Drukuj
Dieta

Zimowy jadłospis. Co jeść zimą, żeby dostarczyć niezbędnych składników odżywczych?

Zimowy jadłospis. Co jeść zimą, żeby dostarczyć niezbędnych składników odżywczych?

Zima to bardzo trudny czas dla ludzkiego organizmu – niskie temperatury, ograniczony dostęp do światła słonecznego, skrócony dzień – nic dziwnego, że zima to jedna z mniej lubianych pór roku. Stosowany do tej pory tryb życia trzeba dostosować do zachodzących w przyrodzie zmian. Na ludzkie samopoczucie bardzo negatywnie wpływa niedobór naturalnego światła. Warto wiedzieć, że umiarkowana aktywność fizyczna oraz racjonalna dieta to podstawa, jeśli chodzi o prawidłowe funkcjonowanie zimą. Co jeść w tym czasie, aby dostarczyć do organizmu jak najwięcej składników odżywczych?

 

Dlaczego zimowy jadłospis jest tak ważny?

Trzeba pamiętać o tym, że większość osób mieszkających w Polsce cierpi na niedobory witaminy D. Braki te notowane są nawet w okresie letnim, jednak znacznie nasilają się w czasie jesienno-zimowym. Zmniejszona ekspozycja na słońce jest efektem skróconego dnia. Dlatego tak ważne jest, aby zimowy jadłospis zawierał produkty, które są naturalnie bogate w witaminę D.

Witamina D ma ogromne znaczenie, jeśli chodzi o prawidłowe funkcjonowanie organizmu – nie tylko bierze udział w procesach wchłaniania wapnia i fosforu, ale także wspomaga działanie układu odpornościowego, co ma szczególne znaczenie w okresie zwiększonych zachorowań.

Warto zadbać o właściwe suplementowanie witaminy D 

 

Zimowy jadłospis – czego nie może w nim zabraknąć?

Nie ma co ukrywać – czas zimy bywa bardzo trudny dla osób mieszkających w polskim klimacie.

W tym czasie nie można liczyć na dostępność świeżych, dojrzewających w słońcu warzyw i owoców, bogatych w wartościowe składniki odżywcze. Pewnym rozwiązaniem jest uprawa warzyw w szklarni zimą, jednak nie każdy może sobie na to pozwolić.

Nie oznacza to, że w okresie zimy jadłospis powinien być małowartościowy i ubogi. Nawet w przypadku braku dostępu do sezonowych, ulubionych warzyw, można wykorzystać mrożone warzywa, które stanowią doskonałą alternatywę.

Trzeba podkreślić, że mrożenie jest jedną z najlepszych metod przedłużania trwałości warzyw i pozwala na zachowanie cennych składników odżywczych.

Jeśli chodzi o to, jakie warzywa są zdrowe zimą, to warto stawiać na:

Jakie warzywa na kanapki zimą? Otóż, trzeba zdawać sobie sprawę z tego, że pomimo tego, że w przeciętnym supermarkecie można kupić praktycznie każde warzywo, to jednak produktów sezonowych zimą lepiej unikać.

Do takich należą choćby sałata, szpinak, pomidor bądź ogórek. Są to warzywa, w przypadku których głównym problemem jest sposób ich konserwacji i przygotowania – niekoniecznie korzystny dla ludzkiego organizmu.

 

W jakiej formie najlepiej jeść warzywa zimą?

Wiedząc już, jakie warzywa są zdrowe zimą, warto zastanowić się, jak je jeść, aby dostarczyć do organizmu potrzebnych składników odżywczych. Bardzo ważne jest, by jadłospis zimowy bogaty był w odpowiednią ilość warzyw – jeśli nie świeżych, to najlepiej minimalnie przetworzonych.

Przykładowo, produkty roślinne pod postacią mrożonek porównywalne są do świeżych warzyw, dlatego zawsze warto mieć je pod ręką. Wystarczy ugotować je na parze, a następnie wzbogacić o pełnoziarnisty dodatek zbożowy oraz chude mięso, by otrzymać pełnowartościowy, zdrowy posiłek na zimę

Osoby, które nie mają nic przeciwko przygotowywaniu własnych przetworów, mogą wypróbować kiszenie warzyw na zimę. A kisić można tak naprawdę wszystko – nie tylko najpopularniejszą kapustę i ogórki, ale także buraki, rzodkiewki, marchewki oraz każde inne warzywo, o jakim tylko można pomyśleć.

 

Szczególnie zimą trzeba zadać o odpowiednią podaż warzyw 

 

Sycące i zdrowe dania na zimę

Osoby, które chcą skomponować zdrowy i zbilansowany jadłospis, powinny pamiętać o tym, że do produkcji ciepła organizm zimą zużywa bardzo dużo energii. Dlatego warto postawić na ciepłe, rozgrzewające dania, przydatne zwłaszcza osobom, które dużo czasu spędzają poza domem. Trzeba jednak podkreślić, że ludzkiemu zdrowiu zdecydowanie nie służą potrawy smażone na głębokim oleju bądź też na patelni. Formą przygotowywania dań na zimę, polecaną przez dietetyków, jest gotowanie w wodzie, na parze, a także pieczenie.

W zimowym jadłospisie nie może zabraknąć gorących zup, ciepłych dań oraz zapiekanek. To dania, które nie tylko są bardzo sycące, ale także rozgrzewają organizm i zapobiegają utracie temperatury.

 

Niezbędne składniki odżywcze i witaminy

Nawet przy najbardziej pieczołowicie skomponowanym jadłospisie, może wystąpić problem niedoboru składników odżywczych. Aby zapobiec obniżeniu odporności można wspomóc się suplementacją. Doskonale sprawdzi się ProOdporność.

 

 

Dieta
Odsłony: 1421
(0 Votes)