokrój drobno szczypiorek i rzodkiewkę.
  4. Wymieszaj warzywa z twarożkiem.
  5. Posmaruj chleb twarożkiem i posyp nasionami chia.

Niedziela

ŚNIADANIE 08:30

KANAPKI Z PASTĄ JAJECZNĄ

Czas przygotowania: 20 minut

  1. Pokrój ugotowane jajko i rozdrobnij widelcem na pastę.
  2. Dodaj startej papryki, ogórka, pokrojonej na drobno pietruszki i szczypiorku.
  3. Dopraw solą, kurkumą, pieprzem, opcjonalnie papryczką chili.
  4. Dodaj olej i wymieszaj.
  5. Posmaruj chleb pastą.

DRUGIE ŚNIADANIE 11:30

SAŁATKA OWOCOWA

Czas przygotowania: 5 minut

  1. Pokrój owoce.
  2. Wymieszaj wszystkie składniki.

OBIAD 14:30

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA (PRZEPIS NA 2 PORCJE)

Zjedz 1 z 2 porcji

Potrawa powinna być już gotowa. Przepis znajdziesz powyżej.

CZERWONY SOK WARZYWNO- OWOCOWY

Czas przygotowania: 0 minut

  1. Umyj, obierz i pokrój składniki.
  2. Przepuść warzywa i owoce przez sokowirówkę/ wyciskarkę.

PODWIECZOREK 17:30

Czas przygotowania: 1 minut

PROMAGNEZ 1 SASZETKA

Czas przygotowania: 1 minut

1. Zawartość saszetki rozpuścić w 20-30 ml gorącej wody (70 - 90°C), mieszać do całkowitego rozpuszczenia, dolać zimnej wody i wypić. Mogący pojawić się osad jest zjawiskiem naturalnym i nie wpływa na jakość produktu.

KOLACJA 20:30

SAŁATKA CAPRESE ZE SZPINAKIEM

Czas przygotowania: 10 minut

  1. Ser i pomidor pokrój w plastry i ułóż na liściach szpinaku.
  2. Skrop Miksturą Olei Cardio i posyp oregano.
Jadłospisy 7-dniowe
Odsłony: 10348
(10 Votes)