Przepisy kulinarne Dr Gaja

Sałatka z burakiem i roszponką

Sałatka z burakiem i roszponką

Witamina D wspiera układ odpornościowy, a witamina E jest popularnym antyoksydantem. Przedstawiamy, jak z jej wykorzystaniem przygotować pyszną sałatkę z rukolą i roszponką.

Składniki:

  • roszponka,
  • ugotowany burak,
  • ser feta,
  • pestki słonecznika,
  • pestki granatu.

Dressing:

Sposób przygotowania:

Roszponkę przełożyć do miski. Fetę pokroić na kostkę o boku około 1 cm. Obrane buraki pokroić na plasterki. Przygotować pestki z granatu. Na suchej patelni uprażyć pestki słonecznika. Dressing przygotować poprzez dokładne wymieszanie wszystkich składników.

Sałatka z burakiem i roszponką
(0 Votes)

mgr dietetyki Milena Grzywińska

Promotorka zdrowego odżywiania i stylu życia. Ukończyła studia magisterskie w Warszawskim Uniwersytecie Medycznym na kierunku Dietetyka w 2016 roku. W trakcie studiów odbyła liczne praktyki w placówkach szpitalnych, poradniach dietetycznych oraz zakładach produkcji żywności. Od tego czasu swoje doświadczenie poszerzała poprzez pracę w Poradni Chorób Metabolicznych, konsultacje pacjentów szpitalnych, a także opracowywanie indywidualnych jadłospisów. Prowadzi pacjentów klinicznych m.in. po zabiegach chirurgicznych, cukrzycowych, otyłych, z zaburzeniami hormonalnymi oraz alergiami i nietolerancjami pokarmowymi. W wolnym czasie uwielbia testować nowe przepisy, którymi dzieli się ze swoimi pacjentami. Najważniejsza zasada to: szybko, zdrowo i smacznie.

Śledź nas na Instagramie @drgaja