Drukuj
Jadłospisy 7-dniowe

Darmowy jadłospis od DrGaja!

Darmowy jadłospis od DrGaja!

Dieta śródziemnomorska uważana jest za najzdrowszy model żywienia. Liczne badania naukowe dowodzą, że populacja basenu Morza Śródziemnego rzadziej zapada na choroby układu sercowo-naczyniowego. Na czym opiera się dieta śródziemnomorska?

Przede wszystkim na wysokiej jakości olejach, zwiększeniu owoców i warzyw w diecie, unikaniu czerwonego mięsa, a także zwiększonym spożyciu ryb. Ponadto warto sięgnąć po produkty zbożowe z pełnego przemiału, produkty nabiałowe, a przede wszystkim prowadzić zdrowy styl życia

Propozycja jadłospisu od Dr Gaja stanowi przykład zdrowego stylu odżywiania. Jadłospis spełnia zapotrzebowanie energetyczne na poziomie 1700 kcal dziennie i stanowi alternatywne do tradycyjnego sposobu odżywiania się, kierowaną wyłącznie do osób zdrowych i pełnoletnich. Jadłospis został ułożony przez dietetyka aczkolwiek każda osoba, która chciałby wdrożyć wskazany Jadłospis powinna uprzednio skontaktować się z lekarzem i/lub dietetykiem, a z pewnością powinna zapoznać się ze składem oferowanych w ramach niniejszego Jadłospisu produktów Dr Gaja.

Dieta do pobrania w formie PDF

Poniedziałek

ŚNIADANIE 08:00

BIO Sok z Granatu DrGaja 50 ML

OWSIANKA Z JAGODAMI

Czas przygotowania: 15 minut

  1. Płatki owsiane ugotuj na mleku, pod koniec gotowania dodaj wiórki i 1 saszetkę ProUrody.
  2. Owsiankę wylej do miseczki, posyp owocami.

DRUGIE ŚNIADANIE 10:30

CZERWONE ODŻYWCZE SMOOTHIE

Czas przygotowania: 6 minut

  1. Zmiksuj w blenderze owoce z orzechami i jogurtem.
Czy wiesz, że? - Nasz organizm przyswaja 4 razy więcej antyrakowego likopenu z pomidorów, jeśli jednocześnie jemy awokado. Dlatego zupa pomidorowa oraz makaron z awokado to super zestawienie.

OBIAD 13:00

MAKARON PENNE Z AWOKADO I INDYKIEM

Czas przygotowania: 20 minut

  1. Rozdrobnij dojrzałe awokado widelcem na gładką masę. Dopraw solą i przyprawami wg uznania. 2. Ugotuj makaron. 3. Pokrojone mięso obtocz w przyprawie curry i usmaż na patelni grillowej. 4. Makaron wymieszaj z awokado, mięsem. Posyp posiekaną pietruszką. 5. Udekoruj bazylią.

BIO Sok z Granatu DrGaja 50 ML

PODWIECZOREK 16:00

SOK WYCISKANY WARZYWNO- OWOCOWY

Czas przygotowania: 10 minut

  1. Umyj składniki i pokrój. 2. Przepuść składniki przez sokowirówkę/ wyciskarkę.

KOLACJA 19:00

BIO Sok z Granatu DrGaja 50 ML

BAKŁAŻAN ZAPIEKANY Z POMIDOREM I SEREM MOZZARELLA (PRZEPIS

NA 2 PORCJE)

Zjedz 1 z 2 porcji

Czas przygotowania: 40 minut

  1. Warzywa i ser pokrój w plastry. 2. Ułóż wieżyczki z sera i warzyw w naczyniu żaroodpornym na przemian. 3. Pomidory z puszki zmiksuj i zalej nimi wieżyczki. 4. Piecz w piekarniku około 20 -30 minut w 180 stopniach C. Gotową potrawę polej Miksturą Olei Cardio.

Wtorek

ŚNIADANIE 08:00

KANAPKI Z PASTĄ AWOKADO

Czas przygotowania: 10 minut

  1. Zmiksuj blenderem składniki oprócz kiełków. Dopraw powstałą pastę do smaku. 2. Pieczywo posmaruj pastą i nałóż kiełki.

BIO Sok z Granatu DrGaja 50 ML

DRUGIE ŚNIADANIE 10:30

OBIAD 13:00

POMIDORY W SOSIE OLIWKOWO - ORZECHOWYM

Czas przygotowania: 7 minut

  1. Pomidory pokrój na ósemki. 2. Zmiksuj orzechy, oliwki i olej lniany z dodatkiem pieprzu i oregano. 3. Wymieszaj pomidory z oliwkowo - orzechowym dressingiem.

Czas przygotowania: 15 minut

  1. Kaszę ugotuj na sypko, według opisu na opakowaniu.

PSTRĄG PIECZONY (PRZEPIS NA 2 PORCJE) Zjedz 1 z 2 porcji

Czas przygotowania: 20 minut

  1. Dopraw filet sokiem z cytryny, tymiankiem, oliwą, pieprzem i solą. 2. Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni.

BIO SOK Z GRANATU DRGAJA 50 ML

PODWIECZOREK 16:00

BAKŁAŻAN ZAPIEKANY Z POMIDOREM I SEREM MOZZARELLA (PRZEPIS NA 2 PORCJE)

Zjedz 1 z 2 porcji

Potrawa powinna być już gotowa. Przepis znajdziesz powyżej.

Granat kopalnią przeciwutleniaczy - Na granacie wykonano ponad 200 badań naukowych. Potwierdzają one skuteczność jego działania przeciwko wolnym rodnikom, procesom zapalnym, a także chorobom serca.

KOLACJA 19:00

SAŁATKA CESAR (PRZEPIS NA 2 PORCJE)

Zjedz 1 z 2 porcji

Czas przygotowania: 25 minut

  1. Filet zamarynuj w oregano, dopraw solą i pieprzem i usmaż na patelni beztłuszczowej. 2. Pomidora pokrój a sałatę podziel na mniejsze kawałki. 3. Wymieszaj wszystkie składniki i skrop Miksturą Olei Cardio.

BIO SOK Z GRANATU DRGAJA 50 ML

Środa

Porcja ruchu z rana! - Po wstaniu z łóżka wypij szklankę wody i zrób 15 pajacyków.

ŚNIADANIE 08:00

Zawartość saszetki wsypać do szklanki wody, wymieszać i wypić. Można dodać do koktajlu lub jogurtu. Należy popić dodatkowa szklanka wody.

SMOOTHIE POMARAŃCZA- MANGO

Czas przygotowania: 5 minut

  1. Zmiksuj składniki w blenderze.

DRUGIE ŚNIADANIE 10:30

BIO SOK Z GRANATU DRGAJA 50 ML

PŁATKI OWSIANE Z JOGURTEM, ŻURAWINĄ I NASIONAMI SŁONECZNIKA

Czas przygotowania: 5 minut

  1. Wymieszaj składniki razem.

OBIAD 13:00

SAŁATA Z POMIDORAMI W CYTRYNOWYM DRESSINGU

Czas przygotowania: 5 minut

  1. Sałatę i pomidory dokładnie umyj i osusz. 2. Porwij liście sałaty i przekrój wzdłuż pomidorki. 3. Wymieszaj olej lniany, sok z cytryny i jedną łyżkę wody z oregano i czosnkiem przeciśniętym przez praskę - tak stworzysz dressing. 4. Do smaku możesz dodać ewentualnie sól i pieprz. 5. Wymieszaj warzywa z dressingiem.

PSTRĄG PIECZONY (PRZEPIS NA 2 PORCJE)

Zjedz 1 z 2 porcji

Potrawa powinna być już gotowa. Przepis znajdziesz powyżej.

PODWIECZOREK 16:00

Czas przygotowania: 1 minut

  1. Zjedz migdały z morelami.

BIO SOK Z GRANATU DRGAJA 50 ML

KOLACJA 19:00

CHRUPIĄCA SAŁATKA Z FETĄ

Czas przygotowania: 10 minut

  1. Dodatkowo przygotuj łyżkę wody. 2. Wymieszaj olej z octem i wodą. Dokładnie wymieszaj dodając przyprawy. 3. Pokrój warzywa i wymieszaj je z kiełkami i dressingiem. 4. Pokrój fetę i dodaj do sałatki.

BIO SOK Z GRANATU DRGAJA 50 ML

Czwartek

ŚNIADANIE 08:00

Czas przygotowania: 1 minut

KANAPKI Z PUMPERNIKLEM I WARZYWNYM SERKIEM

Czas przygotowania: 15 minut

  1. Ćwiartkę papryki i rzodkiewkę pokrój bardzo drobno i wymieszaj z serkiem. 2. Do pasty dodaj szczypiorek. Posmaruj pieczywo. 3. Zjedz z pozostałą częścią papryki pokrojonej w paseczki.

DRUGIE ŚNIADANIE 10:30

SAŁATKA OWOCOWA POMARAŃCZ KIWI

Czas przygotowania: 10 minut

  1. Owoce pokrój w kostkę i wymieszaj z miodem oraz ProOczyszczeniem.

OBIAD 13:00

ŁOSOŚ GRILLOWANY

Czas przygotowania: 20 minut

  1. Skrop sokiem z cytryny rybę i posyp sezamem. 2. Grilluj na patelni z rusztem po około 3 - 4 minuty.

POMIDORY W SOSIE OLIWKOWO - ORZECHOWYM

Czas przygotowania: 7 minut

  1. Pomidory pokrój na ósemki. 2. Zmiksuj orzechy, oliwki z dodatkiem pieprzu, oregano i Miksturą Olei Cardio. 3. Wymieszaj pomidory z oliwkowo - orzechowym dressingiem.

BIO SOK Z GRANATU DRGAJA 50 ML

Rajski owoc - Grejpfrut nazywany jest rajskim owocem. Zawiera masę dobroczynnych dla zdrowia związków - witaminę C, E, PP i B, kwas foliowy, flawonoidy, pektyny, wapń, fosfor, żelazo, cynk, fluor, magnez, mangan, potas.

PODWIECZOREK 16:00

SEREK WIEJSKI Z POMARAŃCZĄ I GREJPFRUTEM

Czas przygotowania: 10 minut

  1. Owoce pokrój w kosteczkę. Wymieszaj z serkiem oraz otrębami i dopraw cynamonem.

KOLACJA 19:00

BIO SOK Z GRANATU DRGAJA 50 ML

SAŁATKA CESAR (PRZEPIS NA 2 PORCJE)

Zjedz 1 z 2 porcji

Potrawa powinna być już gotowa.Przepis znajdziesz powyżej.

Piątek

Zdrowszy zamiennik czekolady. - Karob czyli mączka chleba świętojańskiego jest o 1/3 mniej kaloryczny, ma 3 razy więcej wapnia oraz aż 7 razy mniej tłuszczu niż czekolada.

ŚNIADANIE 08:00

SMOOTHIE Z KAROBEM

Czas przygotowania: 5 minut

  1. Zalej daktyle wcześniej wodą by zmiękły. 2. Zmiksuj składniki z 1/4 szklanki wody.

DRUGIE ŚNIADANIE 10:30

BIO SOK Z GRANATU DRGAJA 50 ML

BRZOSKWINIOWA JAGLANKA

Czas przygotowania: 20 minut

  1. Ugotuj kaszę. 2. Zmiksuj wszystkie składniki w blenderze.

OBIAD 13:00

ŁOSOŚ GRILLOWANY

Czas przygotowania: 20 minut

  1. Rybę skrop sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. 2. Grilluj na patelni z rusztem po około 3 - 4 minuty

CHRUPIĄCA SAŁATKA

Czas przygotowania: 10 minut

  1. Dodatkowo przygotuj łyżkę wody. 2. Wymieszaj Miksturę Olei z octem i wodą. Dokładnie wymieszaj dodając przyprawy. 3. Pokrój warzywa i wymieszaj je z kiełkami i dressingiem.

Czas przygotowania: 15 minut

  1. Kaszę ugotuj na sypko, według opisu na opakowaniu.

PODWIECZOREK 16:00

BIO SOK Z GRANATU DRGAJA 50 ML

KANAPKI Z MIODEM I ORZECHAMI

Czas przygotowania: 5 minut

  1. Pieczywo posmaruj miodem. 2. Posyp zmielonymi lub posiekanymi orzechami.

KOLACJA 19:00

BIO SOK Z GRANATU DRGAJA 50 ML

DELIKATNA ZUPA KREM Z BURAKA (PRZEPIS NA 6 PORCJI)

Zjedz 1 z 6 porcji

Czas przygotowania: 120 minut

  1. Buraka umyj i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez godzinę. 2. W garnku podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę na łyżce oliwy z oliwek. 3. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i delikatnie podsmaż. 4. Upieczone buraki obierz ze skórki. 5. Obrane buraki pokrój w ćwiartki i wrzuć do garnka. 6. Przygotowane buraki w garnku zalej bulionem i dodaj liście laurowe. 7. Gotuj 10 minut a następnie wyjmij liście laurowe i zmiksuj przy użyciu blendera. 8. Dopraw solą oraz pieprzem wedle własnych preferencji. Podaj z łyżką jogurtu naturalnego.

Sobota

ŚNIADANIE 08:00

MISECZKA SMOOTHIE

Czas przygotowania: 10 minut

1.Zmiksuj jarmuż z mlekiem, bananem, ProUrodą i namoczonymi w wodzie płatkami. 2. Przełóż zielone smoothie z płatkami do miseczki. 3. Ułóż na wierzchu miseczki granata, borówki, wiórki, orzechy i nasiona chia. Daj się ponieść fantazji. "Smoothie bowl" jest znane z tego, że pięknie wygląda i zachęca do jedzenia ;)

DRUGIE ŚNIADANIE 10:30

BIO SOK Z GRANATU DRGAJA 50 ML

SEREK WIEJSKI Z JABŁKIEM I ORZECHAMI

Czas przygotowania: 10 minut

  1. Serek wymieszaj z orzechami, pokrojonym drobno jabłkiem, miodem, 1 saszetką ProUrody i otrębami.

OBIAD 13:00

BIO SOK Z GRANATU DRGAJA 50 ML

SAŁATA Z POMIDORAMI W CYTRYNOWYM DRESSINGU

Czas przygotowania: 5 minut

  1. Sałatę i pomidory dokładnie umyj i osusz. 2. Porwij liście sałaty i przekrój wzdłuż pomidorki. 3. Wymieszaj Miksturę Olei, sok z cytryny i jedną łyżkę wody z oregano i czosnkiem. 4. Do smaku możesz dodać ewentualnie sól i pieprz. 5. Wymieszaj warzywa z dressingiem.

DUSZONA PIERŚ Z KURCZAKA W WARZYWACH (PRZEPIS NA 2 PORCJE)

Zjedz 1 z 2 porcji

Czas przygotowania: 25 minut

  1. Mięso pokrój w kostkę a warzywa w słupki. 2. Na oliwie zeszklij cebulę i obsmaż marchewkę. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, tymianek, sól, pieprz i pół szklanki wody. 3. Dodaj mięso i gotuj przez około 15 - 20 minut.

PODWIECZOREK 16:00

BIO SOK Z GRANATU DRGAJA 50 ML

KANAPKI Z HUMMUSEM

Czas przygotowania: 2 minut

  1. Chleb posmaruj hummusem.
  2. Nałóż kiełki.

KOLACJA 19:00

WARZYWA NA PARZE

Czas przygotowania: 15 minut

  1. Umyj warzywa i dopraw do smaku kurkumą i ostrą papryką w proszku. 2. Na talerzu dodaj olej lniany.

Niedziela

ŚNIADANIE 08:00

JAJECZNICA Z SUSZONYMI POMIDORAMI

Czas przygotowania: 10 minut

  1. Z chleba zrób grzanki. 2. Pokrój drobno pomidory. 3. Podsmaż pomidory i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj jajka i smaż jajecznicę. 4. Potrawę wyłóż na talerz, posyp bazylią i podaj z grzankami.
Drogocenne jagody - Jagody obniżają poziom cholesterolu i zmniejszają stężenie cukru we krwi. Wpływają też korzystnie na poprawę sprężystości naczyń krwionośnych oraz oddziałują pozytywnie na wzrok.

DRUGIE ŚNIADANIE 10:30

KOKTAJL Z MALINAMI, JAGODAMI I JABŁKIEM

Czas przygotowania: 10 minut

  1. Zmiksuj owoce z miodem i ProUrodą. 2. Dodaj otręby do koktajlu.

OBIAD 13:00

ŚWIEŻA CHRUPIĄCA SAŁATKA Z OLIWKAMI

Czas przygotowania: 10 minut

 1.Porwij sałatę na kawałki. 2. Pokrój warzywa. 3. Wymieszaj wszystkie składniki i dopraw do smaku. Polej sałatkę olejem lnianym.

DUSZONA PIERŚ Z KURCZAKA W WARZYWACH (PRZEPIS NA 2 PORCJE)

Zjedz 1 z 2 porcji

Potrawa powinna być już gotowa. Przepis znajdziesz powyżej.

PODWIECZOREK 16:00

BIO SOK Z GRANATU DRGAJA 50 ML

KANAPKI Z SERKIEM ŚMIETANKOWYM I DŻEMEM

Czas przygotowania: 5 minut

  1. Pieczywo posmaruj serkiem śmietankowym. 2. Na wierzch kanapek nałóż dżem.

KOLACJA 19:00

DELIKATNA ZUPA KREM Z BURAKA (PRZEPIS NA 6 PORCJI)

Zjedz 1 z 6 porcji

Potrawa powinna być już gotowa. Przepis znajdziesz powyżej.

Właściciel niniejszego profilu nie ponosi odpowiedzialności za skutki stosowania jadłospisu, bo jego stosowanie jest absolutnie dobrowolne.

Jadłospisy 7-dniowe
Odsłony: 683
(0 Votes)