Drukuj
Jadłospisy 7-dniowe

Przygotuj się na lato 2020 i podejmij wyzwanie!

Przygotuj się na lato 2020 i podejmij wyzwanie!

Oficjalnie ruszamy z naszą akcją "Przygotuj się na lato i podejmij wyzwanie!". Przed nami 60 ekscytujących dni, 8 tygodni i wiele inspiracji kulinarnych!

Jak wiemy zdrowy styl życia zawiera w sobie kilka elementów takich jak: sen, aktywność fizyczna, dieta oraz korzystanie z opieki medycznej. O każdy z nich należy dbać tak samo.

Propozycja jadłospisu od Dr Gaja stanowi przykład zdrowego stylu odżywiania. Jadłospis spełnia zapotrzebowanie energetyczne na poziomie 1700 kcal dziennie i stanowi alternatywne do tradycyjnego sposobu odżywiania się, kierowaną wyłącznie do osób zdrowych i pełnoletnich. Jadłospis został ułożony przez dietetyka aczkolwiek każda osoba, która chciałby wdrożyć wskazany Jadłospis powinna uprzednio skontaktować się z lekarzem i/lub dietetykiem.

Dieta do pobrania w formie pdf

Poniedziałek    

Wskazówka - Nie musisz kupować mąki jaglanej, wystarczy że zmielisz nieugotowaną kaszę jaglaną.

ŚNIADANIE 08:00

BEZGLUTENOWE PLACUSZKI JAGLANE

Czas przygotowania: 15 minut 1. Zmiksuj mąkę, jajko i banana w blenderze. 2. Usmaż placuszki na małej ilości tłuszczu. 3. Zmiksuj jogurt z mandarynką. 4. Usmażone placki polej sosem jogurtowym.

DRUGIE ŚNIADANIE 10:30

OBIAD 13:30

MAKARON Z PESTO

Czas przygotowania: 10 minut 1. Ugotuj makaron, pokrój pomidory. 2. Wymieszaj składniki razem.

PODWIECZOREK 17:00

DESER GRUSZKOWY

Czas przygotowania: 10 minut 1. Gruszki zmiksuj oddzielnie na mus. 2. Serek zmiksuj ze śmietanką i podziel na 2 części. 3. Jedną z części zmiksuj z kakao, tak by z serka można było utworzyć warstwę ciemną i jasną. 4. Przygotuj pucharek i ułóż warstwowo po kolei: warstwa ciemna, mus gruszkowy, warstwa jasna, mus gruszkowy. 5. Całość posyp pestkami dyni.

KOLACJA 20:00

FASZEROWANE JAJA Z TUŃCZYKIEM

Czas przygotowania: 15 minut 1. Ugotuj jajka. 2. Posiekaj pietruszkę. 3. Przekrój jajka na pół i wyjmij żółtka. 4. Zmieszaj widelcem żółtka z tuńczykiem, pietruszką i przyprawami do smaku. 5. Włóż farsz w białka jaja.

CHLEB ŻYTNI

Czas przygotowania: 5 minut

Wtorek   

ŚNIADANIE 08:00

JAGLANKA Z MANGO

Czas przygotowania: 10 minut 1. Ugotuj kaszę. 2. Zmiksuj składniki.

DRUGIE ŚNIADANIE 10:30

JABŁKA Z CYNAMONEM

Czas przygotowania: 5 minut 1. Pokrój jabłka, posiekaj orzechy. 2. Posyp cynamonem i nasionami.

OBIAD 13:30

PĘCZOTTO Z INDYKIEM I ZIELONYM GROSZKIEM (PRZEPIS NA 2 PORCJE)

Zjedz 1 z 2 porcji

Czas przygotowania: 20 minut 1. Kaszę ugotuj na miękko. 2. Mięso podduś na oleju, dodaj ugotowany groszek i pokrojone pomidory. 3. Wszystko wymieszaj razem i dopraw do smaku.

PODWIECZOREK 17:00

HUMMUS Z SELEREM

Czas przygotowania: 5 minut 1. Pokrój łodygi selera na mniejsze słupki. 2. Podaj z hummusem jako dip.

KOLACJA 20:00

KANAPKI Z PASTĄ SARDYNKOWO- POMIDOROWĄ (PRZEPIS NA 2 PORCJE)

Zjedz 1 z 2 porcji

Czas przygotowania: 15 minut 1. Sardynki zmiksuj w blenderze z koncentratem, olejem, pietruszką i ulubionymi przyprawami. 2. Pieczywo posmaruj pastą i nałóż pokrojoną paprykę.

Środa   

ŚNIADANIE 08:00

OWSIANKA Z BANANEM

Czas przygotowania: 5 minut 1. Pokrój banana. 2 Wymieszaj wszystkie składniki razem. 3. Możesz wcześniej namoczyć płatki owsiane.

DRUGIE ŚNIADANIE 10:30

JABŁKA Z MASŁEM ORZECHOWYM

Czas przygotowania: 10 minut 1. Jabłka pokrój w plasterki i posmaruj masłem orzechowym.

OBIAD 13:30

PĘCZOTTO Z INDYKIEM I ZIELONYM GROSZKIEM (PRZEPIS NA 2 PORCJE)

Zjedz 1 z 2 porcji

Potrawa powinna być już gotowa. Przepis znajdziesz powyżej.

PODWIECZOREK 17:00

ZIELONE SMOOTHIE

Czas przygotowania: 10 minut 1. Zmiksuj składniki w blenderze z 1/4 szklanki wody.

KOLACJA 20:00

KANAPKI Z PASTĄ SARDYNKOWO- POMIDOROWĄ (PRZEPIS NA 2 PORCJE)

Zjedz 1 z 2 porcji Potrawa powinna być już gotowa. Przepis znajdziesz powyżej.

Czwartek   

ŚNIADANIE 08:00

TOSTY PEŁNOZIARNISTE Z SEREM MOZZARELLA

Czas przygotowania: 10 minut 1. Pieczywo zrumień w opiekaczu. 2. Na kromkach ułóż szpinak, szynkę, pomidor i ser. 3. Posyp do smaku oregano.

DRUGIE ŚNIADANIE 10:30

SAŁATKA OWOCOWA

Czas przygotowania: 5 minut 1. Pokrój owoce. 2. Wymieszaj wszystkie składniki.

Wskazówka - Najlepiej jeśli zrobisz Swój własny domowy bulion, jeśli jednak nie Masz czasu, sięgnij po kostkę rosołową/ przyprawę bulionową o jak najbardziej naturalnym składzie, bez glutaminianu sodu, na bazie suszonych warzyw.

OBIAD 13:30

WEGAŃSKIE SPAGHETTI RAGU (PRZEPIS NA 2 PORCJE)

Zjedz 1 z 2 porcji

Czas przygotowania: 0 minut 1. Przygotuj 300 ml bulionu. 2. Posiekaj drobno seler, marchew, cebulę. Podgotuj warzywa w garnku w gotującym się bulionie. Gotuj do miękkości warzyw. 3. Dodaj surową soczewicę. Gotuj ok 10 minut na małym ogniu. 4. Dodaj koncentrat, posiekany rozmaryn. Gotuj ok 15 minut pod przykryciem na małym ogniu. 5. Przypraw solą do smaku. 6. Ugotuj makaron i podaj z ragu.

PODWIECZOREK 17:00

SAŁATKA Z AWOKADO I KURCZAKIEM

Czas przygotowania: 20 minut 1. Ugotuj mięso i pokrój w kostkę. 2. Porwij umytą sałatę na kawałki. 3. Posiekaj drobno cebulę. 4. Pokrój awokado w kostkę. 5. Pomidorki przekrój na pół. 6. Wymieszaj składniki i dopraw do smaku.

KOLACJA 20:00

SAŁATKA CAPRESE ZE SZPINAKIEM I JAJKIEM

Czas przygotowania: 10 minut 1. Jajka ugotuj na miękko, ser i pomidor pokrój w plastry i ułóż na liściach szpinaku. 2. Jajka przekrój na pół i ułóż na szpinaku. 3. Skrop oliwą i posyp oregano. 4. Zjedz z pieczywem.

Piątek   

Pamiętaj! - Pij wodę między posiłkami.

ŚNIADANIE 08:00

JEDWABISTY OMLET NA SZPINAKU

Czas przygotowania: 15 minut 1.Chleb opiecz w tosterze/ opiekaczu/ na patelni. Wyłóż na niego szpinak. 2. Patelnię posmaruj olejem i rozgrzej. Jajka wybij do miseczki i roztrzep widelcem. Wylej je na patelnię. 3. Jak się zetną rozdziel omlet na pół i każdą z części złóż „w kosteczkę” tak by zmieściła się na kromce chleba. 4.Wyłóż omlet na chleb. Pomidora pokrój na cząstki i zjedz z grzankami. 5. Dopraw ulubionymi przyprawami.

DRUGIE ŚNIADANIE 10:30

KANAPKI Z TUŃCZYKIEM

Czas przygotowania: 10 minut 1. Posmaruj pieczywo pesto. 2. Połóż tuńczyka i kiełki.

OBIAD 13:30

WEGAŃSKIE SPAGHETTI RAGU (PRZEPIS NA 2 PORCJE)

Zjedz 1 z 2 porcji Potrawa powinna być już gotowa. Przepis znajdziesz powyżej.

PODWIECZOREK 17:00

HUMMUS Z SELEREM

Czas przygotowania: 5 minut 1. Pokrój łodygi selera na mniejsze słupki. 2. Podaj z hummusem jako dip

KOLACJA 20:00

KANAPKI Z PASTĄ Z MAKRELI

Czas przygotowania: 0 minut 1. Usuń ości z makreli. 2. Zmiksuj rybę na gładką masę z cebulką, pietruszką i startą papryką. 3. Posmaruj chleb pastą, nałóż sałatę i ogórka.

Sobota   

ŚNIADANIE 08:00

OWSIANKA Z JABŁKIEM

Czas przygotowania: 5 minut 1. Płatki owsiane wymieszaj z jogurtem. 2. Pokrój jabłko i dodaj do owsianki. 3. Całość posyp żurawiną i cynamonem.

DRUGIE ŚNIADANIE 10:30

 

Czas przygotowania: 5 minut 1. Zjedz jako przekąskę.

OBIAD 13:30

GULASZ DROBIOWY (PRZEPIS NA 2 PORCJE)

Zjedz 1 z 2 porcji

Czas przygotowania: 30 minut 1. Dodatkowo przygotuj 1 łyżkę czerwonej słodkiej papryki w proszku, 1 łyżeczkę curry, sól do smaku i 1 szklankę wody. 2. Pokrój pora i podsmaż na oleju razem z papryką w proszku. 3. Pokrój mięso w kostkę i obtocz w przyprawie curry. Dodaj na patelnię i podsmaż. 4. Gdy mięso będzie podsmażone, zalej wodą. Rób to stopniowo. Dodaj pokrojoną marchew w półplasterki. 5. Gdy mięso zmięknie dodaj płatki drożdżowe. Dopraw solą do smaku/ innymi przyprawami wg uznania. 6. Posiekaj koperek i dodaj do gulaszu.

WARZYWA GOTOWANE MROŻONE

Czas przygotowania: 10 minut 1. Ugotuj na parze.

KASZA JAGLANA

Czas przygotowania: 15 minut 1. Kaszę ugotuj na sypko zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

PODWIECZOREK 17:00

SAŁATKA Z AWOKADO I KURCZAKIEM

Czas przygotowania: 20 minut 1. Ugotuj mięso i pokrój w kostkę. 2. Porwij umytą sałatę na kawałki. 3. Posiekaj drobno cebulę. 4. Pokrój awokado w kostkę. 5. Wymieszaj składniki i dopraw do smaku.

KOLACJA 20:00

MAKARON Z PESTO

Czas przygotowania: 10 minut 1. Ugotuj makaron, pokrój pomidory. 2. Wymieszaj składniki razem.

Niedziela   

ŚNIADANIE 08:00

JAJKO PO BENEDYKTYŃSKU

Czas przygotowania: 15 minut 1. Dodatkowo potrzebny będzie ocet 10% (2 łyżki) oraz świeżo mielony pieprz. 2. Szpinak i pomidor umyj i osusz. Pomidor pokrój w ósemki i ułóż na szpinaku posyp pestkami dyni. 3. W dużym garnku zagotuj wodę (1 l wrzątku), doprowadź do wrzenia a następnie zmniejsz ognień tak, żeby woda bardzo delikatnie bulgotała. 4. Wlej ocet do wody. Zamieszaj wodę w garnku, tak aby powstał wir i wbij do niego jajko. 5. Gotuj na bardzo wolnym ogniu 3 - 4 minuty. 6. Wyjmij jajka delikatnie łyżką cedzakową, dobrze odsączając i ułóż na warzywach. 7. Całość posyp świeżo mielonym pieprzem.

CHLEB ŻYTNI RAZOWY

Czas przygotowania: 5 minut

DRUGIE ŚNIADANIE 10:30

KANAPKI Z ZIELONYM PESTO

Czas przygotowania: 5 minut 1. Posmaruj chleb pesto. 2. Nałóż sałatę i pokrojoną paprykę.

Sok jabłkowy - 250 g (1 x Szklanka)

OBIAD 13:30

GULASZ DROBIOWY (PRZEPIS NA 2 PORCJE)

Zjedz 1 z 2 porcji Potrawa powinna być już gotowa. Przepis znajdziesz powyżej.

SAŁATKA ZE SZPINAKU I POMIDORÓW

Czas przygotowania: 10 minut 1. Umyj i osusz warzywa. Pomidor pokrój na ósemki. 2. Wymieszaj warzywa z olejem i oregano. Dopraw do smaku pieprzem.

KASZA GRYCZANA

Czas przygotowania: 15 minut 1. Kaszę ugotuj na sypko, według opisu na opakowaniu.

PODWIECZOREK 17:00

KOLACJA 20:00

KANAPKI Z PASTĄ Z MAKRELI

Czas przygotowania: 0 minut 1. Usuń ości z makreli. 2. Zmiksuj rybę na gładką masę z cebulką, pietruszką i startą papryką. 3. Posmaruj chleb pastą, nałóż sałatę i ogórka

Jadłospis został przygotowany przez dietetyka za pomocą programu Kcalmar pro. Lista produktów do zakupu oraz tabela z wyszczególnionymi daniami  jest udostępniona w pliku pdf. Właściciel niniejszego profilu nie ponosi odpowiedzialności za skutki stosowania jadłospisu, bo jego stosowanie jest absolutnie dobrowolne.

Jadłospisy 7-dniowe
Odsłony: 962
(0 Votes)