Quesadillas z salsą i ProUrodą

Skuś się na kuchnię meksykańską ♥

Oprócz pysznego, meksykańskiego smaku, dostarczysz do swojego organizmu cennych składników takich jak: biotyna, kolagen, bambus , krzemionka czy kwas hialuronowy.

Składniki (4 porcje)

  • 4 placki tortilli (mogą być gotowe lub domowe),
  • 1 pojedyncza pierś kurczaka,
  • 6 kawałków suszonych pomidorów w zalewie oliwy,
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • ¼  główki sałaty lodowej,
  • ok. ½  szklanki tartego sera,
  • ok. ½ szklanki kukurydzy,
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego.

Salsa:

  • 400 g świeżych pomidorków,
  • ¼  czerwonej papryki,
  • 1 mała sztuka marynowanej papryczki jalapeño,
  • 1 saszetka ProUroda,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 cebulki szalotki,
  • natka pietruszki,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania quesadillas:

  • Pierś kurczaka pokrój w małą kostkę, włóż do miski, następnie dopraw solą, pieprzem, oregano, czerwoną papryką i kukurydzą.
  • Wlej 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów i wymieszaj.
  • Pokrojony kurczak wyłóż na rozgrzaną patelnie. Dodaj łyżkę oleju rzepakowego. Obsmaż kurczaka z każdej strony na małym ogniu, w między czasie rozgnieć go widelcem.
  • Na placki tortilli wyłóż nadzienie (kurczaka, suszone pomidory, sałatę, szczypiorek i ser).
  • Placki możesz złożyć na pół lub przykryć jeden placek na drugim.
  • Podgrzej placki w piekarniku lub zgrzewarce lub na patelni przez około 3-4 minuty do roztopienia się sera. W piekarniku najlepiej jest piec w temp. 180 st. C (grzanie góra i dół).
  • Upieczony quesadillas pokrój na kawałki i podawaj z salsą.

Sposób przygotowania salsa:

  • Pomidory umyj i pokrój na małą kostkę, wyłóż do rondelka wraz z całą zalewą.
  • Dodaj pokrojoną w małą kosteczkę czerwoną paprykę, odcedzoną i posiekaną na drobno papryczkę jalapeño, czosnek oraz szczyptę soli i pieprzu.
  • Obraną i pokrojoną w małą kosteczkę cebulkę dodaj do całości.
  • Dodaj saszetkę ProUroda DrGaja i pokrojoną natkę pietruszki → całość wymieszaj.

Rada: Salsę możesz przygotować dzień wcześniej i trzymać ją w lodówce :)