Kuchnia chińska
W Kantonie jada się praktycznie wszystko

RÓŻNORODNA KUCHNIA KANTOŃSKA

Mówi się, że „Chińczycy jedzą wszystko, co pływa, ale nie jest łodzią, wszystko, co lata, ale nie jest samolotem i wszystko, co chodzi, ale nie jest człowiekiem”. Powiedzenie to najlepiej obrazuje zwłaszcza kuchnię rejonów południowych.

Bliskość Morza Południowochińskiego, tradycje handlu kolonialnego czy tropikalny klimat sprawiają, że w Kantonie jada się praktycznie wszystko. Dominuje tu jednak ryż i drobno posiekane składniki szybko smażone na woku. Niezwykle wyrafinowana kuchnia kantońska, uwielbia ryby i przeróżne owoce morza.

Chiny
Pierwsza wizyta w Chinach może być ogromnym zaskoczeniem

ŁAGODNY PEKIN

Na północy dominuje kuchnia pekińska, która o dziwo nie obfituje w ryż, ale potrawy mączne, takie jak bułeczki gotowane na parze czy makaron. Piecze się, smaży lub gotuje na parze też chleb.

Jeśli możesz odwiedzić w Chinach tylko jedno miejsce, to koniecznie Pekin, który jest mieszanką wielu wpływów i kultur. Tutejsze, tradycyjne potrawy cechuje smak raczej łagodny i delikatny. Kuchnia ta obfituje w dania mięsne, głównie w baraninę i jagnięcinę. Spróbujesz też potraw z kaczki czy owoców morza.

SŁODKI WSCHÓD

Wschód to dominacja słodkiej kuchni szanghajskiej. Tu jada się zdecydowanie najwięcej ryb i owoców morza, więcej też jest warzyw oraz glonów i to one często stanowią podstawę posiłków.

Bliskość morza sprawia, że w tutejszych daniach nie zabraknie ryb, krewetek, ostryg i krabów, jedzonych w całości lub jako składnik innych potraw, farszów i past. Szanghajscy kucharze stosują przyprawy raczej łagodne i z umiarem – poza cukrem, oczywiście, którym traktuje się wszystko.

Chiny
Żyzna ziemia Syczuanu obfituje w różnorodne zboża, warzywa i owoce

OSTRE SMAKI SYCZUANU

Z kolei na zachodzie mieszkańcy Syczuanu czy sąsiedniej prowincji Hunan szczycą się ostrością swoich potraw. Każdy, kto zamawia tutejsze specjały, powinien uzbroić się w chusteczki i coś zimnego do picia. Niezwykle ostre potrawy są rezultatem dużej ilości przypraw, głównie czerwonych papryczek, imbiru oraz syczuańskiego pieprzu huajiao. Zachód charakteryzuje też najbardziej żyzna ziemia i to ona daje bogate plony zbóż, warzyw i owoców, które stanowią podstawę posiłków.

Chiny
W Chinach niewątpliwie nie sposób spróbować wszystkiego

Podróż do Chin to podróż przez przeróżne kulinarne światy, odmienne style gotowania, rozmaite przepisy, a liczba potraw może przyprawić nas o potężny zawrót głowy. Pozbawiając jednocześnie złudzeń, że skosztujemy wszystkiego. Spróbujmy zatem coś wybrać.

Mówi się, że są dwie rzeczy, które należy zrobić w Pekinie. Zjeść pieczoną kaczkę Beijing i zobaczyć Wielki Mur. Na czym polega niezwykłość tego dania? Podczas pieczenia kaczki, sprężone powietrze jest wstrzykiwane pod jej skórę. Można ją również ściągnąć, a następnie ponownie wypełnić oczyszczonym mięsem i opiekać w piecu opalanym drewnem drzew owocowych. Zabiegi te sprawiają, że skóra jest rumiana, chrupiąca i błyszcząca, a mięso delikatne i soczyste. Kaczkę podaje się w formie plasterków na cieniutkich naleśnikach z ogórkiem i cebulką.

Chiny
W Pekinie trzeba spróbować kaczkę Beijing

Mało znanym, aczkolwiek wyśmienitym pekińskim daniem popisowym jest Zhajiangmian, co dosłownie znaczy „makaron w smażonym sosie”. Grubo krojony makaron z mąki pszennej polewany gęstym sosem wieprzowym wymieszanym ze sfermentowaną pastą sojową (Zhajiang). Danie podaje się z np. kawałkami rzodkiewki, ogórka czy kapusty. To tak zwane „chińskie spaghetti”.

TAJEMNICE HONGKONGU

Wizyta w HongKongu nie może obejść się bez degustacji Dim Sum. Lokalną tradycją jest spożywanie tej potrawy rano lub w porze obiadowej. Trudno opisać typowe Dim Sum, ponieważ jest to niezwykle szeroka gama przekąsek, która obejmuje przeróżne rodzaje bułeczek gotowanych na parze, pierożków czy roladek z makaronu ryżowego.

Wszystko to nadziewane rozmaitymi składnikami, wołowiną, wieprzowiną, kurczakiem, krewetkami i warzywami. Porcje są niewielkie, dlatego przekąski serwowane są po kilka sztuk w jednym naczyniu. Zwykle Dim Sum podawane są z herbatą.

Chiny
Dim Sum to niezwykle szeroka gama przekąsek

Najbardziej charakterystyczne danie kuchni szanghajskiej, a właściwie – trzy dania to „trzy głowy Yangzhou”. Pierwsza głowa to klops gotowany w specjalnym, glinianym naczyniu w warzywnej zupie z dodatkiem imbiru, czosnku i sosu sojowego. Druga, czyli duszony łeb karpia z tofu w czerwonym sosie sojowym może już nieco zaskoczyć, choć nie tak jak trzecia – świńska głowa gotowana w całości z dodatkiem tego samego czerwonego sosu.

ZUPA OSTRO… KWAŚNA

A na koniec może jedna z zup. Choć od zupy u nas powinniśmy zacząć, to nie w Chinach, tutaj traktowana jest ona na równi z innymi posiłkami. Wybrałam ostro-kwaśną, gęstą i pożywną zupę o intensywnym smaku. Zupa ostro-kwaśna jest zaliczana do potraw regionalnych i występuje w prowincji Syczuan czy Pekinie.

Duża ilość grzybów, ser tofu, wieprzowina i jajka sprawiają, że można ją zaliczyć do pełnowartościowego posiłku. Tradycyjnie taką ostro-kwaśną zupę przygotowuje się z dodatkiem świeżej wieprzowiny i kurzej lub kaczej krwi. W oryginalnym przepisie jest jeszcze tak egzotyczny składnik, jak suszone pręciki kwiatów lilii.

Cechą charakterystyczną są tutaj cieniutkie jajeczne paski, które uzyskuje się przez wlanie do wrzącej zupy ubitych jajek. Konsystencja zupy, za sprawą mąki ziemniaczanej, którą dodaje się bezpośrednio do zupy i wieprzowiny, jest gęsta i lekko ciągnąca.

„Chińszczyzna” cieszy się ogromną popularnością na całym świecie, choć jej zachodnia wersja znacznie odbiega smakiem od oryginalnych produktów. Dlatego warto odwiedzić ten ogromny, pełen smaków, kolorów i zapachów kraj, w którym na powitanie zamiast „dzień dobry” usłyszysz „ni hao?”*

*tłum. „jadłeś już ryż?”

Zdjęcia:

  • https://pixabay.com/pl/chiny-festiwal-asian-kultura-1081714/
  • https://pixabay.com/pl/chiny-kuchnia-chi%C5%84ska-utw%C3%B3r-1150310/
  • https://unsplash.com/photos/0HPej0iMHuY
  • https://unsplash.com/photos/8iVvHyOEKYo
  • https://pixabay.com/pl/kaczka-po-peki%C5%84sku-kaczka-2629784/
  • https://pixabay.com/pl/jedzenie-%C5%9Bniadanie-pyszne-dim-sum-2689205/