Przepisy kulinarne Dr Gaja

Słodka pokusa

Słodka pokusa

Składniki/ 18 szt.

  • 4/5 szklanki mąki pszennej minus 1 łyżka
  • 4/5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 saszetka ProTrawienie
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1,5 szt. dużych jajek
  • 2,5 łyżki oleju
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego

Sposób przygotowania

  1. Przygotować produkty w temperaturze pokojowej.
  2. Suche składniki wymieszać, przesiać.
  3. Zmiksować na gładką masę: jajka, olej, jogurt.
  4. Dodać suche składniki (w tym saszetkę ProTrawienie) i wymieszać/zmiksować do połączenia.
  5. Gdy ciasto będzie zbyt suche można dodać większej ilości jogurtu naturalnego.
  6. Przełożyć ciasto do jednorazowego rękawa cukierniczego lub woreczka, odciąć róg i nałożyć do natłuszczonej formy na donuts.
  7. Piec w temperaturze 175ºC przez około 10 - 12 minut, do złotego koloru.
  8. Wyjąć z formy, wystudzić na kratce. Polukrować i ozdobić posypką.

Pianka

  • 0,5 opakowania śmietanki 36%
  • 1 galaretka brzoskwiniowa

Sposób przygotowania

  1. Galaretkę brzoskwiniową rozpuścić w połowie ilości wody – 250ml. Całkowicie wystudzić, lekko schłodzić - galaretka nie może do końca się stężeć.
  2. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Małą strużką wlewać wystudzoną lecz całkowicie płynną lub lekko gęstą galaretkę wiśniową, cały czas ubijając, by nie zrobiły się grudki.
  3. Gotową masę wyłożyć na pączki za pomocą rękawa cukierniczego.
  4. Dodaj ulubione owoce i gotowe!

Na zdrowie! ♥

(0 Votes)

mgr Milena Grzywińska

Promotorka zdrowego odżywiania i stylu życia. Ukończyła studia magisterskie w Warszawskim Uniwersytecie Medycznym na kierunku Dietetyka w 2016 roku. W trakcie studiów odbyła liczne praktyki w placówkach szpitalnych, poradniach dietetycznych oraz zakładach produkcji żywności. Od tego czasu swoje doświadczenie poszerzała poprzez pracę w Poradni Chorób Metabolicznych, konsultacje pacjentów szpitalnych, a także opracowywanie indywidualnych jadłospisów. Prowadzi pacjentów klinicznych m.in. po zabiegach chirurgicznych, cukrzycowych, otyłych, z zaburzeniami hormonalnymi oraz alergiami i nietolerancjami pokarmowymi. W wolnym czasie uwielbia testować nowe przepisy, którymi dzieli się ze swoimi pacjentami. Najważniejsza zasada to: szybko, zdrowo i smacznie.