7 OBSZARÓW SZCZĘŚCIA

Witamina C – ratunek dla osób z zespołem metabolicznym?

Jak donoszą ostatnie badania, wyższe spożycie witaminy C może mieć kluczowe znaczenie w leczeniu pacjentów z zespołem metabolicznym. To ważna wiadomość nie tylko dla około 35% dorosłej populacji USA, ale także dla co piątego Polaka. 

Witamina C – ratunek dla osób z zespołem metabolicznym?

Otyłość i zespół metaboliczny przybierają rozmiary prawdziwej epidemii. Według danych Światowej Organizacji Zdrowia na otyłość choruje ponad 400 mln dorosłych, a kolejne 1,6 miliarda ma nadwagę. Jeden z elementów przyczyniających się do powstawania i rozwoju otyłości oraz zespołu metabolicznego jest mikroflora jelitowa oraz jej nieprawidłowości, występujące w przebiegu schorzenia[1]. 

Problem zespołu metabolicznego

Dieta bogata w tłuszcze nasycone może powodować nie tylko przyrost tkanki tłuszczowej, ale także zachwianie bilansu pokarmowego, a w efekcie rozwój tzw. zespołu metabolicznego. To poważny czynnik ryzyka rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, stłuszczenia wątroby i cukrzycy typu 2.

Uważa się, że pacjent cierpi na zespół metaboliczny, jeśli występują u niego co najmniej trzy z pięciu poniższych objawów:

  • otyłość brzuszna
  • wysokie ciśnienie krwi
  • wysoki poziom cukru we krwi
  • niski poziom „dobrego” cholesterolu
  • wysoki poziom trójglicerydów 

Nowe znaczenie witaminy C

Jak twierdzi Maret Traber, profesor z College of Public Health and Human Sciences w Oregonie, jeśli w diecie jest za dużo tłuszczu, następuje uszkodzenie jelit, a upośledzona funkcja bariery jelitowej pośredniczy w endotoksemii metabolicznej. W efekcie następuje zwiększenie wchłaniania bakterii i endotoksyn pochodzących z jelit oraz jednocześnie zaburzenie wchłaniania witaminy C[2].

Te wzajemnie powiązania wywołują błędne koło, zwiększając zarówno przewlekłe zapalenie, jak i uszkodzenia oksydacyjne.

Przeprowadzone przez amerykańskich naukowców analizy mogą stanowić początek innowacyjnego obszaru badań w celu ustalenia znaczenia statusu witaminy C dla funkcjonowania nie tylko jelit, ale i wątroby. Przypuszcza się bowiem, że większy poziom witaminy C łagodzi endotoksemię i wynikające z niej odpowiedzi prozapalne oraz zwiększa oporność na insulinę i zaburzenia metaboliczne.

Dieta warzywno-owocowa

Zdaniem Maret Traber, aby dostarczyć organizmowi witaminę C, która zadba o prawidłowe funkcjonowanie naszych jelit, należy jeść pięć do dziesięciu posiłków bogatych w warzywa i owoce dziennie.

Jednym z bogatszych źródeł dobroczynnej witaminy jest owoc dzikiej róży oraz czarna porzeczka. Duże ilości witaminy C znajdziemy także w warzywach takich, jak czerwona papryka, natka pietruszki, brukselka, brokuły, pomidory, kapusta, szpinak, kalarepka, rzeżucha oraz owocach: czerwonej porzeczce, kiwi, cytrusach, truskawce. Warto korzystać także z suplementów diety, takich jak Proodporność, która zawiera aż 1000 mg witaminy C w pojedynczej saszetce.

Witamina C – ratunek dla osób z zespołem metabolicznym?

Co ważne, zawartość kwasu askorbinowego w pożywieniu jest zmienna i zależy od pory roku, warunków, przechowywania oraz przygotowywania żywności. Obróbka termiczna, jak np. suszenie, odgrzewanie potraw, ale także zbyt szybkie rozmrażanie wpływają na przyspieszony rozkład witaminy C. W przypadku gotowania warzyw, straty mogą sięgać do 50%.

[1] https://journals.viamedica.pl/forum_zaburzen_metabolicznych/article/view/44020/33731

[2] https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2213231718309480?via%3Dihub

(0 Votes)

mgr Milena Grzywińska

Promotorka zdrowego odżywiania i stylu życia. Ukończyła studia magisterskie w Warszawskim Uniwersytecie Medycznym na kierunku Dietetyka w 2016 roku. W trakcie studiów odbyła liczne praktyki w placówkach szpitalnych, poradniach dietetycznych oraz zakładach produkcji żywności. Od tego czasu swoje doświadczenie poszerzała poprzez pracę w Poradni Chorób Metabolicznych, konsultacje pacjentów szpitalnych, a także opracowywanie indywidualnych jadłospisów. Prowadzi pacjentów klinicznych m.in. po zabiegach chirurgicznych, cukrzycowych, otyłych, z zaburzeniami hormonalnymi oraz alergiami i nietolerancjami pokarmowymi. W wolnym czasie uwielbia testować nowe przepisy, którymi dzieli się ze swoimi pacjentami. Najważniejsza zasada to: szybko, zdrowo i smacznie.