listopad 19, 2019
ProPharma

7 obszarów szczęścia

Kuchnie świata
Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

Kuchnia skandynawska, czyli kuchnia Europy północnej przez długi czas z rezerwą podchodziła do wszelkich zewnętrznych wpływów. Skandynawia to bowiem niezwykle tradycyjne, oparte na lokalnych, sezonowych i naturalnych składnikach receptury, które dopiero od niedawna zaczynają czerpać z kuchni światowych. Wyjątkiem jest Dania, która już od dłuższego czasu nie boi się nowych smaków, czego efektem jest kuchnia pełna dań typu fusion.

Kuchnie świata

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Kuchnia wschodniej Europy to kiedyś wytworna, nieco tłusta kuchnia włościańska, która z czasem wymieszała się z prostą, biedną kuchnią chłopską. To z jednej strony tradycja, w której smaki przechodziły z pokolenia na pokolenie, a z drugiej – ogromna różnorodność i rozmaite wpływy. Znajdziemy w niej akcenty zarówno rzymskie, greckie, tatarskie jak i zachodnioeuropejskie.

Kuchnie świata

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Kuchnia środkowej Europy to potrawy z Czech, Węgier, Słowacji i Polski, krajów pomiędzy Niemcami a Rosją, powstałych na gruzach dawnych imperiów. Na ile potrawy naszych sąsiadów różnią się od polskich, a gdzie możemy znaleźć największe podobieństwa?

Kuchnie świata

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Kuchnia francuska w opinii krytyków uchodzi za najlepszą na świecie. To kolebka sztuki kulinarnej i prawdziwy raj dla kucharzy, którzy niezwykle dbają o jakość produktów. Choć powszechnie kojarzona ze ślimakami i żabimi udkami, kuchnia ta bogata jest w różnorodne składniki i finezyjne połączenia, tworzące wyjątkowe dania.

Kuchnie świata
Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

Chili, czerwona fasola, kukurydza czy tortilla – z tym zazwyczaj kojarzymy kuchnię meksykańską. A przecież to niezwykła różnorodność smaków, wśród których odnajdziemy elementy kuchni hiszpańskiej, kolumbijskiej, a nawet indyjskiej. Meksyk to jednak przede wszystkim potrawy ostre i wyraziste, które zimą wspaniale rozgrzeją i dodadzą energii.

Kuchnie świata
Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

Te niewielkie, okrągłe owoce w intensywnie czerwonym kolorze rosną głównie w Stanach Zjednoczonych, ale także w Holandii, Wielkiej Brytanii, a nawet w Polsce. Żurawinie nie straszne są bowiem mrozy, a późną jesienią czy wczesną zimą uzyskują najdoskonalszy smak oraz niesamowite właściwości. Choć żurawina na polskim rynku funkcjonuje już od dłuższego czasu, wciąż zdaje się być niedoceniana. A to poważny błąd!

Kuchnie świata

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Kuchnia włoska słynie przede wszystkim z prostoty i charakterystycznego smaku potraw. Choć kojarzona jest zazwyczaj ze spaghetti czy pizzą, na pewno nie można jej uznać za monotonną. Królują w niej zioła, warzywa, owoce morza i najlepszej jakości sery. Bogactwo i różnorodność smaków wiążą się w dużej mierze z regionem, w którym przyrządzane są potrawy.