Przepisy wideo

Słodko-kwaśne tartaletki z gruszką i ProOdpornością

Nic tak nie poprawia nastroju, jak zdrowy i smaczny deser! Mamy dla Was prosty przepis na słodko-kwaśne tartaletki z gruszką i dodatkiem naturalnego suplementu diety - ProOdporności DrGaja 🍰
 
 
Składniki:
  • 3 szklanki mąki pszennej (może być też mąka gryczana)
  • 28 łyżek miękkiego masła
  • ¾ szklanki cukru (może być również cukier trzcinowy)
  • 3 białka z małych jajek
  • 1 duża gruszka
  • 10 łyżek serka ricotta
  • 1 saszetka ProOdporności
  • ¼ szklanki miodu gryczanego
  • garść migdałów
 
Sposób przygotowania:
  1. Mąkę, masło, białka dokładnie łączymy do uzyskania spójnej masy.
  2. Masę przekładamy do rękawa i wyciskamy ją do uprzednio posmarowanych masłem foremek.
  3. Ciasto wypełniamy serkiem ricotta.
  4. Następnie obieramy gruszkę, kroimy ją w plastry i dodajemy do serka ricotta.
  5. Foremkę przekładamy do piekarnika na 20 minut w temp. 180 st. C (grzanie góra- dół). Czas można przedłużyć.
  6. W międzyczasie przygotowujemy polewę. Do małej miseczki wlewamy miód dodajemy 1 saszetkę ProOdporności i dokładnie mieszamy.
  7. Do upieczonych tartaletek dodajemy migdały oraz polewę słodko-kwaśną.
(0 Votes)

mgr Milena Grzywińska

Promotorka zdrowego odżywiania i stylu życia. Ukończyła studia magisterskie w Warszawskim Uniwersytecie Medycznym na kierunku Dietetyka w 2016 roku. W trakcie studiów odbyła liczne praktyki w placówkach szpitalnych, poradniach dietetycznych oraz zakładach produkcji żywności. Od tego czasu swoje doświadczenie poszerzała poprzez pracę w Poradni Chorób Metabolicznych, konsultacje pacjentów szpitalnych, a także opracowywanie indywidualnych jadłospisów. Prowadzi pacjentów klinicznych m.in. po zabiegach chirurgicznych, cukrzycowych, otyłych, z zaburzeniami hormonalnymi oraz alergiami i nietolerancjami pokarmowymi. W wolnym czasie uwielbia testować nowe przepisy, którymi dzieli się ze swoimi pacjentami. Najważniejsza zasada to: szybko, zdrowo i smacznie.

Śledź nas na Instagramie @drgaja