
ProMorwa to naturalny suplement diety, stworzony z najwyższej jakości roślin, dobranych tak, aby zadbać o prawidłowe funkcjonowanie organizmu. W swoim składzie zawiera pochodzące z całego świata ekstrakty – z morwy białej, gurmaru, fasoli białej, kurkumy oraz imbiru.
Jeśli więc poszukujecie morwy do picia, rozpuszczony w wodzie suplement ProMorwa będzie znakomitym wyborem. Co więcej, ProMorwa nie zawiera substancji konserwujących, sztucznych barwników i aromatów, ani dodatku cukru. To w pełni naturalny suplement diety!

Kluczowy składnik suplementu - morwa biała ze względu na wachlarz swoich właściwości jest zaliczana do grona super foods, czyli naturalnej żywności o niezwykle korzystnym wpływie na organizm.
Obecne w jej składzie ekstrakty z liści gurmaru i imbiru pomagają w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi. Naturalnie pozyskana fasolamina, wykazuje aktywność hamującą działanie enzymu, który bierze udział w trawieniu pokarmów bogatych w skrobię (ziemniaki, ryż, makaron, chleb).
Czym jest morwa biała?
Morwa biała to owoc wysokiego drzewa powszechnie występującego zarówno w europejskim klimacie umiarkowanym, jak i w warunkach panujących w Azji. Roślina ta pochodzi z Azji, Indii i Japonii, gdzie pełniła zarówno rolę źródła pożywienia, jak również była używana w celach dekoracyjnych – np. w ogrodach. W Europie zaczęła być uprawiana w XI wieku n.e.
Owoce morwy białej swoim kształtem przypominają maliny lub jeżyny. Pojawiają się na drzewach już w okolicach maja, możemy je także ususzyć i spożywać przez cały rok. Ich smak jest niezwykle słodki, przez co morwa biała jest często traktowana jako zdrowy i naturalny substytut dla cukierków i innych łakoci. Owoce morwy białej swoim kształtem przypominają maliny lub jeżyny. Pojawiają się na drzewach już w okolicach maja, możemy je także ususzyć i spożywać przez cały rok. Ich smak jest niezwykle słodki, przez co morwa biała jest często traktowana jako zdrowy i naturalny substytut dla cukierków i innych łakoci.

Co daje ProMorwa?
ProMorwa to preparat oparty na starannie dobranych składnikach roślinnych, stworzonych z myślą o osobach, które chcą zadbać o utrzymanie prawidłowego cukru we krwi. Jest przydatna zwłaszcza w przypadku diety opartej na pokarmach wysokoenergetycznych, ze znacznym udziałem węglowodanów.


Sposób użycia:
Zalecana porcja produktu do spożycia w ciągu dnia to jedna saszetka (2g). Proszek trzeba zalać szklanką ciepłej wody, dobrze wymieszać i wypić na pół godziny przed posiłkiem. Warto rozważyć także wypicie morwy przed snem. Nie zaleca się przekraczać zalecanej porcji produktu. Suplement nie powinien być również stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. Również osoby stosujących terapię insulinową bądź też doustne leki hipoglikemizujące powinny stosować ProMorwę dopiero po konsultacji z lekarzem.
Naturalny suplement diety ProMorwa nie posiada:
• barwników i aromatów,
• substancji konserwujących,
• substancji słodzących,
• substancji przeciwzbrylających,
Co jest w środku suplementu diety ProMorwa?
Składnikiem naturalnego suplementu diety ProMorwa jest przede wszystkim ekstrakt ziołowy z liści morwy białej, którego znajdziemy aż 600 mg w jednej saszetce. Poza ekstraktem z morwy białej w ProMorwie znajdziemy także inulinę z korzenia cykorii, ekstrakt z liści gurmaru standaryzowany na kwas gymnemowy, ekstrakt z nasion fasoli standaryzowany na fasolaminę, ekstrakt z korzenia imbiru oraz ekstrakt z kłącza kurkumy.

Ekstrakt z gurmaru.
ciekawostka:
Gurmar to roślina pochodząca z okolic Indii, zaliczająca się w skład słynnych ziół ajurwedyjskich. Właściwości lecznicze suszonych lub sproszkowanych liści gurmaru znane są od ponad 2000 lat. Stosowano go głównie jako preparat przeciwzapalnym moczopędny, a także… na pohamowanie apetytu.

Ekstrakt z nasion fasoli.
ciekawostka:
Biała fasola jak niewielu wie, oprócz kuchni i przeznaczenia typowo kulinarnego, ma zastosowanie również w ziołolecznictwie. W starożytności używano jej w chorobach wątroby oraz jako wsparcie przy regulacji poziomu insuliny w organizmie.

Ekstrakt z korzenia imbiru.
ciekawostka:
Imbir najbardziej jest znany ze swoich właściwości przeciwzapalnych oraz łagodzących mdłości – szczególnie w czasie ciąży. Wykorzystywany był także jako źródło przeciwutleniaczy oraz środek mogący mieć działanie przeciwzapalne. Jest przyprawą stosowaną w medycynie i kuchni od wieków – był jedną z pierwszych roślin przywiezionych do Europy z krajów azjatyckich.

Ekstrakt z kłącza kurkumy.
ciekawostka:
Kurkuma to roślina wywodząca się z Indii. Sproszkowany korzeń kurkumy, a dokładniej zawarte w nim substancje stosowano przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie. Kurkuma była także wykorzystywana jako naturalny sposób wybielania zębów.

Morwa biała posiada liczne właściwości, które od setek lat wykorzystywane są w chińskiej medycynie naturalnej. Dawniej wykorzystywana była jako popularny specyfik przeciwgorączkowy, na pobudzenie laktacji dla młodych matek oraz przy wielu chorobach sercowo – naczyniowych i schorzeniach żołądka. Morwa biała jest ponadto najlepiej zbadaną odmianą rośliny.
Co ciekawe, morwa biała wraca „do łask” po długim okresie braku popularności. Choć dawniej była powszechnie stosowana w celu wspomnianego obniżania gorączki, a także wysokiego ciśnienia krwi i cholesterolu, przez długie lata była traktowana jako roślina zapomniana, stosowana wyłącznie przez najbardziej zapalonych zielarzy. Dziś znów jest traktowana jako źródło cennych dla ludzkiego organizmu właściwości, jak również smaczna i naturalna przekąska
Cykoria wykorzystywana było już w starożytności. Niestety, przez wiele lat była zapomniana, aż do XIX wieku, gdy na nowo została doceniona. W ziołolecznictwie wykorzystywana była pomocniczo w leczeniu chorób nerek, wątroby, a także przy niestrawności i do poprawy przemiany materii.

Porada dietetyka
Warto pamiętać, że morwa biała jest rośliną w całości jadalną. Jednak najcenniejszym jej elementem są liście, ponieważ to z nich powstają wysokiej jakości ekstrakty. Zatem, sięgając po preparat z morwą, należy sprawdzić w składzie produktu, z której części rośliny pochodzi zawarty w nim ekstrakt.
