Kieszonki ze szpinakiem, ricottą i ProTrawieniem

Szpinak i ricotta to świetne nadzienie do pierożków i kieszonek. Dziś postanowiliśmy przedstawić Wam prosty przepis na zdrowy obiad z dodatkiem ProTrawienia od DrGaja 🌱
 
Składniki:
  • 8 łyżek miękkiego masła 82% tłuszczu
  • 2 szt. jajka
  • 12 łyżek czubatych mąki krupczatki
  • szczyptę pieprzu i soli
  • 2 łyżki wody
  • 10 łyżek ricotty
  • 1 garść świeżej mięty
  • 2 garści świeżych liści szpinaku
  • 1 saszetka ProTrawienia
  • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)

 

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę, masło (7 łyżek), jajko oraz sól i pieprz mieszamy, a następnie dodajemy wodę.
  2. Po dokładnym połączeniu wszystkich składników, ciasto wkładamy na godzinę do lodówki. Czas można przedłużyć do dwóch godzin (ciasto przed pieczeniem powinno być bardzo schłodzone).
  3. W międzyczasie przygotowujemy farsz. Rozgrzewamy patelnię i wrzucamy do niej 1 łyżkę masła, czosnek, szpinak i miętę.
  4. Całość podsmażamy, a następnie przekładamy do małej miseczki.
  5. Wyjmujemy dużą miskę i dodajemy do niej: 1 szt. jajka, ricottę, przesmażone liście mięty i szpinaku oraz 1 saszetkę ProTrawienia od Dr Gaja. Całość mieszamy.
  6. Po wyjęciu ciasta z lodówki, należy je rozwałkować na grubość 3-4 mm, następnie wyciąć nożem średnie kwadraty.
  7. W wykrojone kwadraty nakładamy 2 łyżki farszu. Brzegi kieszonek zamykamy i całość wkładamy do gorącego piekarnika – temp. 180 st.
  8. Jeśli boki będą opadały za szybko, należy zwiększyć temperaturę piekarnika. Czas pieczenia to ok. 20 minut.

Smacznego! 🙂 

 

(0 Votes)

mgr Milena Grzywińska

Promotorka zdrowego odżywiania i stylu życia. Ukończyła studia magisterskie w Warszawskim Uniwersytecie Medycznym na kierunku Dietetyka w 2016 roku. W trakcie studiów odbyła liczne praktyki w placówkach szpitalnych, poradniach dietetycznych oraz zakładach produkcji żywności. Od tego czasu swoje doświadczenie poszerzała poprzez pracę w Poradni Chorób Metabolicznych, konsultacje pacjentów szpitalnych, a także opracowywanie indywidualnych jadłospisów. Prowadzi pacjentów klinicznych m.in. po zabiegach chirurgicznych, cukrzycowych, otyłych, z zaburzeniami hormonalnymi oraz alergiami i nietolerancjami pokarmowymi. W wolnym czasie uwielbia testować nowe przepisy, którymi dzieli się ze swoimi pacjentami. Najważniejsza zasada to: szybko, zdrowo i smacznie.