Drukuj
Dieta

Zdrowe i szybkie przekąski na sylwestra dla każdego!

sylwester przekąski jedzenie dieta zdrowe nowy rok

Zdrowe i szybkie przekąski na sylwestra dla każdego!

Okres sylwestrowy już za pasem, a więc warto uzbroić się w sprawdzone przepisy na zdrowe przekąski na imprezę domową. Ich obecność na imprezowym stole co prawda nie jest kluczowa, ale gdyby ich zabrakło – na pewno zostałoby to zauważone! Dlatego zdecydowanie lepiej się przygotować. A jeśli już mamy je przygotować, to niech to będą smaczne i zdrowe przekąski.

 

Szybkie i smaczne przekąski na Sylwestra – czyli jakie?

Co na przekąski na Sylwestra warto przygotować?

Idealne będą do tego takie potrawy, które łatwo podzielić niemalże na pojedyncze kęsy, do „złapania” w biegu między jednym a drugim tańcem czy też toastem.

Od kilku lat na sylwestrowych stołach, poza bardziej sycącymi daniami, króluje tzw. „finger-food”, czyli dosłownie przekąski do wzięcia na raz do ręki i szybkiego przegryzienia bez sztućców.

Do przykładów takich przekąsek na imprezę domową należą mini-kanapeczki, kuleczki serowe, koreczki, krakersy z dodatkami, oliwki i inne niewielkie warzywa z nadzieniem w środku. Mini-przekąski na sylwestra z tortilli czy też z ciasta francuskiego również mogą dobrze się sprawdzić – o ile przygotujemy je w odpowiednio małym rozmiarze, do zjedzenia „na raz”. Pamiętajmy, że takie przekąski nie muszą nas nasycić, nie taka jest ich rola. Tym łatwiej wobec tego o przygotowanie przeróżnych zdrowych wariacji przekąskowych.

 

Sylwestrowe przekąski na imprezę domową – przepisy

Poniżej zamieszczamy kilka przepisów na sylwestrowe przekąski. Nie tylko są smaczne, ale także zdrowe i pożywne.

 

Lekkie przekąski na Sylwestra z kurczaka wędzonego

Składniki:

 

Wykonanie: Składniki kroimy w kostkę, najlepiej o podobnej wielkości. Nadziewamy składniki na małe wykałaczki w kolejności: pumpernikiel, kurczak, oliwka, kawałek papryki.

 

Kolorowe przekąski na Sylwestra z tortilli

Składniki:

 

Wykonanie:

Na rozłożonym placku tortilli, na środku, smarujemy warstwę serka. Następnie dokładamy w to miejsce sałatę, plastry ogórka, kawałki łososia i koperek. Następnie zawijamy tortillę szczelnie i okładamy folią aluminiową. Odstawiamy do lodówki na co najmniej pół godziny, następnie przed podaniem odwijamy folię, a tortillę kroimy na plastry, by wyglądała, jak a’la roladka.

 

Najlepszy przepis na przekąski na Sylwestra z ciasta francuskiego

Składniki:

 

Wykonanie:

Jeden płat ciasta francuskiego obkładamy składnikami jeden na drugim: plaster cukinii, łyżeczka sera feta, listek mięty. Staramy się układać te „wieżyczki” ze składników w odległości kilku cm od siebie, by potem móc porozcinać ciasto na kwadraciki wypełnione składnikami – trochę podobnie, jak robimy pierogi czy ravioli z farszem.

Gdy ułożymy owe „wieżyczki”, przykrywamy całość drugim płatem ciasta francuskiego i smarujemy jego wierzch rozbełtanym białkiem jaja. Przekładamy potrawę na blachę obłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180-190 stopni przez kilkanaście minut, do zarumienienia potrawy. Po wyjęciu i przestudzeniu, kroimy wypiek na kwadraciki wypełnione farszem z cukinii i fety.

sylwester zdrowe jedzenie przekąski

Planując menu na Sylwestra, warto wybrać małe przekąski mieszczące się w jednej ręce

 

Przekąski na Sylwestra dla dzieci

Co na przekąski na Sylwestra dla dzieci? Przede wszystkim coś słodkiego, smacznego, ale jednocześnie zdrowego. Oto nasz „odchudzony” i zdrowszy przepis na tradycyjne słodkie przekąski – szyszki czekoladowe. Jedna tradycyjna szyszka ma około 130 kcal, podczas gdy nasza wersja to jedyne 80-90 kcal na sztukę. A trzeba przyznać, że to akurat dość sycące przekąski!

 

„Fit” szyszki czekoladowe

Składniki (na około 10 szyszek):

 

Wykonanie: W rondelku rozpuszczamy olej kokosowy, następnie dodajemy słodzik oraz kakao. Składniki cały czas mieszamy, trzymając rondelek na małym ogniu. Gdy składniki się ze sobą połączą, dodajemy do rondla ekspandowane ziarna zbóż.

Zdejmujemy rondel z gazu i mieszamy składniki za pomocą łyżki, do pokrycia zbóż „masą” czekoladową. Po tym odstawiamy na chwilę do przestudzenia, by masa nie parzyła w dłonie. Następnie moczymy dłonie w wodzie i nakładamy na nie porcję masy, formując szyszki i układając je na papierze do pieczenia albo na folii aluminiowej. Tak przygotowane szyszki odstawiamy do schodzenia w lodówce, na co najmniej pół godziny.

Dieta
Odsłony: 2104
(0 Votes)