Acai lub inaczej euterpa warzywna, w przeciwieństwie do innych jagód nie rośnie na krzaku, tylko na wysokiej palmie, głównie w lasach amazońskich Ameryki Południowej. Mieszkańcy tej części świata od dawna korzystają z jej dobrodziejstw traktując ją jako sposób na niemal wszystkie dolegliwości. Pozostała część świata widzi w niej natomiast receptę na wieczną młodość i wspaniałą sylwetkę.

Acai rosną na wysokich palmach amazońskie puszczy
Acai rosną na wysokich palmach amazońskie puszczy

Dojrzałe owoce acai przybierają ciemnopurpurową barwę i z wyglądu przypominają nieco borówkę amerykańską. Rosną na jednej z najbardziej żyznych gleb świata i to między innymi temu właśnie zawdzięczają bogactwo odżywczych składników.

W miąższu jagód acai znajdziemy ogromną dawkę antyoksydantów, fitosteroli, a także jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe – omega-3, omega-6 i omega-9. Owoce zawierają także witaminy A i C oraz szereg witamin z grupy B (B1, B2, B3). Poza tym, jagody acai stanowią bogate źródło błonnika oraz minerałów, takich jak potas, żelazo, fosfor i wapń.

Jak smakuje jagoda acai?

Opisując smak owocu acai, zazwyczaj mówi się o połączeniu dojrzałej jeżyny lub jagody z kawałkiem czekolady. Smak czekolady jest prawdopodobnie efektem obecności polifenoli w owocach. Jednocześnie wyczuwalna jest orzeźwiająca, nieco tropikalna, ale i gorzka nuta.

Spożycie acai różni się w zależności od rejonu świata. W Brazylii popularna jest Acai na tigela – mrożony mus z acai z syropem z guarany posypany granolą lub muesli, podawany jako koktajl w szklance lub w misce, zwykle z bananami lub innymi owocami. W Europie natomiast króluje sok z acai.

Brazylia słynie z Acai na tigela
Brazylia słynie z Acai na tigela

Dlaczego warto pić sok z acai?

Sok z acai zawiera kilkanaście różnych związków z grupy polifenoli,. Napój, podobnie jak jagody, dostarcza nienasyconych kwasów tłuszczowych, minerałów i witamin.

Po przekąski, koktajle i posiłki, przygotowane na bazie jagód acai, powinny sięgnąć zwłaszcza osoby, które są aktywne fizycznie. Te cenne owoce wspaniale wspomagają regenerację organizmu po wysiłku fizycznym.

Jagoda acai znakomicie orzeźwia, a jej czekoladowa nuta, wyczuwalna zwłaszcza w koktajlach na bazie mleka, sprawia, że stają się one wyjątkowo smaczne. Dobrze komponuje się również z truskawkami, bananami czy mango. Poniżej znajdziecie dwa proste przepisy, które pozwolą Wam wykorzystać sok z acai w swoich kulinarnych zmaganiach!

Koktajl z sokiem z acai

Do przygotowania koktajlu potrzebujemy następujących składników:

  • 3 łyżki soku z jagód acai,
  • 2 owoce kiwi,
  • 1 mango,
  • łyżeczka siemienia lnianego,
  • 1 szklankę wyciśniętego soku pomarańczowego.

Zblendować wszystkie składniki, schłodzić i gotowe!

Acai dobrze komponuje się z bananami czy mlekiem
Acai dobrze komponuje się z bananami czy mlekiem

Placki z jagodami acai

  • 3 jaja,
  • 4 łyżki serka homogenizowanego,
  • 1 małe jabłko,
  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej,
  • 3 łyżki suszonych jagód acai,
  • łyżka miodu,
  • starta skórka z pomarańczy.

Obrane jabłko zetrzeć na grubej tarce. Białka ubić na pianę. W miseczce wymieszać mąkę, serek homogenizowany i żółtka. Dodać miód i delikatnie wymieszać z ubitą pianą z białek. Na koniec dołączyć starte jabłko, suszone jagody acai i skórkę z pomarańczy. Smażyć z każdej strony po około 3 minuty.

Zdjęcia:

  • https://foter.com/fff/photo/32917609654/bf619d7c25/
  • https://unsplash.com/photos/qEap9BYThK4
  • https://foter.com/search/instant/?q=acai&page=6