7 OBSZARÓW SZCZĘŚCIA

Resweratrol, czyli jaka ilość wina uczyni nas zdrowszymi?

Resweratrol jest naturalnie występującym związkiem, który ma do zaoferowania wiele działań prozdrowotnych. Zawierają go rośliny takie jak winogrona, jabłka, maliny, jagody, śliwki, orzechy ziemne, ale także produkty z nich wytwarzane, m.in. wino. Ponadto związek ten ma dobroczynny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, sprawdza się również w przypadku stanów zapalnych, problemów metabolicznych, neurodegeneracyjnych oraz tych związanych z wiekiem.

"Resweratrol,

Resweratrol – dobroczynny wpływ na zdrowie

Resweratrol, czyli jeden ze stilbenów, może mieć pozytywny wpływ na wiele stanów pogarszających zdrowie i kondycję człowieka. Jedne z badań wykazały, że niesie on pozytywne skutki w przypadku stanów zapalnych kości i stawów, poprawiając homeostazę kości. Zapobiega również ich ubytkom, zwłaszcza wśród osób starszych oraz sprzyja mineralizacji [1].

Eksperyment przeprowadzony na myszach dowiódł z kolei, że polifenol przyczynia się do produkcji insuliny w trzustce, a więc może być niezwykle użyteczny w leczeniu cukrzycy. Poza zmniejszaniem odporności na insulinę, resweratrol poprawia homeostazę glukozy i niweluje zaburzenia metaboliczne.

Nerki są kolejnymi narządami, na który zbawienny wpływ może mieć omawiany związek chemiczny. Niezależne raporty wykazały, że resweratrol łagodzi ich uszkodzenie i zwłóknienie, jak również niepożądaną toksyczność leków. Oczy doświadczają podobnie pozytywnego efektu na skutek stilbenu – chroni on bowiem soczewkę i nabłonek rogówki przed powikłaniami cukrzycy i innymi uszkodzeniami. W przypadku jajników z kolei wykazano, że resweratol jest skuteczną terapią stanów związanych z nadmiarem androgenów, a co za tym idzie – chroni przed spadkiem płodności.

Ponadto, związek ten może mieć zbawienny wpływ również na inne części ciała ludzkiego (np. wątroba, mięsnie, płuca), wspomagając proces leczenia wielu chorób i urazów.

Mimo że kilka przeprowadzonych badań wykazało pozytywny wpływ resweratrolu na zmniejszenie prawdopodobieństwa wystąpienia raka piersi, to jednak prowadzone one były na zbyt małych próbach, żeby można było potwierdzić ich wyniki w 100%. Z drugiej strony, niektóre badania wykazały nawet, że niskie stężenie resweratrolu może sprzyjać rozwojowi tego nowotworu.

Czy wino zapewni nam zdrowie?

Mimo długiej listy schorzeń, w których leczeniu czy zapobieganiu jest w stanie pomóc resweratrol, nie jest możliwe spożywanie go w postaci owoców, orzechów czy też wytworzonych z nich produktów – jak na przykład wino. Wynika to z faktu, iż zalecaną dzienną dawką tego związku chemicznego jest 1g. Aby przyswoić taką jego ilość należałoby spożyć, przykładowo, ok. 795kg czerwonych winogron, 2500kg jabłek, 53kg pomidorów lub wypić… 505-2762 litrów czerwonego wina.

"Resweratrol,

Warto również zwrócić uwagę na fakt, że dotychczasowe badania nad wpływem resweratrolu przeprowadzane były głównie na zwierzętach, a zalecana dawka jego spożycia opiera się na proporcjonalnym przeliczeniu w celu dostosowania do dawki ludzkiej. W konsekwencji, przeniesienie efektów prozdrowotnych stilbenu na ludzi wciąż pozostaje wyzwaniem.

Kolejnym wyzwaniem jest opracowanie odpowiedniej formuły resweratrolu o stosownych właściwościach chemicznych. Dotychczasowe badania prowadzone na ludziach wykazały bowiem, iż biodostępność tego związku chemicznego jest raczej niska. Niewątpliwym jest zatem, że intensyfikacja badań biologiczno-chemicznych jest tutaj niezbędna do wytworzenia rzeczywiście skutecznych leków, a przede wszystkim – do ustalenia, czy cały ten szum wokół resweratrolu jest naukowo uzasadniony.

[1] https://academic.oup.com/advances/article/7/4/706/4568690

(0 Votes)

mgr Milena Grzywińska

Promotorka zdrowego odżywiania i stylu życia. Ukończyła studia magisterskie w Warszawskim Uniwersytecie Medycznym na kierunku Dietetyka w 2016 roku. W trakcie studiów odbyła liczne praktyki w placówkach szpitalnych, poradniach dietetycznych oraz zakładach produkcji żywności. Od tego czasu swoje doświadczenie poszerzała poprzez pracę w Poradni Chorób Metabolicznych, konsultacje pacjentów szpitalnych, a także opracowywanie indywidualnych jadłospisów. Prowadzi pacjentów klinicznych m.in. po zabiegach chirurgicznych, cukrzycowych, otyłych, z zaburzeniami hormonalnymi oraz alergiami i nietolerancjami pokarmowymi. W wolnym czasie uwielbia testować nowe przepisy, którymi dzieli się ze swoimi pacjentami. Najważniejsza zasada to: szybko, zdrowo i smacznie.