7 OBSZARÓW SZCZĘŚCIA

Pełne ziarno na pomoc wątrobie

Powszechnie wiadomo, że dieta bogata w produkty pełnoziarniste i błonnik niesie ze sobą wiele korzyści dla naszego organizmu. Ostatnie badania pokazują jednak, że pełne ziarna obniżają także ryzyko insulinooporności oraz stan zapalny w organizmie, które stanowią główne czynniki ryzyka raka wątrobowokomórkowego, najbardziej powszechnego typu raka wątroby.

 Pełne ziarno na pomoc wątrobie

Wątroba stanowi największy gruczoł oraz jeden z najważniejszych organów naszego organizmu. Pełni rolę detoksykacyjną, metaboliczną, filtracyjną i magazynującą. Dzięki niej bowiem nasza krew jest wolna od toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii. Wątroba posiada również funkcje odpornościowe.

Wciąż nie potrafimy zastąpić jej żadnym aparatem, a niewydolność tego organu w konsekwencji prowadzi do śmierci. Każdego roku w Polsce rozpoznaje się blisko 3000 zachorowań na nowotwór złośliwy wątroby, czyli rak wątrobowokomórkowy (HCC). Na rozwój choroby nowotworowej wątroby wpływa wiele czynników – zarówno wewnętrznych, jak i zewnętrznych.

 

Wiele lat badań

Grupa amerykańskich naukowców postanowiła sprawdzić, czy istnieje związek między jedzeniem większej liczby pełnych ziaren i błonnika a ryzykiem raka wątroby. Pełne ziarno składa się z trzech głównych części: otrębów, które stanowią zewnętrzną warstwę, bielma – warstwy środkowej i zarodka, który jest jego rdzeniem.

Bielmo zawiera pewne białka i witaminy, jednak w większości składa się z węglowodanów skrobiowych. Z drugiej strony otręby i zarodki zawierają ważne składniki odżywcze, takie jak witaminyminerałyfitochemikalia i zdrowe tłuszcze.

Badacze wykorzystali dwa duże zbiory danych w USA: badanie zdrowia pielęgniarek, które rozpoczęło się w 1976 r. i obejmowało wszystkie kobiety oraz badanie uzupełniające zdrowia profesjonalistów, obejmujące wyłącznie mężczyzn, które rozpoczęło się w 1986 r. Co cztery lata przez okres 32 lat uczestnicy badania wypełniali kwestionariusz dotyczący ich nawyków żywieniowych. W tym czasie u 141 z ponad 125 000 uczestników zdiagnozowano raka wątrobowokomórkowego.

„Zauważyliśmy, że wyższe spożycie pełnego ziarna wiąże się z niższym ryzykiem raka wątrobowokomórkowego” – mówi autor badania dr Xuehong Zhang, profesor medycyny w Harvard Medical School i współpracujący epidemiolog w Brigham i Szpitalu Kobiet w Bostonie[1].

Ponieważ zakażenia wirusem zapalenia wątroby są czynnikiem ryzyka raka wątroby, badacze zbadali również, co się stanie, gdy wykluczą osoby z zapaleniem wątroby z wyników i odkryli podobne powiązania.

 

[1] https://www.livescience.com/65151-whole-grains-reduce-risk-liver-cancer.html

(0 Votes)

mgr Milena Grzywińska

Promotorka zdrowego odżywiania i stylu życia. Ukończyła studia magisterskie w Warszawskim Uniwersytecie Medycznym na kierunku Dietetyka w 2016 roku. W trakcie studiów odbyła liczne praktyki w placówkach szpitalnych, poradniach dietetycznych oraz zakładach produkcji żywności. Od tego czasu swoje doświadczenie poszerzała poprzez pracę w Poradni Chorób Metabolicznych, konsultacje pacjentów szpitalnych, a także opracowywanie indywidualnych jadłospisów. Prowadzi pacjentów klinicznych m.in. po zabiegach chirurgicznych, cukrzycowych, otyłych, z zaburzeniami hormonalnymi oraz alergiami i nietolerancjami pokarmowymi. W wolnym czasie uwielbia testować nowe przepisy, którymi dzieli się ze swoimi pacjentami. Najważniejsza zasada to: szybko, zdrowo i smacznie.