Dla miłośników smaku słodko-kwaśnego mamy idealną propozycję → budyń z dodatkiem soku żurawinowego i owoców żurawiny.

Składniki:

  • mleko ryżowe/migdałowe/ sojowe / bez laktozy  500ml
  • mąka ziemniaczana 3 łyżki
  • żółtka 3 sztuki
  • ksylitol DrGaja 1 łyżka
  • 1 laska wanilii
  • Bio sok żurawinowy DrGaja 3 łyżki

Wykonanie:

  1. Do rondelka wsyp mąkę ziemniaczaną, żółtka, ksylitol, ziarenka wanilii (przetnij laskę wzdłuż, tępą stroną noża zeskrob nasiona). Połącz składniki.
  2. Dodaj mleko lub napój roślinny. Całość wymieszaj.
  3. Postaw na ogniu i mieszaj masę co chwilę, aby otrzymać gęstą budyniową konsystencję.
  4. Po zagotowaniu budyniu, odstaw go z ognia.
  5. Przelej masę do małych naczyń. Na końcu wlej sok z żurawiny i dodaj ugotowane w wodzie owoce żurawiny.

Smacznego! ♥