Drukuj
Przepisy kulinarne Dr Gaja

Faszerowane jabłka z olejem lnianym od DrGaja

faszerowane jabłka z olejem lnianym

Faszerowane jabłka z olejem lnianym od DrGaja

Olej Lniany jest źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych kwasów omega-3. Zastąpienie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi obniża poziom cholesterolu we krwi. Dlatego w dzisiejszej propozycji DrGaja nie zabraknie dodatku oleju lnianego. Oprócz niego pojawią się jeszcze: płaty śledziowe, natka pietruszki czy ogórek małosolny. Faszerowane jabłka to idealny przepis dla osób szukających wyjątkowego smaku, a także lubiących eksperymenty w kuchni. Serdecznie zapraszamy do wypróbowania!

Składniki:

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa dokładnie myjemy. Następnie ścinamy wierzchołki jabłek i wydrążamy nasiona łyżką.
  2. Po oczyszczeniu nasion, wydrążamy miąższ i przekładamy go do osobnej miseczki skrapiając go sokiem z cytryny.
  3. Płaty śledziowe kroimy w paski, natomiast ogórek, cebule i ugotowane jajko na twardo - w kostkę. Składniki łączymy ze sobą w misce.
  4. Natkę pietruszki kroimy na drobno i dodajemy do miski wraz z miąższem jabłkowym, jogurtem, olejem, musztardą i przyprawami.
  5. Całość należy dokładnie wymieszać.
  6. Gotowy farsz nakładamy do jabłek.
  7. Można go udekorować gałązkami pietruszki lub kopru.

Gotowe! Życzymy smacznego :)

Przepisy kulinarne Dr Gaja
Odsłony: 2623
olej lniany
(1 Vote)