Pasta orzechowo – śliwkowa
Prosta i szybka w przygotowaniu pasta orzechowo-śliwkowa przyda się w każdej sytuacji, gdy najdzie Was ochota po sięgniecie czegoś zdrowego i słodkiego. Dziś prezentujemy Wam inspiracje kulinarną, którą pokochają wszyscy domownicy.
Pasta orzechowo – śliwkowa
Brakuje Ci pomysłu, aby urozmaicić tradycyjne kanapki? Jeśli tak, to DrGaja serdecznie zachęca do sięgnięcia po przepis na pastę orzechowo- śliwkową z dodatkiem świeżych owoców sezonowych. To idealne rozwiązanie na podanie dziecku naturalnej, słodkiej przekąski. Czas przygotowania to zaledwie 10 minut!
Składniki:
- 200 g suszonych śliwek,
- 100 g suszonych daktyli,
- 200 g orzechów laskowych (bez skórki),
- 6 łyżki oleju rzepakowego od DrGaja,
- 4 łyżki kakao,
- Kilka kromek świeżego pieczywa lub bagietki,
- 300 g wody.
Sposób wykonania:
- Śliwki i daktyle moczymy godzinę w wodzie 300ml.
- Następnie przekładamy owoce suszone do kielicha blendera. Dodajemy ok 50 ml-100ml wody z moczenia i blendujemy owoce (jeśli konsystencja będzie za gęsta, mozna dodać więcej wody z moczenia).
- Dodajemy resztę produktów i miksujemy ponownie.
- Na pokrojone pieczywo lub bagietkę nakładamy pastę orzechowo-śliwkową.
- Kanapki można udekorować sezonowymi owocami oraz nasionami (pestki słonecznika, siemię lniane lub sezam).
Gotowe! Życzymy smacznego 🙂