Rozgrzewający BIO Syrop z Malin na jesienne wieczory
Przed nami coraz chłodniejsze i bardziej deszczowe dni. Okres jesienno-zimowego przesilenia to prawdziwe wyzwanie dla naszego organizmu. Warto zatem uzupełnić domowe zapasy produktami, które będą nam dzielnie towarzyszyć w tym trudnym czasie. To, z czym najczęściej kojarzymy jesienne wieczory to ciepły koc i obowiązkowo – rozgrzewająca herbatka z syropem malinowym.
- Malina właściwa, czyli ulubiony polski owoc
- Pochodzenie maliny i jej występowanie
- Najpopularniejszy gatunek malin
- Trochę malinowej historii
- Malina a odporność
- Syrop z malin – jaki wybrać?
- Syrop z malin – gdzie go kupić?
- BIO Syrop z Malin z witaminą C i jego zastosowanie
- Przepis na domowy syrop malinowy
Maliny - ukochany owoc Polaków
Jako Polacy jesteśmy jednym z czołowych producentów malin nie tylko w Europie, ale również na całym świecie! Nasza roczna produkcja to około 130 tysięcy ton owoców, z czego większość trafia na rynki zagraniczne.
W Polsce maliny znajdziemy najczęściej w lasach i ogrodach. Owocują zazwyczaj już w drugim roku wegetacji. Najsmaczniejsze są oczywiście owoce zerwane bezpośrednio z krzaka. Niestety zła wiadomość jest taka, że sezon malinowy nie trwa zbyt długo. Dobrą wiadomością jest natomiast to, że maliny stanowią niezwykle wdzięczny owoc, zarówno jeżeli chodzi o wszelkiego typu przetwory, takie jak dżemy czy galaretki, ale też soki czy syropy.
Malina właściwa Rubus Idaeus
Obecnie mamy na świecie kilkaset odmian malin, które różnią się między sobą zarówno wielkością, jak i intensywnością koloru owoców czy smakiem. Różne odmiany mają też określony termin dojrzewania owoców. Najwcześniejsze maliny to te z drugiej połowy czerwca, późniejsze odmiany mogą wydawać owoce nawet pod koniec jesieni.
Malina to wieloletni krzew osiągający do 2 m wysokości, o pędach pokrytych licznymi kolcami. Liście składają się z kilku mniejszych listków, które z wierzchu są gładkie, a od spodu blado owłosione. Krzew maliny kwitnie zazwyczaj od maja do sierpnia, a jego białe, miododajne kwiaty zebrane są w luźne grona lub wiechy. To źródło niezwykle pysznego i rzadkiego miodu malinowego. Ma on bardzo słodki smak z lekko kwaskowatą owocową nutą, podobnie jak i same owoce.
Najpopularniejsze gatunki malin
Najbardziej popularnym gatunkiem jest malina właściwa (Rubus idaeus L.). To krzew uprawny, którego owoce wyróżnia nie tylko piękny, głęboki czerwony kolor, ale także słodki smak. Są one zwykle złożone z wielu drobnych, różowoczerwonych, soczystych pestkowców.
Malina najlepiej rośnie na dobrze osłoniętych od wiatru, nasłonecznionych i ciepłych stanowiskach. Lubi też lekkie, przewiewne, ale jednocześnie dość wilgotne podłoże. W naszych warunkach najbardziej szkodzić jej mogą wiosenne przymrozki, zimowe powiewy wiatrów, a latem niektóre szkodniki.
Trochę malinowej historii
W stanie dzikim malina występuje praktycznie w całej Europie oraz w części Azji, ale uprawiana jest właściwie na całym świecie. Pierwsze wzmianki na jej temat datuje się już na 300 r. p.n.e. Proces jej uprawy rozpoczęli Rzymianie około IV wieku n.e. i to dzięki nim roślina rozprzestrzeniła się w całej Europie. Pierwsze uprawy maliny w Polsce to koniec średniowiecza, ale najwcześniejsze gatunki hodowlane pojawiły dopiero koniec XVIII wieku.
Do Ameryki maliny przywieźli Brytyjczycy w połowie XVIII wieku i spopularyzowali głównie w postaci przetworów, w tym także syropu z malin. To tutaj w XIX wieku rozpoczęto także uprawę czarnych malin (Rubus occidentalis).
Zdaniem greckiego botanika i lekarza Dioskoridesa, ale także rzymskiego uczonego Pliniusza Starszego, prawdziwą ojczyzną maliny jest góra Ida na Krecie i to właśnie od niej oraz pięknego czerwonego koloru wzięła się jej łacińska nazwa Rubus idaeus.
Według mitologii greckiej owoce maliny swój piękny czerwony kolor zawdzięczają córce kreteńskiego króla Melisosa. Nimfa Ida, aby uspokoić będącego jeszcze dzieckiem Zeusa, który krzykiem postanowił rozzłościć kapłanów bogini Cybele, postanowiła zerwać białe owoce malin z kolczastych krzewów. Ciernie poraniły jej białą pierś, a krew zabarwiła owoce na piękny czerwony kolor.
Malina a odporność
Co dają nam maliny? Jedząc je, zachwycamy się głównie walorami smakowymi oraz pięknym aromatem, ale to nie wszystko. Zarówno owoce, jak i liście krzewu to prawdziwa skarbnica wartości odżywczych. Ze względu na niski indeks glikemiczny owoców (25), mogą po nie sięgnąć nawet osoby z insulinoopornością.
Co kryją w sobie maliny? To przede wszystkim bogate źródło witaminy C, która jest tak ważna zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Niestety o świeże owoce w tym okresie dość trudno.
Syrop z malin – który wybrać i na co uważać?
Co zrobić, aby smakiem oraz aromatem malin cieszyć się przez cały rok? Oczywiście możemy je zamrozić lub ususzyć. Jednak dojrzałe owoce to przede wszystkim źródło niezwykle smacznych i aromatycznych przetworów, z których najpopularniejszy to z pewnością syrop z malin.
Jaki syrop z malin wybrać? Przede wszystkim naturalny! To, na co trzeba zwrócić uwagę zwłaszcza w przypadku syropu malinowego, to faktyczna zawartość owoców. Piękne etykiety kuszą zdjęciami soczystych i pięknych malin, podczas gdy samych owoców możemy tutaj wcale nie znaleźć.
Oferowane produkty to bardzo często syropy fruktozowe, które są nie tylko dużo tańsze i łatwiejsze w produkcji z punktu widzenia technologii, ale także bardziej wydajne. W efekcie to, co kupujemy, to nie syrop z prawdziwych owoców, a jedynie syrop o smaku malinowym.
Oprócz cukru lub syropu glukozowo-fruktozowego znajdziemy tutaj wodę, a na końcu dopiero sok z zagęszczonego syropu malinowego. Niestety stanowi on zazwyczaj zaledwie kilka procent finalnego produktu.
Na tym jednak nieuczciwi producenci nie poprzestają. Aby poprawić konsystencję czy kolor syropu z malin dodawane są do niego inne soki owocowe, a nawet ekstrakty, takie jak sok aroniowy czy koncentrat z czarnej marchwi. Do tego jeszcze sztuczne barwniki, regulatory kwasowości i aromaty.... lista potrafi być czasem zaskakująco długa, a sama malina zajmuje na niej jedno z ostatnich miejsc. Pamiętajmy, że im krótszy skład, tym lepiej. Sprawdzajmy zatem etykietę i nie dajmy się… wpuścić w maliny!
Syrop z malin – gdzie go kupić?
Kupując syrop malinowy, warto nie tylko dokładnie przestudiować etykietę produktu, ale także wybrać zaufanego producenta. Dobry syrop z malin składać się powinien przede wszystkim z soku – najlepiej, aby jego zawartość wynosiła nie mniej niż 50%.
Warto skorzystać ze sklepów z ekologiczną żywnością oraz naturalnymi produktami wysokiej jakości. Są one droższe od tych popularnych na rynku, ale kiedy spróbujemy prawdziwego syropu z malin, to już nigdy nie sięgniemy po podróbkę 😊
Jednym z produktów, w którym ilość ekologicznego soku wynosi nawet 70% składu, jest BIO Syrop z malin z witaminą C firmy Propharma.
BIO Syrop z Malin z witaminą C
To, co wyróżnia ten syrop malinowy spośród wielu na rynku to prosty i naturalny skład oraz obniżona zawartość cukru. Pasteryzowany syrop przede wszystkim nie zawiera syropu glukozowo-fruktozowego, sztucznych aromatów ani innych dodatków. W składzie produktu znajduje się jedynie ekologiczny cukier trzcinowy oraz witamina C.
Opakowanie 330 ml zawiera około 17 sugerowanych dziennych porcji produktu.
BIO Syrop z Malin – na co działa?
Rozgrzewające napoje z dodatkiem syropu z malin to idealny pomysł na przygotowanie się do sezonu jesienno-zimowego. Syrop z malin z dodatkiem witaminy C przede wszystkim pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.
Na co pomagają maliny? Obecna w nich witamina C przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego, pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym oraz przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Ponadto wspiera produkcję kolagenu, ale także prawidłowe funkcjonowanie naczyń krwionośnych, kości, chrząstki, skóry, zębów i dziąseł.
Jak stosować Syrop z malin od Dr Gaja?
BIO Syrop z malin od Dr Gaja to naturalny i ekologiczny produkt, który nadaje się jako dodatek do napojów, koktajli, wody czy deserów. Najlepiej spożywać go po rozcieńczeniu z wodą w stosunku 1 części syropu i 9 części wody lub jako dodatek do herbaty, ale także kawy. Zalecana porcja do spożycia syropu z malin w ciągu dnia to 20 ml dziennie.
Ekologiczny syrop z malin możemy użyć również do wszelkiego typu wypieków, takich jak ciasta babeczki oraz torty. Latem możemy na jego bazie robić napoje oraz lemoniady. Z syropem malinowym dobrze komponuje się również wiele potraw wytrawnych, a także wszelkiego typu dressingi domowej roboty.
Tak naprawdę możliwości wykorzystania syropu malinowego w kuchni są nieograniczone – wszystko zależy od naszej wyobraźni oraz indywidualnych upodobań.
BIO Syrop z malin należy przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. Po otwarciu najlepiej wstawić go do lodówki i spożyć w ciągu kolejnych 10 dni. Powstający osad to jedynie dowód na naturalny charakter produktu. Przed użyciem należy wstrząsnąć butelką.
Przepis na syrop z malin domowej roboty
Warto pokusić się o samodzielne zrobienie syropu malinowego. Przepis nie jest trudny i, co najważniejsze, gwarantuje pełną naturalność produktu. W długie zimowe wieczory doskonale nas rozgrzeje i doda nam energii.
Aby przygotować domowy syrop z malin, potrzebujemy 2 kg malin oraz ½ kg cukru. Najbardziej aromatyczne są dziko rosnące owoce i to one zawierają najwięcej cennych substancji. Maliny są bardzo delikatne, dlatego należy zrywać je ostrożnie, tak by uniknąć uszkodzenia. Po zbiorze najlepiej od razu je umyć i zasypać na całą dobę cukrem. W przeciwnym razie powinny być przechowywane w lodówce.
Kiedy już owoce za sprawą cukru puszczą sok, należy je przełożyć do garnka i zalać 1 szklanką wody. Następnie dusimy je na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, aby się nie przypaliły. Najlepiej wybrać do tego drewnianą łyżkę. Po zmniejszeniu ognia maliny należy rozgnieść i dalej dusić przez pół godziny.
Kiedy owoce całkowicie się rozpadną, przeciskamy je przez gazę. Syrop z malin pozbawiony owoców i pestek gotujemy jeszcze przez godzinę, systematycznie zbierając powstającą pianę. Następnie wlewamy go do czystych, wyparzonych i suchych słoiczków lub butelek, zakręcamy i odstawiamy do ostudzenia. Syrop z malin należy przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu, dzięki czemu będziemy mogli rozkoszować się jego smakiem nawet przez dwa lata!