7 OBSZARÓW SZCZĘŚCIA

Kuchnia belgijska – nie tylko frytki!

 

Różnorodna i mało znana kuchnia belgijska: tradycyjne zupy, ryby i owoce morza, pyszne wędliny, sycące dania mięsne oraz oczywiście najlepsze na świecie frytki, piwo i czekolada.

Rośliny oleiste – źródło niezwykłych olei

Rośliny oleiste uprawiane w Polsce: rzepak, len, słonecznik, gorczyca i soja. Źródła oleju na świecie: palma olejowa, palma kokosowa, oliwki i orzeszki ziemne.

Nieangielskie ziele angielskie – magiczny uśmierzacz bólu

 

Ziele angielskie wbrew nazwie z Ameryki Środkowej, a nie Wielkiej Brytanii. Smak, aromat oraz właściwości ziela angielskiego. Zastosowanie w kuchni i kosmetyce.

Dieta pilotów – same ograniczenia czy… ciekawe możliwości?

Dieta pilotów, czego nie powinni a co powinni jadać. Opinie pilotów różnych linii lotniczych. Lekkie dania, ale również regionalne smaki.

Jak lawenda zadba o zapach, układ oddechowy i nasz żołądek?

Niezwykłe właściwości lawendy. Olejek lawendowy i jego zbawienny wpływ na różne dolegliwości. Zastosowanie w kosmetyce oraz  kuchni.

Kosmiczna kuchnia, czyli co jedzą astronauci?

Kosmiczna Kuchnia, czyli co jedzą i piją astronauci, a czego spożywać im nie wolno. Nowoczesne sposoby przygotowywania posiłków dla astronautów oraz wyposażenie kosmicznej kuchni.

Rojnik murowy i jego magiczna moc

Rojnik murowy i jego niezwykłe właściwości – wsparcie w leczeniu ran, oparzeń i eliminowaniu problemów z cerą. Przepis na herbatę i miód rojnikowy.

Czy jaja podwyższają poziom cholesterolu we krwi?

Fakty i mity dotyczące wpływu jaj na poziom cholesterolu we krwi. Najwięksi wrogowie – tłusta dieta i zły styl życia. Odżywcze właściwości jaj.