Drukuj
Dieta

Zdrowe jedzenie w święta – czy to w ogóle możliwe?

 

Zdrowe jedzenie w święta – czy to w ogóle możliwe?

Nie ma co ukrywać, że święta Bożego Narodzenia to naprawdę szczególny czas, kiedy każdy spotyka się z rodziną, przyjaciółmi, a także obdarowuje się prezentami. Wielu osobom okres świąt kojarzy się także z pysznym jedzeniem. Niestety, często odbiega ono od zaleceń dietetyków. Co zrobić, aby dieta w święta była nie tylko zdrowa, ale także, przede wszystkim – smaczna? Jakie potrawy postawić na stół wigilijny, aby nie przytyć i móc cieszyć się dobrym zdrowiem?

 

Zdrowe jedzenie w święta – czy tak się da?

Tradycyjne potrawy wigilijne, takie jak czerwony barszcz, pierogi z kapustą i grzybami, kluski z makiem, śledzie, smażony karp, to naprawdę pyszne dania, których smakiem zachwyca się wiele osób. Niestety, w dużej mierze opierają się na produktach, które nie są polecane przez dietetyków.

Święta w trakcie diety redukcyjnej mogą być sporym wyrzeczeniem. Wystarczy wziąć pod uwagę, że jedna porcja makowca może dostarczyć nawet 400 kalorii. Do dań dietetycznych na pewno nie należy także karp smażony w panierce z bułki tartej, mąki pszennej i jajka.

Niestety, większość przygotowanych na Boże Narodzenie tradycyjnych potraw zawiera spore ilości cukru, mąki i tłuszczu, a sposób ich przygotowania także nie nalicza się do najzdrowszych. Co zrobić, aby móc serwować w święta zdrowe jedzenie?

 

Święta w wersji light

Nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, że dieta na wigilijnym stole jest jak najbardziej możliwa, a dodatkowo wcale nie trzeba rezygnować z tego, co najważniejsze – pysznego smaku. Wystarczy wykorzystać fit przepisy na potrawy wigilijne, aby móc zachwycić bliskie osoby odchudzonymi wersjami tradycyjnych dań.

Wcale nie trzeba wymyślać zupełnie nowego, świątecznego jadłospisu. Wystarczy wprowadzić zmiany w składzie typowych potraw bożonarodzeniowych, aby święta w wersji light przestały być wyrzeczeniem.

Osoby, które chcą w święta wspierać pracę swojej wątroby i wspomagać jej regenerację, powinny mieć zawsze pod ręką miksturę olei Hepa- produkt, który zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe. Olej tłoczony na zimno w połączeniu ze zdrową dietą, potrafi przynieść naprawdę zaskakujące rezultaty.

 Jedząc w święta warto nakładać sobie mniejsze porcje, żeby móc spróbować wszystkiego po trochu 

 

Pomysły na fit przepisy na święta

Zdrowe jedzenie w święta jest jak najbardziej możliwe. Przykładowo, przygotowując barszcz czerwony, lepiej zrezygnować z gotowych koncentratów, mieszanek przypraw oraz kostek rosołowych. To produkty, które zawierają ogromne ilości soli oraz konserwantów – a te z pewnością nie stanowią podstawy zdrowej, zbilansowanej diety. Pyszny i aromatyczny barszcz równie dobrze można przyrządzić z samych naturalnych składników – wspaniały efekt końcowy gwarantowany!

Jeśli chodzi o danie, które większość Polaków uwielbia – pierogi z kapustą i grzybami, to także można przygotować je w odchudzonej wersji. Wystarczy podawać je w postaci gotowanej, unikając ich smażenia i polewania dodatkowym tłuszczem. Co ciekawe – ciasto na pierogi można przygotować również na bazie mąki pełnoziarnistej, co sprawi, że będzie o wiele bardziej wartościowe.

Smażony karp – danie, bez którego większość Polaków nie wyobraża sobie świąt. Można przygotować go w znacznie zdrowszy sposób, smażenie zastępując pieczeniem. Pieczony karp z dodatkiem aromatycznych ziół, czosnku oraz cytryny to danie, które zachwyci każdego gościa. Osoby, które nie przepadają za smakiem karpia, mogą zastąpić go łososiem, dorszem lub pstrągiem – rybami, które posiadają o wiele więcej składników odżywczych.

Tradycyjne sałatki świąteczne można znacznie odchudzić, zastępujący niezdrowy majonez zdrowym olejem tłoczonym na zimno - na przykład miksturą olei.

 

Pamiętajmy, że w czasie świąt ważny jest czas z bliskimi 

 

Słodycze w święta

Święta w trakcie diety redukcyjnej mogą być sporym wyzwaniem zwłaszcza dla tych osób, które nie mogą powstrzymać się przed jedzeniem słodkości.

Bożonarodzeniowe ciasta zazwyczaj przygotowywane są na bazie mąki pszennej, która zdecydowanie nie jest najlepszym wyborem. Warto postawić na mąki, które charakteryzują się o wiele większą zawartością błonnika pokarmowego – składnika, który wspiera odchudzanie.

Niezdrowy cukier w świątecznych przepisach warto zastąpić ksylitolem lub erytrolem, które nie powodują gwałtownego wzrostu stężenia glukozy we krwi, a przy okazji są niskokaloryczne. Praktycznie każde świąteczne ciasto – piernik, makowiec czy sernik można przygotować w wersji light To doskonała wiadomość dla tych wszystkich osób, które w święta nie mogą powstrzymać się od jedzenia pysznych wypieków.

Dieta
Odsłony: 1161
(0 Votes)