DRZEWO NONI
Noni, zwana także morwą indyjską, wywodzi się z Azji i Australii, ale rozprzestrzeniła się na całą strefę międzyzwrotnikową. Ponieważ drzewa osiągają od 3 do 7 metrów wysokości i mają niezwykle efektowne ciemnozielone liście i bujne białe kwiaty o pięknym zapachu, często można spotkać je w hawajskich ogrodach. Drzewo to znane jest ze swojej długowieczności i dużej odporności na warunki atmosferyczne.
Noni rośnie również pobliżu wulkanów, skąd czerpie odżywcze składniki mineralne. To właśnie uroda i wyjątkowa odporność sprawiła pewnie, że kult wobec tajemniczej rośliny narastał przez wieki…

OWOCE NONI
Na drzewie noni praktycznie przez cały rok znajdziemy zarówno kwiaty jak i owoce, które mogą być zbierane nawet kilkanaście razy do roku. W początkowej fazie są zielone, dojrzewając stają się coraz bardziej jasne, by w końcu nabrać koloru żółtawego.
Niedojrzałe lub pół dojrzałe owoce można jeść na surowo, suszyć lub gotować. Dojrzałe charakteryzują się natomiast nieco gorzkim i niezbyt przyjemnym smakiem i zapachem. To jednak właśnie wtedy zawierają największą ilość zbawiennych składników i to z nich otrzymywany jest słynny sok z noni.

Owoce przypominające nieco kształtem szyszki lub ziemniaki, były od dawna wykorzystywane przez hawajskich uzdrowicieli, którzy przyrządzali z nich napoje poprawiające sprawność, siły witalne i dobry nastrój. Noni zawiera bowiem skopoletynę.

SOK Z NONI
Sok z noni swoje dobroczynne działanie zawdzięcza m.in. zawartości witamin, minerałów, flawonoidów, pektyn, terpenów czy aminokwasów. Jest źródłem m.in. witamin A, C oraz witamin z grupy B, potasu, wapnia, magnezu i sodu.

Sam sok jest dość specyficzny, cierpki, nieco wytrawny w smaku i bardzo aromatyczny. Jedni pokochają go od razu, inni będą potrzebowali nieco więcej czasu, by się z nim oswoić. Z pewnością jednak sok z noni orzeźwi i postawi na nogi lepiej niż poranna kawa.
Ważne, by dawkowanie napoju było zgodne z zaleceniami producenta. Może to być np. 30 mililitrów dziennie na czczo pół godziny przed posiłkiem. Pamiętajmy również, aby po otwarciu przechowywać go w lodówce, nie dłużej niż 2 tygodnie. Każdorazowo dobrze jest butelkę wstrząsnąć, ponieważ na jej dnie znajduje się osad pochodzenia naturalnego.
Warto pomyśleć również o połączeniu soku z noni z innymi owocami. Co powiecie na oczyszczający i orzeźwiający koktajl?
Składniki:
- 30 ml soku z owoców noni,
- 50 ml wody,
- 1 banan,
- 2 mandarynki,
- 2 daktyle,
- świeże listki mięty.
Zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji i ozdobić i miętą.
Zdjęcia:
- https://pixabay.com/pl/noni-sok-tahitian-noni-owoc-noni-316216/
- https://foter.com/fff/photo/3538066786/5f7beea6a5/
- https://foter.com/fff/photo/2408950387/90960e2e58/
- https://pixabay.com/pl/nap%C3%B3j-zimno-pi%C4%87-owoc%C3%B3w-szk%C5%82o-r%C4%99ka-1851261/