Pasta orzechowo – śliwkowa

pasta orzechowo-śliwkowa

Pasta orzechowo – śliwkowa

Prosta i szybka w przygotowaniu pasta orzechowo-śliwkowa przyda się w każdej sytuacji, gdy najdzie Was ochota po sięgniecie czegoś zdrowego i słodkiego. Dziś prezentujemy Wam inspiracje kulinarną, którą pokochają wszyscy domownicy.

pasta orzechowo-śliwkowa

Pasta orzechowo – śliwkowa

Brakuje Ci pomysłu, aby urozmaicić tradycyjne kanapki? Jeśli tak, to DrGaja serdecznie zachęca do sięgnięcia po przepis na pastę orzechowo- śliwkową z dodatkiem świeżych owoców sezonowych. To idealne rozwiązanie na podanie dziecku naturalnej, słodkiej przekąski. Czas przygotowania to zaledwie 10 minut!

Składniki:

  • 200 g suszonych śliwek,
  • 100 g suszonych daktyli,
  • 200 g orzechów laskowych (bez skórki),
  • 6 łyżki oleju rzepakowego od DrGaja,
  • 4 łyżki kakao,
  • Kilka kromek świeżego pieczywa lub bagietki,
  • 300 g wody.

Sposób wykonania:

  1. Śliwki i daktyle moczymy godzinę w wodzie 300ml.
  2. Następnie przekładamy owoce suszone do kielicha blendera. Dodajemy ok 50 ml-100ml wody z moczenia i blendujemy owoce (jeśli konsystencja będzie za gęsta, mozna dodać więcej wody z moczenia).
  3. Dodajemy resztę produktów i miksujemy ponownie.
  4. Na pokrojone pieczywo lub bagietkę nakładamy pastę orzechowo-śliwkową.
  5. Kanapki można udekorować sezonowymi owocami oraz nasionami (pestki słonecznika, siemię lniane lub sezam).

Gotowe! Życzymy smacznego 🙂

Dodaj komentarz