Drukuj
Jadłospisy 7-dniowe

Szósty tydzień wyzwania i kolejny jadłospis na 7 dni!

Zespół metaboliczny to współwystępowanie kilku czynników ryzyka rozwoju chorób sercowo - naczyniowych i cukrzycy takich jak: otyłość brzuszna, podwyższone ciśnienie tętnicze krwi (powyżej 130/85 mm Hg), zaburzenia przemiany cukrów oraz tłuszczów w organizmie.

Zmiana stylu życia pozytywnie wpływa na wyrównanie wyników. Zaliczają się do nich dieta oraz codzienna aktywność fizyczna. Dużą uwagę należy zwrócić na jakość tłuszczy dostarczanych do organizmu, by ta złożona z nasyconych kwasów tłuszczowych zastępowana była przez jedno – i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, a także oparta była na pełnoziarnistych produktach zbożowych oraz owocach i warzywach.

Propozycja jadłospisu od Dr Gaja stanowi przykład zdrowego stylu odżywianiaJadłospis spełnia zapotrzebowanie energetyczne na poziomie 1700 kcal dziennie i stanowi alternatywne do tradycyjnego sposobu odżywiania się, kierowaną wyłącznie do osób zdrowych i pełnoletnich. Jadłospis został ułożony przez dietetyka aczkolwiek każda osoba, która chciałby wdrożyć wskazany Jadłospis powinna uprzednio skontaktować się z lekarzem i/lub dietetykiem, a z pewnością powinna zapoznać się ze składem oferowanych w ramach niniejszego Jadłospisu produktów Dr Gaja.

Dieta do pobrania w formie PDF

Poniedziałek

ŚNIADANIE 08:00

KASZA JAGLANA Z DUSZONYM JABŁKIEM

Czas przygotowania: 20 minut

  1. Kaszę ugotuj na wodzie do miękkości.
  2. Jabłka pokrój w kosteczkę, dopraw cynamonem i z rodzynkami duś na wodzie.
  3. Połącz kaszę z jabłkami, wyłóż do miski i polej jogurtem.

DRUGIE ŚNIADANIE 11:00

WAFLE RYŻOWE Z HUMMUSEM

Czas przygotowania: 10 minut

  1. Rzodkiewkę pokrój w plasterki.
  2. Wafle ryżowe posmaruj hummusem i obłóż rzodkiewką.

Grejpfrut - 220 g (1 x Sztuka)

OBIAD 14:30

BIO SOK Z NONI DRGAJA 2 ŁYŻKI

Sok wypij 30 minut przed posiłkiem.

ZAPIEKANA CIELĘCINA Z MIGDAŁOWĄ POSYPKĄ (PRZEPIS NA 2 PORCJE)

Zjedz 1 z 2 porcji

Czas przygotowania: 30 minut

  1. Brokuł ugotuj do miękkości. Cebulę podduś na oleju, dodaj suszone pomidory.
  2. Całość zmiksuj na mus.
  3. Mięso lekko rozbij i dopraw. Posmaruj zielonym musem i posyp płatkami migdałów.
  4. Zapiecz aż mięso będzie miękkie.
  5. Ryż ugotuj na sypko.

PODWIECZOREK 17:00

Czy wiesz, że... - spośród wszystkich warzyw to właśnie bataty zawierają najwięcej wtaminy E.

KOLACJA 20:00

ZAPIEKANE BATATY, BURAKI I ZIEMNIAKI Z DIPEM CZOSNKOWYM

(PRZEPIS NA 2 PORCJE)

Zjedz 1 z 2 porcji

Czas przygotowania: 20 minut

  1. Warzywa dokładnie umyj, skrop olejem, dopraw ulubionymi ziołami.
  2. Upiecz warzywa.
  3. Z serka przygotuj dip, dodając pieprz, sól granulowany czosnek.

Wtorek

ŚNIADANIE 08:00

OWSIANKA Z KIWI

Czas przygotowania: 5 minut

  1. Wymieszaj płatki z jogurtem i odstaw by napęczniały.
  2. Pokrój kiwi i dodaj do owsianki razem z pestkami dyni.
Wskazówka - Plastry pomidora możesz oprószyć czosnkiem niedźwiedzim i lekko podpiec, potrawa nabierze aromatu.

DRUGIE ŚNIADANIE 11:00

GRAHAMKA Z POMIDOREM

Czas przygotowania: 5 minut

  1. Bułkę posmaruj masłem i obłóż plastrami pomidora.

OBIAD 14:30

BIO SOK Z NONI DRGAJA 2 ŁYŻKI

Sok wypij 30 minut przed posiłkiem.

ZAPIEKANA CIELĘCINA Z MIGDAŁOWĄ POSYPKĄ (PRZEPIS NA 2 PORCJE)

Zjedz 1 z 2 porcji

Potrawa powinna być już gotowa. Przepis znajdziesz powyżej.

PODWIECZOREK 17:00

KOLACJA 20:00

ZAPIEKANE BATATY, BURAKI I ZIEMNIAKI Z DIPEM CZOSNKOWYM

(PRZEPIS NA 2 PORCJE)

Zjedz 1 z 2 porcji

Potrawa powinna być już gotowa. Przepis znajdziesz powyżej.

Środa

Czy wiesz, że... - Jagody bardzo dobrze wpływają na wzrok, w dobie komputerów i elektroniki powinniśmy dbać o nasze oczy .

ŚNIADANIE 08:00

PLACUSZKI Z MAŚLANKI (PRZEPIS NA 2 PORCJE)

Zjedz 1 z 2 porcji

Czas przygotowania: 15 minut

  1. Jajko wbij do miseczki, dodaj mąkę i maślankę. Dodaj jagody i wymieszaj.
  2. Nakładaj łyżką ciasto na rozgrzaną patelnię i smaż małe placuszki.
  3. Banana rozgnieć widelcem i nałóż mus na każdy placuszek. Posyp pokrojonymi migdałami.

DRUGIE ŚNIADANIE 11:00

KISIEL MARCHEWKOWY Z ORZECHAMI

Czas przygotowania: 0 minut

  1. 3/4 objętości soku zagotuj, w reszcie rozprowadź skrobię.
  2. Do gotującego soku wlej "roztwór", gotuj aż zgęstnieje.
  3. Zjedz z orzechami.

OBIAD 14:30

KOTLETY Z CIECIERZYCY I KOLOROWA SAŁATKA (PRZEPIS NA 2 PORCJE)

Zjedz 1 z 2 porcji

Czas przygotowania: 30 minut

  1. Cieciorkę namoczyć dzień wcześniej. Odlać wodę, zalać nową (na jedną objętość ciecierzycy dwie objętości wody) i gotować do miękkości (ok. 40 minut). Wystudzić zbledować na puree.
  2. Por, seler, marchew ugotować na miękko i zetrzeć na grubych oczkach.
  3. Puree, wymieszać z warzywami, pietruszką i jajkiem. Doprawić. Upiec kotleciki.
  4. Roszponkę opłukać, pokroić pomidory, paprykę. Wymieszać z kukurydzą. Doprawić miksturą olej.

PODWIECZOREK 17:00

SAŁATKA CYTRUSOWO - ORZECHOWA

Czas przygotowania: 7 minut

  1. Owoce podziel na cząstki i wymieszaj z orzechami oraz Witaminą C PRO.

KOLACJA 20:00

BIO SOK Z NONI DRGAJA 2 ŁYŻKI

Sok należy wypić 30 minut przed spożyciem posiłku.

GRAHAMKA Z PASTĄ Z KURCZAKA I JAJKA

Czas przygotowania: 15 minut

  1. Kurczaka ugotuj z przyprawami. Jajko ugotuj na twardo.
  2. Z jajka i kurczaka w blenderze zrób pastę. Wymieszaj z jogurtem. Dopraw.
  3. Bułkę posmaruj pastą, i obłóż plastrami rzodkiewki.

Czwartek

ŚNIADANIE 08:00

PLACUSZKI Z MAŚLANKI (PRZEPIS NA 2 PORCJE)

Zjedz 1 z 2 porcji

Potrawa powinna być już gotowa. Przepis znajdziesz powyżej.

DRUGIE ŚNIADANIE 11:00

CZERWONE ODŻYWCZE SMOOTHIE

Czas przygotowania: 6 minut

  1. Zmiksuj w blenderze owoce z jogurtem, orzechami, witaminą C i 100 ml wody.

OBIAD 14:30

KOTLETY Z CIECIERZYCY I KOLOROWA SAŁATKA (PRZEPIS NA 2 PORCJE)

Zjedz 1 z 2 porcji

Potrawa powinna być już gotowa. Przepis znajdziesz powyżej.

Wskazówka - Podpraż nasiona na suchej patelni, a nabiorą chrupkości.

PODWIECZOREK 17:00

GRAHAMKA Z POMIDOREM

Czas przygotowania: 5 minut

  1. Bułkę obłóż pomidorem i posyp nasionami.

KOLACJA 20:00

BIO SOK Z NONI DRGAJA 2 ŁYŻKI

Sok należy wypić 30 minut przed posiłkiem.

SAŁATKA Z SELEREM NACIOWYM I ANANASEM (PRZEPIS NA 2 PORCJE)

Zjedz 1 z 2 porcji

Czas przygotowania: 20 minut

  1. Sałatę opłucz. Wszystko pokrój w kostkę i wymieszaj z sałatą.
  2. Dopraw olejem i ulubionymi ziołami.
  3. Zjedz z bułką.

Piątek

ŚNIADANIE 08:00

OWSIANKA ZE ŚLIWKAMI

Czas przygotowania: 10 minut

  1. Wsyp do miski płatki, nasiona i śliwki
  2. Zalej je do połowy wrzątkiem, wymieszaj i odstaw pod przykryciem na 3 minuty.
  3. Dodaj jogurt naturalny i cynamon.

DRUGIE ŚNIADANIE 11:00

WAFLE RYŻOWE Z HUMMUSEM

Czas przygotowania: 10 minut

  1. Rzodkiewkę pokrój w plasterki.
  2. Wafle ryżowe posmaruj hummusem i obłóż rzodkiewką.
Wskazówka - Jak podpieczesz paprykę i cebulę w piekarniku potrawa nabierze wyrazistego aromatu.

OBIAD 14:30

BIO SOK Z NONI DRGAJA 2 ŁYŻKI

Sok należy wypić 30 minut przed posiłkiem.

CHILLI CON CARNE (PRZEPIS NA 2 PORCJE)

Zjedz 1 z 2 porcji

Czas przygotowania: 20 minut

  1. Mięso podduś z cebulą i papryką na oleju.
  2. Zalej pomidorami, dodaj fasolę i kukurydzę.
  3. Dopraw solą, pieprzem i pieprzem cayenne.

PODWIECZOREK 17:00

MUS OWOCOWY

Czas przygotowania: 10 minut

  1. Zmiksuj owoce i witaminę C.

KOLACJA 20:00

SAŁATKA Z SELEREM NACIOWYM I ANANASEM (PRZEPIS NA 2 PORCJE)

Zjedz 1 z 2 porcji

Potrawa powinna być już gotowa. Przepis znajdziesz powyżej.

Sobota

ŚNIADANIE 08:00

JAGLANKA MLECZNA Z BANANEM I ORZECHAMI

Czas przygotowania: 10 minut

  1. Ugotuj kaszę.
  2. Zmiksuj składniki razem.
Wskazówka - Pamiętaj, aby czekolada miała wysoką zawartość kakao.

DRUGIE ŚNIADANIE 11:00

PUDDING OWSIANY Z WINOGRONEM

Czas przygotowania: 20 minut

  1. Płatki gotuj na wodzie do momentu aż całkowicie zmiękną i zgęstnieją. Następnie zblenduj je na krem.
  2. Winogrona wypestkuj i dodaj do puddingu.
  3. Na górę wysyp startą czekoladę.

OBIAD 14:30

BIO SOK Z NONI DRGAJA 2 ŁYŻKI

Sok należy wypić 30 minut przed posiłkiem.

CHILLI CON CARNE (PRZEPIS NA 2 PORCJE)

Zjedz 1 z 2 porcji

Potrawa powinna być już gotowa. Przepis znajdziesz powyżej.

PODWIECZOREK 17:00

KANAPKI Z PASTĄ Z KALAFIORA (PRZEPIS NA 2 PORCJE)

Zjedz 1 z 2 porcji

Czas przygotowania: 15 minut

  1. Kalafiora ugotuj na parze, zblenduj z fasolą i dopraw do smaku.
  2. Pastę zjedz na kanapkach z kiełkami lucerny.

KOLACJA 20:00

ZUPA KREM Z KALAFIORA (PRZEPIS NA 2 PORCJE)

Zjedz 1 z 2 porcji

Czas przygotowania: 40 minut

  1. Cebulę, pietruszkę i ziemniaki podsmaż na oleju z dodatkiem pieprzu, soli, tymianku i oregano.
  2. Dodaj 400 ml wody i gotuj razem z różyczkami kalafiora do miękkości z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego.
  3. Gdy warzywa będą miękkie, zmiksuj na gładki krem i zjedz z pieczywem.

Niedziela

ŚNIADANIE 08:00

JAJECZNICA Z POMIDORAMI

Czas przygotowania: 10 minut

  1. Posmaruj chleb masłem.
  2. Usmaż jajecznicę na rozgrzanym tłuszczu.
  3. Pokrój pomidor.
  4. Podaj jajecznicę z chlebem i pomidorem.

DRUGIE ŚNIADANIE 11:00

BIO SOK Z NONI DRGAJA 2 ŁYŻKI

KANAPKI Z PASTĄ Z KALAFIORA (PRZEPIS NA 2 PORCJE)

Zjedz 1 z 2 porcji

Potrawa powinna być już gotowa. Przepis znajdziesz powyżej.

OBIAD 14:30

MAKARON Z INDYKIEM Z PASTĄ PAPRYKOWO - POMIDOROWĄ

Czas przygotowania: 20 minut

Pasta:

  1. Pokrój paprykę i upiecz w piekarniku i zdejmij skórkę.
  2. Pokrój wcześniej namoczone przez kilka godzin pomidory.
  3. Zmiksuj w blenderze paprykę, pomidory, miksturę olei, czosnek przeciśnięty przez praskę.
  4. Pastę przypraw do smaku.

Właściwa potrawa:

  1. Ugotuj makaron i mięso w przyprawie curry.
  2. Pokrój mięso w kostkę.
  3. Wymieszaj makaron z pastą i mięsem.
  4. Udekoruj bazylią.

PODWIECZOREK 17:00

WAFLE RYŻOWE Z POWIDŁAMI

Czas przygotowania: 5 minut

  1. Posmaruj wafle masłem i powidłami.
Wskazówka - Możesz doprawić porcję zupy chilli, wtedy przyjemnie rozgrzeje i wyostrzy smak.

KOLACJA 20:00

ZUPA KREM Z KALAFIORA (PRZEPIS NA 2 PORCJE)

Zjedz 1 z 2 porcji

Potrawa powinna być już gotowa. Przepis znajdziesz powyżej.

Właściciel niniejszego profilu nie ponosi odpowiedzialności za skutki stosowania jadłospisu, bo jego stosowanie jest absolutnie dobrowolne.

Jadłospisy 7-dniowe
Odsłony: 3841
(1 Vote)