Drukuj
Jadłospisy 7-dniowe

Zadbaj o swoją dietę - wypróbuj jadłospis od DrGaja!

Zadbaj o swoją dietę - wypróbuj jadłospis od DrGaja!

Wiele źródeł podpowiada nam jak prawidłowo się odżywiać, czego powinniśmy jeść więcej, czego mniej. Cenną wskazówką może być Piramida Zdrowego Żywienia zawierająca 10 podstawowych zasad prawidłowego żywienia. Piramida obrazuje w prosty i zwięzły sposób podział produktów spożywczych na grupy żywieniowe, a także częstotliwość ich spożywania. Im wyższe piętro piramidy, tym mniejsza ilość spożywanych produktów z danej grupy.

Podstawą piramidy jest aktywność fizyczna (30-45 minut dziennie), na wyższym piętrze znajdują się warzywa i owoce, ponad nimi produkty zbożowe, a następnie przetwory mleczne, mięso, ryby i nasiona roślin strączkowych, a na wierzchołku olej i orzechy.

Warto pamiętać, że piramida skierowana jest do osób zdrowych, które chcą zachować dobry stan zdrowia.

Propozycja jadłospisu od Dr Gaja stanowi przykład zdrowego stylu odżywianiaJadłospis spełnia zapotrzebowanie energetyczne na poziomie 1700 kcal dziennie i stanowi alternatywne do tradycyjnego sposobu odżywiania się, kierowaną wyłącznie do osób zdrowych i pełnoletnich. Jadłospis został ułożony przez dietetyka aczkolwiek każda osoba, która chciałby wdrożyć wskazany Jadłospis powinna uprzednio skontaktować się z lekarzem i/lub dietetykiem, a z pewnością powinna zapoznać się ze składem oferowanych w ramach niniejszego Jadłospisu produktów Dr Gaja.

Dieta do pobrania w formie PDF

Poniedziałek

ŚNIADANIE 08:30

KANAPKI Z SERKIEM WIEJSKIM

Czas przygotowania: 5 minut

  1. Wymieszaj serek z pokrojonym szczypiorkiem i przyprawami do smaku.
  2. Nałóż serek na pieczywo.

DRUGIE ŚNIADANIE 10:30

ZIELONE SMOOTHIE Z JOGURTEM

Czas przygotowania: 10 minut

  1. Umyj dokładnie owoce i warzywa.
  2. Pokrój jabłko, gruszkę i selera na mniejsze kawałki.
  3. Zmiksuj wszystko z dodatkiem 100 ml wody.

OBIAD 13:30

BIO SOK Z NONI DRGAJA 2 ŁYŻKI

Sok należy wypić 30 minut przed posiłkiem.

MIZERIA

Czas przygotowania: 10 minut

  1. Pokrój ogórki w plasterki.
  2. Pokrój drobno cebulę.
  3. Wymieszaj wszystkie składniki i dopraw do smaku.

SOCZEWICA CZERWONA Z WIEPRZOWINĄ W SOSIE (PRZEPIS NA 2 PORCJE) Zjedz 1 z 2 porcji

Czas przygotowania: 25 minut

  1. Soczewicę ugotuj z przyprawami.
  2. Cebulę pokrój w kosteczkę i podduś na patelni, dodaj pokrojone w kostkę mięso, dopraw, zalej pomidorami.
  3. Kaszę ugotuj na sypko.
  4. Na talerz wyłóż kaszę, soczewicę, mięso i polej sosem.
Wskazówka - Podbij smak kanapek posypując je ziołowym pieprzem.

PODWIECZOREK 17:00

ŻÓŁTE ORZEŹWIAJĄCE SMOOTHIE

Czas przygotowania: 9 minut

  1. Obierz owoce.
  2. Pokrój owoce na cząstki.
  3. Zmiksuj wszystko blenderem.

KOLACJA 20:00

PROSKURCZ DRGAJA 1 SASZETKA

Czas przygotowania: 2 minut

  1. Zawartość saszetki rozpuścić w 20-30 ml gorącej wody (70 - 90°C), mieszać do całkowitego rozpuszczenia, dolać zimnej wody i wypić. Mogący pojawić się osad jest zjawiskiem naturalnym i nie wpływa na jakość produktu.

KANAPKI Z ZIELONYM PESTO

Czas przygotowania: 5 minut

  1. Posmaruj chleb pesto.
  2. Nałóż sałatę i pokrojoną paprykę.

Wtorek

ŚNIADANIE 08:30

OWSIANKA Z JABŁKIEM I MASŁEM ORZECHOWYM

Czas przygotowania: 5 minut

  1. Płatki owsiane wymieszaj z jogurtem i masłem orzechowym.
  2. Pokrój jabłko i dodaj do owsianki.
  3. Całość posyp cynamonem.

DRUGIE ŚNIADANIE 10:30

KOKTAJL MAŚLANKA Z POMARAŃCZĄ

Czas przygotowania: 10 minut

  1. Wszystkie składniki zmiksuj blenderem.

OBIAD 13:30

BIO SOK Z NONI DRGAJA 2 ŁYŻKI

Sok należy wypić 30 minut przed posiłkiem.

POMIDORY Z CEBULKĄ

Czas przygotowania: 5 minut

  1. Pomidory umyj i pokrój na ósemki.
  2. Cebulkę pokrój w drobną kosteczkę i posyp nią pomidory.
  3. Dopraw pieprzem i solą.

SOCZEWICA CZERWONA Z WIEPRZOWINĄ W SOSIE (PRZEPIS NA 2 PORCJE)

Zjedz 1 z 2 porcji

Potrawa powinna być już gotowa. Przepis znajdziesz powyżej.

PODWIECZOREK 17:00

SAŁATKA OWOCOWA

Czas przygotowania: 5 minut

  1. Pokrój owoce.
  2. Wymieszaj wszystkie składniki.

KOLACJA 20:00

PROSKURCZ DRGAJA 1 SASZETKA

Czas przygotowania: 2 minut

  1. Zawartość saszetki rozpuścić w 20-30 ml gorącej wody (70 - 90°C), mieszać do całkowitego rozpuszczenia, dolać zimnej wody i wypić. Mogący pojawić się osad jest zjawiskiem naturalnym i nie wpływa na jakość produktu.

KANAPKI Z SERKIEM ZIARNISTYM

Czas przygotowania: 5 minut

  1. Posmaruj chleb masłem.
  2. Wymieszaj serek z pokrojonym szczypiorkiem i przyprawami do smaku.
  3. Nałóż serek na pieczywo.

Środa

ŚNIADANIE 08:30

KASZKA MANNA Z MUSEM Z MALIN

Czas przygotowania: 20 minut

  1. Ugotuj kaszę na mleku.
  2. Maliny (rozmrożone) zmiksuj na mus, wylej na kaszę.
  3. Całość posyp migdałami.

DRUGIE ŚNIADANIE 10:30

PROSKURCZ DRGAJA 1 SASZETKA

Czas przygotowania: 2 minut

  1. Zawartość saszetki rozpuścić w 20-30 ml gorącej wody (70 - 90°C), mieszać do całkowitego rozpuszczenia, dolać zimnej wody i wypić. Mogący pojawić się osad jest zjawiskiem naturalnym i nie wpływa na jakość produktu.

PŁATKI GRYCZANE Z JOGURTEM I GREJPFRUTEM

Czas przygotowania: 5 minut

  1. Płatki wymieszaj z jogurtem i grejpfrutem.
Wskazówka - Oprócz cynamonu możesz oddać do jabłka też szczyptę kardamonu. Nada to smaku potrawy dodatkowego wymiaru.

OBIAD 13:30

BIO SOK Z NONI DRGAJA 2 ŁYŻKI

Sok należy wypić 30 minut przed posiłkiem.

LEKKA SAŁATKA Z KUKURYDZĄ, PAPRYKĄ I NASIONAMI CHIA

Czas przygotowania: 10 minut

  1. Pokrój warzywa.
  2. Zmiel nasiona chia.
  3. Wymieszaj z oliwą i dopraw do smaku.

FASZEROWANA PAPRYKA Z WIEPRZOWINĄ

Czas przygotowania: 30 minut

  1. Obsmaż zmielone mięso z pokrojoną cebulką.
  2. Mięso wymieszaj z ugotowaną kaszą, jajkiem, koncentratem, bułką tarta, czosnkiem, pietruszką i ulubionymi przyprawami.
  3. Wypełnij paprykę farszem i piecz ok 20 minut w temperaturze 160 stopni na termoobiegu.

PODWIECZOREK 17:00

PIECZONE CYNAMONOWO-MIODOWE JABŁKO Z MIGDAŁAMI

Czas przygotowania: 15 minut

  1. Odkrój górną część jabłka.
  2. Wydrąż gniazdo nasienne.
  3. Dodaj do wydrążonego w środku jabłka cynamon i płatki migdałowe. Przykryj odkrojoną górną częścią.
  4. Owiń folią aluminiową i upiecz- 15 minut w 160 stopniach C.
  5. Na koniec polej jabłka miodem manuka.

KOLACJA 20:00

JAJKO NA MIĘKKO Z SAŁATKĄ POMIDOROWĄ I CHLEBEM

Czas przygotowania: 8 minut

  1. Jajko umieść w garnku z zimną wodą i gotuj przez 2 minuty od momentu kiedy woda zacznie wrzeć.
  2. Gdy miną 2 minuty umieść jajko w zimnej wodzie na około 1 minutę.
  3. Sałatę porwij na kawałki, pomidora pokrój, wymieszaj z oliwą i przyprawami.
  4. Zjedz z chlebem.

Czwartek

ŚNIADANIE 08:30

OMLET Z WARZYWAMI I ŁOSOSIEM

Czas przygotowania: 15 minut

  1. Pokrój warzywa oraz łososia. Podduś na tłuszczu pod przykryciem.
  2. Rozmieszaj jajka widelcem i dopraw przyprawami.
  3. Dodaj jajka i smaż pod przykryciem do ścięcia. Posyp koperkiem i przełóż na drugą stronę.

PROSKURCZ DRGAJA 1 SASZETKA

Czas przygotowania: 2 minut

  1. Zawartość saszetki rozpuścić w 20-30 ml gorącej wody (70 - 90°C), mieszać do całkowitego rozpuszczenia, dolać zimnej wody i wypić. Mogący pojawić się osad jest zjawiskiem naturalnym i nie wpływa na jakość produktu.

DRUGIE ŚNIADANIE 10:30

KOKTAJL "BOMBA ANTYOKSYDANTÓW"

Czas przygotowania: 5 minut

  1. Zmiksuj wszystkie składniki w blenderze.
Woda! - Zawsze staraj się mieć przy sobie butelkę wody. Możesz wrzucić do niej listki mięty, plasterki cytryny czy kilka malin - przygotujesz w ten sposób własną, zdrową wodę smakową!

OBIAD 13:30

BIO SOK Z NONI DRGAJA 2 ŁYŻKI

Sok należy wypić 30 minut przed posiłkiem.

INDYK DUSZONY W SOSIE POMIDOROWYM Z KASZĄ GRYCZANĄ

Czas przygotowania: 30 minut

  1. Cebulę pokrój drobno i podsmaż na oliwie z tymiankiem. Dodaj pomidory pokrojone z puszki.
  2. Mięso pokrój w kostkę, dopraw solą i pieprzem i włóż do sosu pomidorowego.
  3. Gotuj około 20 - 25 minut.
  4. Zjedz z ugotowaną kaszą gryczaną.

WARZYWA NA PARZE

Czas przygotowania: 15 minut

  1. Umyj warzywa i dopraw do smaku.
  2. Ugotuj na parze.

PODWIECZOREK 17:00

SAŁATKA OWOCOWA

Czas przygotowania: 5 minut

  1. Pokrój owoce.
  2. Wymieszaj wszystkie składniki.

KOLACJA 20:00

ZUPA KREM Z ZIELONEGO GROSZKU Z MLECZKIEM KOKOSOWYM

(PRZEPIS NA 2 PORCJE) Zjedz 1 z 2 porcji

Czas przygotowania: 20 minut

  1. Przygotuj 250 ml bulionu.
  2. Do gotującego się bulionu dodaj groszek i gotuj 15 minut.
  3. Dodaj mleczko i przyprawy. Gotuj przez chwilę.
  4. Zmiksuj blenderem na krem.
  5. Z chleba zrób grzanki i podaj do zupy.

Piątek

ŚNIADANIE 08:30

PROSKURCZ DRGAJA 1 SASZETKA

Czas przygotowania: 2 minut

  1. Zawartość saszetki rozpuścić w 20-30 ml gorącej wody (70 - 90°C), mieszać do całkowitego rozpuszczenia, dolać zimnej wody i wypić. Mogący pojawić się osad jest zjawiskiem naturalnym i nie wpływa na jakość produktu.

KANAPKI Z PASTĄ JAJECZNĄ

Czas przygotowania: 20 minut

  1. Pokrój ugotowane jajko i rozdrobnij widelcem na pastę.
  2. Dodaj startą paprykę, ogórka, pokrojoną na drobno pietruszkę i szczypiorek.
  3. Dopraw solą, kurkumą, pieprzem, opcjonalnie papryczką chili.
  4. Dodaj olej i wymieszaj.
  5. Posmaruj chleb pastą.

DRUGIE ŚNIADANIE 10:30

ŻÓŁTE ORZEŹWIAJĄCE SMOOTHIE

Czas przygotowania: 9 minut

  1. Obierz owoce.
  2. Pokrój owoce na cząstki.
  3. Zmiksuj wszystko blenderem.

OBIAD 13:30

BIO SOK Z NONI DRGAJA 2 ŁYŻKI

Sok należy wypić 30 minut przed posiłkiem.

PIECZONY DORSZ Z KOMOSĄ I PIECZONYM BURAKIEM (PRZEPIS NA 2 PORCJE)

Zjedz 1 z 2 porcji

Czas przygotowania: 20 minut

  1. Dorsza dopraw do smaku, skrop sokiem z cytryny i upiecz.
  2. Komosę ugotuj na miękko.
  3. Buraka skrop sokiem z cytryny i olejem, dopraw i upiecz do miękkości.

ZUPA OGÓRKOWA (PRZEPIS NA 2 PORCJE) Zjedz 1 z 2 porcji

Czas przygotowania: 40 minut

  1. Mięso umyj, włóż do garnka, zalej zimną wodą.
  2. Zagotuj, zbierz szumowiny i dodaj ziele angielskie i liście laurowe.
  3. Warzywa obierz ze skórki (oprócz ogórków kiszonych). Ziemniaki pokrój w kostkę.
  4. Wrzuć do garnka warzywa i gotuj 20 minut. W tym czasie zetrzyj na tarce ogórki kiszone.
  5. Kiedy ziemniaki się już ugotują -dodaj starte ogórki kiszone.
  6. Zahartuj śmietanę z gorącym wywarem i dodaj ją do zupy.
Właściwe nawodnienie - Pamiętaj o właściwym nawodnieniu swojej rodziny. Staraj się zawsze mieć przy sobie buelkę z wodą. Zwróć też uwagę na to czy członkowie Twojej rodziny pamiętają o tej zasadzie.

PODWIECZOREK 17:00

SAŁATKA OWOCOWA POMARAŃCZ - KIWI

Czas przygotowania: 10 minut

  1. Owoce pokrój w kostkę i wymieszaj z orzechami.

KOLACJA 20:00

ZUPA KREM Z ZIELONEGO GROSZKU Z MLECZKIEM KOKOSOWYM (PRZEPIS NA 2 PORCJE)

Zjedz 1 z 2 porcji

Potrawa powinna być już gotowa. Przepis znajdziesz powyżej.

Sobota

ŚNIADANIE 08:30

CZEKOLADOWA OWSIANKA

Czas przygotowania: 10 minut

  1. Podgrzej płatki owsiane z małą ilością wody i czekoladą.
  2. Pokrój pomarańczę w drobne cząstki.
  3. Wymieszaj składniki z jogurtem.

DRUGIE ŚNIADANIE 10:30

JOGURT Z MALINAMI

Czas przygotowania: 5 minut

  1. Wymieszaj owoce (rozmrożone) z jogurtem.

PROSKURCZ DRGAJA 1 SASZETKA

Czas przygotowania: 2 minut

  1. Zawartość saszetki rozpuścić w 20-30 ml gorącej wody (70 - 90°C), mieszać do całkowitego rozpuszczenia, dolać zimnej wody i wypić. Mogący pojawić się osad jest zjawiskiem naturalnym i nie wpływa na jakość produktu.

OBIAD 13:30

BIO SOK Z NONI DRGAJA 2 ŁYŻKI

Sok należy wypić 30 minut przed posiłkiem.

PIECZONY DORSZ Z KOMOSĄ I PIECZONYM BURAKIEM (PRZEPIS NA 2 PORCJE)

Zjedz 1 z 2 porcji

Potrawa powinna być już gotowa. Przepis znajdziesz powyżej.

ZUPA OGÓRKOWA (PRZEPIS NA 2 PORCJE)

Zjedz 1 z 2 porcji

Potrawa powinna być już gotowa. Przepis znajdziesz powyżej.

PODWIECZOREK 17:00

Czas przygotowania: 1 minut

  1. Obierz i zjedz banana.

KOLACJA 20:00

KANAPKA Z TWAROŻKIEM, MIODEM I ORZECHAMI

Czas przygotowania: 10 minut

  1. Twaróg wymieszaj z jogurtem, miodem i posiekanymi bardzo drobno orzechami.
  2. Posmaruj serkiem grahamkę.

Niedziela

ŚNIADANIE 08:30

JAGLANKA MLECZNA Z BANANEM I ORZECHAMI

Czas przygotowania: 10 minut

  1. Ugotuj kaszę.
  2. Zmiksuj pozostałe składniki razem.
  3. Wymieszaj z ugotowaną kaszą.

DRUGIE ŚNIADANIE 10:30

PROSKURCZ DRGAJA 1 SASZETKA

Czas przygotowania: 2 minut

  1. Zawartość saszetki rozpuścić w 20-30 ml gorącej wody (70 - 90°C), mieszać do całkowitego rozpuszczenia, dolać zimnej wody i wypić. Mogący pojawić się osad jest zjawiskiem naturalnym i nie wpływa na jakość produktu.

OBIAD 13:30

BIO SOK Z NONI DRGAJA 2 ŁYŻKI

Sok należy wypić 30 minut przed posiłkiem.

PIECZONA PIERŚ Z KURCZAKA Z BROKUŁEM I ZIEMNIAKAMI

Czas przygotowania: 25 minut

  1. Pierś z kurczaka dopraw ulubionymi ziołami i upiecz (najlepiej z folii, aby nie była wysuszona) razem z ziemniakami pokrojonymi na talarki.
  2. Brokuł ugotuj na parze. Zjedz z kurczakiem.

SAŁATA Z POMIDORAMI W CYTRYNOWYM DRESSINGU

Czas przygotowania: 5 minut

  1. Sałatę i pomidory dokładnie umyj i osusz.
  2. Porwij liście sałaty i przekrój wzdłuż pomidorki.
  3. Wymieszaj oliwę, sok z cytryny i jedną łyżkę wody z oregano i czosnkiem.
  4. Do smaku możesz dodać ewentualnie sól i pieprz.
  5. Wymieszaj warzywa z dressingiem.
Orzechy - Orzechy są kopalnią minerałów - magnezu, cynku i potasu.

PODWIECZOREK 17:00

KOKTAJL "BOMBA ANTYOKSYDANTÓW"

Czas przygotowania: 5 minut

  1. Owoce dokładnie umyj.
  2. Wszystkie składniki zmiksuj w blenderze.

KOLACJA 20:00

KANAPKA Z KURCZAKIEM I MANGO

Czas przygotowania: 10 minut

  1. Chleb posmaruj masłem, poukładaj na nim cienko pokrojone plastry mango i kurczaka.
  2. Na górę wyłóż kiełki.

Właściciel niniejszego profilu nie ponosi odpowiedzialności za skutki stosowania jadłospisu, bo jego stosowanie jest absolutnie dobrowolne.

Jadłospisy 7-dniowe
Odsłony: 930
(1 Vote)