7 OBSZARÓW SZCZĘŚCIA

Witamina C – ratunek dla osób z zespołem metabolicznym?

Dieta bogata w tłuszcze nasycone oraz jej wpływ na rozwój zespołu metabolicznego.  Znaczenie witaminy C w świetle najnowszych badań. Dieta bogata w witaminę C.

Jak otyłość wpływa na rozwój cukrzycy?

Otyłość i nadwaga – problem współczesnej cywilizacji. Wpływ poziomu BMI a rozwój cukrzycy typu 2 oraz najnowsze wyniki badań. Konieczność zmiany nawyków żywieniowych oraz stylu życia.

Nietolerancja glutenu – czy wpływa na przyswajanie witamin i minerałów?

Celiakia, czyli poważny problem z tolerancją glutenu. Konsekwencje i powikłania. Problem z wchłanianiem witamin i mikroelementów i ich niedobór u osób ze zdiagnozowaną chorobą oraz konieczność ich suplementacji.

Żywność hiperpalowalna, czyli dlaczego jedzenie uzależnia?

Sztucznie poprawiany smak produktów spożywczych i ich popularność na amerykańskim rynku. Wyniki naukowców oraz propozycja nowych wskaźników identyfikujących tzw. żywność hiperpalowalną.

Recepta na cukrzycę typu 2? Niewielka utrata wagi!

Cukrzyca typu 2 – choroba przewlekła i niezwykle groźna. Dotychczasowe metody walki z cukrzycą. Nadzieja dla diabetyków w świetle najnowszych badań – już 10% utraty wagi szansą na reemisję choroby.

Dieta wzmacniająca odporność – co jeść, aby nie dać się chorobie?

Sposoby na zwiększenie odporności naszego organizmu – od regularnych posiłków, przez dietę bogatą w warzywa i owoce, aż po suplementy diety.

Kofeina – sposób na mniejszą tkankę tłuszczową?

Czy spożywanie kawy i herbaty może przeciwdziałać gromadzeniu tkanki tłuszczowej? Naukowcy z Michigan dowodzą, że kofeina faktycznie zmniejsza nadwagę i otyłość.

Dieta śródziemnomorska poprawia kondycję psychofizyczną osób starszych

Czy dieta śródziemnomorska może mieć wpływ na zdrowie osób starszych? Badacze dowodzą, że przyczynia się ona do wytwarzania wielu pozytywnych dla organizmu bakterii.