Sezonowe warzywa i owoce to największy skarb. Wiadomo, „wszystko, co letnie jest lepsze”, a trudno przecież najeść się na zapas. Warto więc pomyśleć wtedy o zrobieniu soków

Pasteryzowane soki
Soki owocowe i warzywne – lato zamknięte w butelce

Teoretycznie wszystkie warzywa i owoce nadają się do pasteryzowanego soku, jednak w praktyce najlepiej sprawdzają się jabłka, gruszki, wiśnie, porzeczki, agrest, pomidory, marchew, pietruszka czy buraki. Smaki możemy mieszać i tworzyć własne kompozycje owocowe czy owocowo-warzywne na cały rok.

Sok z jabłek
Jabłka doskonale nadają się do pasteryzowanych soków

Takie soki to skarbnica wartościowych składników i niebywała wygoda. Wystarczy sięgnąć do spiżarni po gotową buteleczkę soku, oszczędzając przy tym czas potrzebny na jego wyciskanie. Oszczędzamy też pieniądze, ponieważ owoce i warzywa w sezonie są nie tylko najlepsze, ale również najtańsze.

Sok z jabłek
Pasteryzowane soki to doskonała baza smacznych koktajli

Co to jest pasteryzacja?

Louis Pasteur przeprowadził pierwszy, udany test pasteryzacji w 1862 roku. Od tego czasu to stosunkowo prosta i skuteczna metoda konserwacji żywności. Pasteryzacja to nic innego, jak podgrzewanie produktu do temperatury powyżej 72°C, ale nie wyższej niż 100°C.

Poddany pasteryzacji a następnie szybkiemu schłodzeniu sok jest następnie w sterylnych warunkach przelewany do opakowań, które chronią go przed działaniem czynników zewnętrznych, takich jak tlen, światło i drobnoustroje. Do przechowywania soków używane są butelki szklane lub plastikowe oraz specjalne opakowania kartonowe, które skutecznie zabezpieczają produkt.

Odpowiednią kombinację czasu i temperatury dobiera się indywidualnie, w zależności od rodzaju owoców czy warzyw. Jest to proces podobny do tego, jaki stosujemy w domach robiąc przetwory na zimę, jednak dzięki nowoczesnej technologii, zredukowana jest w nim do minimum utrata witamin, soli mineralnych czy mikro- i makroelementów.

Pasteryzacja
Współczesna technologia redukuje do minimum utratę wartościowych składników podczas pasteryzacji

Pasteryzacji można poddawać mleko, mięso, wędliny, piwo, wino oraz oczywiście przetwory owocowe i warzywne, w tym soki.

Jak pasteryzacja wpływa na sok?

Zgodnie z polskim prawem do soków nie można dodawać konserwantów, sztucznych barwników ani dodatkowego cukru. Można je jedynie konserwować naturalnymi metodami, np. omawianą pasteryzacją.

Według obiegowej opinii pasteryzacja jest procesem, który niszczy w soku wszystko, co dobre i wartościowe. Nic bardziej mylnego! Celem pasteryzacji jest wyłącznie zniszczenie drobnoustrojów i enzymów, które, gdyby je pozostawić, doprowadziłyby do naturalnego procesu psucia.

Pasteryzacja nie wpływa na smak, zapach oraz kolor soku, jak również na część składników odżywczych, takich jak błonnik, węglowodany, minerały (np. magnez, potas, fosfor, wapń) czy część witamin.

Jak zrobić własny sok pasteryzowany?

Przede wszystkim należy pamiętać, by butelki i zakrętki, a także wszystkie naczynia, z którymi sok będzie miał styczność, dobrze wyparzyć. Ten zabieg da nam pewność, że nasze pasteryzowane soki wyjdą takie, jak chcemy i się nie popsują.

Owoce i warzywa, które przeznaczymy na sok, musimy starannie umyć i w miarę potrzeby usunąć gniazda nasienne. Następnie włożyć do wyciskarki. Otrzymany sok należy przelać do butelek, zakręcić i wstawić do dużego garnka, najlepiej wyścielonego ściereczką na dnie.

Jeżeli chcemy, żeby sok był mniej mętny, warto go przecedzić przez sitko przed przelaniem do butelek. Nie napełniajmy butelek, aż po nakrętkę – zostawmy około 2 cm przestrzeni od górnej krawędzi. Po wypełnieniu butelek sokiem warto również przetrzeć ich szyjki papierowym ręcznikiem nasączonym w spirytusie. Następnie butelki zakręcić i wstawić do dużego garnka.

W kolejnym kroku, musimy wlać wodę do garnka tak, aby zakryła 3/4 wysokości butelek i czekać aż woda się zagotuje. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień, tak, by woda lekko bulgotała, od tego momentu soki będą się pasteryzować. Po 20 minutach wyłączyć gaz.

Po ostygnięciu wody należy wyjąć butelki i przykryć ściereczką lub ręcznikiem. Po całkowitym ostygnięciu, gotowe soki odstawiamy do spiżarni. Będą nas cieszyć smakiem cały rok!

Zdjęcia: