Pochodzące z różnych rejonów świata wysokiej jakości soki z owoców: granatu, noni, goji, açai, żurawiny i aronii oraz sok z aloesu podawane są procesowi pasteryzacji HTST (ang. high temperaturę short time) polegającemu na działaniu na produkt wysoką temperaturą (85°C) w krótkim czasie (15 sek.). Taki proces termicznego utrwalania żywności pozwala na zachowanie największej ilości składników odżywczych występujących w świeżym produkcie.

Do produkcji soków Dr Gaja wykorzystywany jest tylko świeży sok (a nie koncentrat), a cały proces wytwórczy podlega restrykcyjnemu nadzorowi. Sok z aronii produkowany jest w Polsce.

Sok z aronii
Sok z Aronii

Ekologiczny Sok z Aroni Dr Gaja

Kraj pochodzenia surowca: Polska | Certyfikacja: AGRO BIO TEST, PL-EKO-06-000616/12/01

Aronia (Aronia melanocarpa) jest jednym z krzewów owocowych, należących do rodziny różowatych (Rosaceae) uprawianych na szeroką skalę w Polsce. Plantacje szczyt popularności osiągnęły w latach 80-tych XX wieku. Duże krzaczaste rośliny obsypują się białym kwieciem w okolicach maja a rosnące w kiściach jagody w procesie dojrzewania zmieniają barwę z jaskrawoczerwonej na bordowo-czarną u szczytu zbiorów (przełom sierpnia i września). Dojrzałe owoce mają średnicę 6-12 mm i wyglądem można je porównać do mikroskopijnych jabłek. Aronia nie ma naturalnych szkodników, dlatego jej uprawa nie wymaga wykorzystania środków ochrony roślin. Ponadto krzewy dobrze owocują nawet na słabszej jakości glebach.

Dojrzałe jagody w surowej postaci są dość cierpkie, dlatego forma soku pozwala na spożycie owoców w formie, którą łatwo wkomponować do napojów i posiłków. Aronia zawiera relatywnie wysokie ilości potasu i cynku oraz beta-karotenu.[1]

Owoce Aronii
Owoce Aronii

Sok z Aronii Dr Gaja jest sokiem tłoczonym na zimno i nieklarowanym. Aronia pochodzi z polskich upraw ekologicznych. Nie zawiera dodatków do żywności i jest czystym sokiem, nie powstającym z koncentratu.

[1] Kulling SE, Rawel HM. Chokeberry (Aronia melanocarpa) – A Review on the Characteristic Components and Potential Health Effects. Planta Med. 2008;74:1625-1634.


ETYKIETA

Sok z Aronii Dr Gaja BIO, pasteryzowany

Składniki: sok z aronii 100%

Wartość odżywcza w 100 ml w 135 ml*
Wartość energetyczna 238 kJ / 56 kcal 321,3 kJ / 75,6 kcal
Tłuszcz zawiera znikome ilości zawiera znikome ilości
w tym kwasy tłuszczowe nasycone zawiera znikome ilości zawiera znikome ilości
Węglowodany 13,4 g 18,9 g
w tym cukry 12,4 g 16,74 g
Błonnik 0 g 0 g
Białko 0,09 g 0,12 g
Sól 0 g 0 g

*zalecana porcja dzienna. Opakowanie zawiera około 5 porcji produktu

Zalecane spożycie: trzy łyżki stołowe (45 ml) 3 razy dziennie.
Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji produktu. Przed użyciem wstrząsnąć.

Warunki przechowywania: przechowywać w temperaturze pokojowej, w miejscu niedostępnym dla małych dzieci. Chronić przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych. Po otwarciu opakowania przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 1 tygodnia.

Objętość netto: 700 ml

Kraj pochodzenia: Polska

Kraj pochodzenia Aronii: Polska

Certyfikacja: AGRO BIO TEST®, PL-EKO-06-000616/12/01

Kup sok z ARONII