7 OBSZARÓW SZCZĘŚCIA

superfood siemię lniane żywność jedzenie

Siemię lniane – dlaczego warto je spożywać?

Siemię lniane to powszechne określenie stosowane dla nasion lnu zwyczajnego, czyli produktu uznawanego przez wielu żywieniowców za jeden z najzdrowszych na świecie. Wielu osobom len kojarzy się z przemysłem włókienniczym i papierniczym. Jednak jest on również uprawiany na cele spożywcze.

Stosujemy go najczęściej w formie ziarenek na surowo lub po zalaniu wodą. Dodatkowo z nasion lnu przygotowuje się prozdrowotny olej lniany. W dzisiejszym artykule przedstawiamy Wam najważniejsze informacje dotyczące korzyści związanych ze spożywaniem nasion. Z niniejszego tekstu dowiesz się również, jak pić siemię lniane.

 

Siemię lniane – wartość odżywcza

właściwościach siemienia lnianego decyduje jego skład chemiczny, dlatego to właśnie od niego warto zacząć charakterystykę tego wartościowego produktu.

 

Siemię lniane - kalorie

Nasiona lnu, podobnie jak wszystkie inne produkty z tej kategorii (nasiona, pestki, orzechy) są kaloryczne. Ich wartość energetyczna wynosi 530 kcal/100 g. Przy czym należy wziąć pod uwagę to, że nasiona te spożywa się przeciętnie w ilości ok. 20-30 g dziennie. Oznacza to, że taka porcja dostarczy nam ok. 100-160 kcal.

 

Siemię lniane to źródło zdrowego tłuszczu

Kaloryczność siemienia lnianego wynika z wysokiej zawartości tłuszczu - ok. 42 g/100 g. Jednak trzeba podkreślić, że jest to zdrowy tłuszcz, zbudowany głównie z wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Ich przedstawicielem są kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 w postaci kwasu alfa-linolenowego (ALA). To właśnie obecność tego składnika sprawia, że siemię lniane jest tak wartościowym składnikiem w naszej diecie.

 

Siemię lniane dostarcza dużo błonnika

Pisząc o składzie nasion lnu, nie sposób nie wspomnieć też o błonniku pokarmowym. W 100 g tego produktu mamy go aż 25 g. Oznacza to, że aż 1/4 siemienia lnianego stanowi włókno roślinne. Z tego też względu siemię lniane zaleca się m.in. osobom zmagającym się z zaparciami.

 

Nasiona lnu obfitują w ligniny

Poza wspomnianymi składnikami, o wysokim potencjale prozdrowotnym siemienia lnianego decydują obecne w nim ligniny. Są to związki zaliczane do fitoestrogenów. Ich nazywa wynika z ich budowy chemicznej i funkcji – przypominają one bowiem estrogeny. Dane literaturowe wskazują, że spośród wszystkich innych znanych produktów spożywczych, to właśnie siemię lniane zawiera najwyższe ilości tych związków.

 

Siemię lniane – na co pomaga?

Jak wspomniałem, siemię lniane to jeden z najzdrowszych produktów, jakie możemy kupić. Bardzo często jest określany mianem polskiego superfood. Po zapoznaniu się z aktualnymi badaniami naukowymi nie sposób uważać inaczej. Poniżej omówiliśmy najważniejsze korzyści zdrowotne wynikające ze spożywania siemienia lnianego.

siemię lniane dieta spożywanie jedzenie superfood

Siemię lniane często jest określane mianem polskiego superfood 

 

Siemię lniane – na odchudzanie

Siemię lniane jest często zalecane osobom, które chcą zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Pomimo że jest ono produktem kalorycznym, zawiera wysokie ilości błonnika pokarmowego, który reguluje pracę przewodu pokarmowego i ogranicza wchłanianie składników pokarmowych z jelit. Dodatkowo spożywanie nasion lnu wywołuje uczucie pełności, przez co dłużej czujemy się syci.

Wszystko to sprawia, że włączenie siemienia lnianego do diety wspomaga odchudzanie. Warto zaznaczyć, że taka skuteczność działania została potwierdzona w najnowszym opracowaniu naukowym opublikowanym w 2017 roku.

 

Siemię lniane dla osób z cukrzycą

Jak pokazuje dotychczasowa praktyka, nasiona lnu mogą włączyć do swojej diety osoby chorujące na cukrzycę typu 2. W jednej z prac naukowych opublikowanych w 2018 roku, w renomowanym czasopiśmie Nutrition Reviews możemy przeczytać, że sięganie po ten produkt wiąże się z redukcją stężenia cukru we krwi. Co więcej, siemię lniane może łagodzić insulinooporność, co jest dodatkowym atutem w walce z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej.

 

Siemię lniane – na żołądek

Siemię lniane jest również dobrym rozwiązaniem dla osób zmagających się z nadżerkami i wrzodami żołądka. Jednak, co istotne, mowa tu nie o surowych nasionach, a o nasionach lnu zalanych wodą. Powstaje wówczas tzw. kisiel lniany, czyli wywar cechujący się śluzowatą konsystencją. I to właśnie wspomniany śluz pokrywa błony śluzowe żołądka i chroni je przed uszkodzeniami. Informację o tym, jak przygotować siemię lniane, aby nadawało się do spożycia przez osoby cierpiące na wrzody, zamieściliśmy na końcu artykułu.

 

Siemię lniane – na menopauzę

W literaturze naukowej istnieją przesłanki wskazujące na to, że stosowanie siemienia lnianego przynosi korzyści kobietom w okresie menopauzy. Wynika to z wysokiej zawartości fitoestrogenów w nasionach lnu, które naśladują działanie estrogenów.

Estrogeny to ważna grupa hormonów płciowych, których poziom ulega obniżeniu właśnie podczas menopauzy. Badacze zauważyli, że spożywanie siemienia lnianego spowodowało złagodzenie objawów menopauzy, w tym m.in. uderzeń gorąca i suchości pochwy.

 

Siemię lniane – jak pić?

Wiele osób zastanawia się, jak przygotować siemię lniane do picia. Jest to zadanie banalnie proste:

  • do kubka wsypujemy 1 lub 2 łyżki nasion lnu i zalewamy je 1 szklanką gorącej wody;
  • następnie całość zaparzamy pod przykryciem przez ok. 10-15 minut.

Do sporządzenia kisielu możemy stosować zarówno nasiona zmielone, jak i w całości.

Bardzo często można spotkać się także z pytaniem, kiedy pić siemię lniane? Odpowiadamy: nie ma oficjalnych zaleceń w tym zakresie. Siemię lniane można pić na czczo po przebudzeniu, jak również w trakcie dnia. Warto jednak pamiętać o tym, aby zrobić sobie kilkugodzinną przerwę pomiędzy spożywaniem siemienia lnianego a przyjmowaniem leków.

 

Literatura

Colli MC. i wsp.: Evaluation of the efficacy of flaxseed meal and flaxseed extract in reducing menopausal symptoms. J Med Food., 2012, 15, 9, 840-845.

Dugani A. i wsp.: Effects of the oil and mucilage from flaxseed (Linum usitatissimum) on gastric lesions induced by ethanol in rats. Libyan J Med., 2008, 3, 4, 166-169.

Mohammadi-Sartang M. i wsp.: Flaxseed supplementation on glucose control and insulin sensitivity: a systematic review and meta-analysis of 25 randomized, placebo-controlled trials. Nutr Rev., 2018, nr 76, 2, str. 125-139.

Mohammadi-Sartang M. i wsp.: The effect of flaxseed supplementation on body weight and body composition: a systematic review and meta-analysis of 45 randomized placebo-controlled trials. Obes Rev., 2017, 18, 9, 1096-1107.

Lowcock EC. i wsp.: Consumption of flaxseed, a rich source of lignans, is associated with reduced breast cancer risk. Cancer Causes Control., 2013, 24, 4, 813-816.

 

 

 

 

(0 Votes)

mgr Bartosz Kulczyński

Wykładowca na Uniwerystecie Przyrodniczym w Poznaniu. Od przeszło 10 lat prowadzi indywidualną praktykę dietetyczną. Specjalizuje się w dietoterapii chorób układu krążenia. Autor kilkuset artykułów dotyczących dietetyki, żywienia i suplementacji, publikowanych w polskich i zagranicznych czasopismach. Prywatnie miłośnik podróży, w tym wypraw rowerowych i spływów kajakowych