lipiec 23, 2019
ProPharma

7 obszarów szczęścia

Kuchnie świata
Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

Kuchnia skandynawska, czyli kuchnia Europy północnej przez długi czas z rezerwą podchodziła do wszelkich zewnętrznych wpływów. Skandynawia to bowiem niezwykle tradycyjne, oparte na lokalnych, sezonowych i naturalnych składnikach receptury, które dopiero od niedawna zaczynają czerpać z kuchni światowych. Wyjątkiem jest Dania, która już od dłuższego czasu nie boi się nowych smaków, czego efektem jest kuchnia pełna dań typu fusion.

Kuchnie świata
Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

Chili, czerwona fasola, kukurydza czy tortilla – z tym zazwyczaj kojarzymy kuchnię meksykańską. A przecież to niezwykła różnorodność smaków, wśród których odnajdziemy elementy kuchni hiszpańskiej, kolumbijskiej, a nawet indyjskiej. Meksyk to jednak przede wszystkim potrawy ostre i wyraziste, które zimą wspaniale rozgrzeją i dodadzą energii.

Kuchnie świata

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Kuchnia wschodniej Europy to kiedyś wytworna, nieco tłusta kuchnia włościańska, która z czasem wymieszała się z prostą, biedną kuchnią chłopską. To z jednej strony tradycja, w której smaki przechodziły z pokolenia na pokolenie, a z drugiej – ogromna różnorodność i rozmaite wpływy. Znajdziemy w niej akcenty zarówno rzymskie, greckie, tatarskie jak i zachodnioeuropejskie.

Kuchnie świata
Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

Te niewielkie, okrągłe owoce w intensywnie czerwonym kolorze rosną głównie w Stanach Zjednoczonych, ale także w Holandii, Wielkiej Brytanii, a nawet w Polsce. Żurawinie nie straszne są bowiem mrozy, a późną jesienią czy wczesną zimą uzyskują najdoskonalszy smak oraz niesamowite właściwości. Choć żurawina na polskim rynku funkcjonuje już od dłuższego czasu, wciąż zdaje się być niedoceniana. A to poważny błąd!

Kuchnie świata

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Kuchnia środkowej Europy to potrawy z Czech, Węgier, Słowacji i Polski, krajów pomiędzy Niemcami a Rosją, powstałych na gruzach dawnych imperiów. Na ile potrawy naszych sąsiadów różnią się od polskich, a gdzie możemy znaleźć największe podobieństwa?

Kuchnie świata

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Kuchnia francuska w opinii krytyków uchodzi za najlepszą na świecie. To kolebka sztuki kulinarnej i prawdziwy raj dla kucharzy, którzy niezwykle dbają o jakość produktów. Choć powszechnie kojarzona ze ślimakami i żabimi udkami, kuchnia ta bogata jest w różnorodne składniki i finezyjne połączenia, tworzące wyjątkowe dania.

Kuchnie świata

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Kuchnia włoska słynie przede wszystkim z prostoty i charakterystycznego smaku potraw. Choć kojarzona jest zazwyczaj ze spaghetti czy pizzą, na pewno nie można jej uznać za monotonną. Królują w niej zioła, warzywa, owoce morza i najlepszej jakości sery. Bogactwo i różnorodność smaków wiążą się w dużej mierze z regionem, w którym przyrządzane są potrawy.