7 OBSZARÓW SZCZĘŚCIA

Ostra kuchnia meksykańska - idealna na zimowe chłody!

Ostra kuchnia meksykańska - idealna na zimowe chłody!

Kulinarna sztuka Meksyku to tradycja Indian połączona z wpływem późniejszych konkwistadorów.

W czasach przed kolonialnych opierała się przede wszystkim na kukurydzyfasolipomidorachbatatachawokadodynichili oraz kakao i wanilii. Najpopularniejszym mięsem był indyk oraz mięso… specjalnie hodowanego do tego celu psa. Nie stosowano oliwy oraz tłuszczu. Potrawy były przygotowywane na parze, gotowane lub pieczone.

Kuchnia meksykańska – ogromny wpływ kolonizacji

Dopiero Hiszpanie i Francuzi przywieźli tu zbożawołowinękurczakipszenicęcebulę i czosnek, co zaowocowało powstaniem smaków, które stanowią dziś kwintesencję kuchni meksykańskiej. Najbogatsza pod względem składników i sposobów przygotowania potraw jest kuchnia centralna.

Do kuchni meksykańskiej wkradły się także cebulaczosnekporyburakimarchewogórkibakłażanysałataszpinakgrochkapustasoczewicabób oraz cytrusy. Znane wcześniej potrawy zostały wzbogacone o nowe składniki, jak sermlekomasło, różnego rodzaju mięsakiełbasyoliwęcukier.

Aromatyczna, ostra i różnorodna

To obecnie kuchnia bogata w zioła, jak kolendramiętapietruszkabazyliarozmarynoregano czy tymianek oraz przyprawy, jak szafrankminekgoździkiimbirgorczyca czy sezam.

Najpopularniejszą przyprawą kuchni meksykańskiej jest jednak naturalnie chili. Przyprawa ta była kiedyś dodawana dosłownie do wszystkiego, nawet do deserów i napoi. W Meksyku występuje ponad 90 odmian chili. Rośnie tu także ponad 120 odmian papryki. Różne stopnie ostrości poszczególnych gatunków pozwalają na uzyskanie potraw o specyficznych i niezwykle wyrazistych smakach.

Kuchnia południowego Meksyku wykorzystuje natomiast duże ilości rybowoców morza oraz egzotycznych owoców. Dania przyrządza się również z dość niecodziennych składników, jak mrówcze jajapasikoniki czy pająki.

Kuchnia północna to potrawy raczej delikatne i proste, w której prym wiodą produkty mleczne. Uważana jest chyba za najmniej atrakcyjną.

Tego trzeba spróbować

W Meksyku jedzenie jest ściśle związane z wierzeniami religijnymi. Rdzenni mieszkańcy Meksyku wierzyli, że bogowie, by żyć, muszą się odżywiać, dlatego pokarm był dobrem nie tylko ludzkim, ale i boskim.

Warto wspomnieć również, że jedzenie w Meksyku łączy się często z zabawą. Festyny i święta to okazja do tego, żeby nie tylko zjeść, ale też spędzić czas z rodziną oraz przyjaciółmi.

Wybierając się na wycieczkę do Meksyku, trzeba próbować także bardziej lokalnej kuchni. Nie jest to trudne, gdyż punkty gastronomiczne oraz budki z jedzeniem spotkać można niemalże na każdym kroku.

Na przekąskę idealne będą chipsy kukurydziane nachos lub chrupiące placki z mąki kukurydzianej tacos z nadzieniem z wołowiny, pomidorów, czerwonej fasoli, kukurydzy, cebuli, czosnku i przypraw. Smaczne są też meksykańskie zupy, np. kukurydziana, gulaszowa, krem z fasoli, czy rosół z kukurydzą i fasolą.

W tradycyjnej meksykańskiej restauracji koniecznie trzeba spróbować burritos, czyli zapiekanej tortilli, nadziewanej farszem mięsnym lub fasolą, serwowanej z sosem śmietanowympomidorową salsą lub guacamole.

Warto zjeść także fajitas, czyli grillowane mięso z cebulą i papryką, podawane na patelni z pszennymi plackami.

Jeżeli chodzi o kawę, to popularna jest café de olla, czyli kawa z cynamonem i cukrem trzcinowym, a czasami też czekoladą, anyżem i skórką pomarańczową. Z napojów alkoholowych trzeba natomiast wymienić przede wszystkim sangrię i sangritę.

Na zimę oczywiście chili con carne

Dania kuchni meksykańskiej bez trudu możemy przygotować sami. Na rynku dostępnych jest wiele produktów i przypraw, które pomogą nam stworzyć pyszną potrawę. Chilli con carne to jedno z najpopularniejszych dań jednogarnkowych. Duszone mięso mielone z fasolą, cebulą, chili i czosnkiem, przyprawione kuminem i pieprzem doskonale rozgrzeje zimą. Warto przygotować je samemu:

Składniki:

  • 1 kg mielonej wołowiny,
  • 150 g wędzonego boczku,
  • 2 czerwone cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 200 ml gorącego bulionu wołowego lub wody,
  • 100 ml gorącej kawy,
  • 1 i 1/2 puszki obranych pomidorów,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 3 kostki ciemnej czekolady,
  • 1 czerwona papryka,
  • świeża papryczka chili,
  • 400 g czerwonej fasoli,
  • 200 g kukurydzy,
  • sól, pieprz do smaku,
  • 1 i ½ łyżeczki ostrej papryki, mielonego kuminu, suszonego oregano,
  • pęczek świeżej kolendry,
  • kwaśna śmietana.

Na większej patelni podsmażyć drobno pokrojony boczek, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić dodać starty czosnek oraz przyprawy i chwilę podsmażyć. Wszystko przełożyć do garnka. Dodać mieloną wołowinę i podsmażyć. Doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Dodać gorący bulion i kawę, zagotować. Dusić na małym ogniu przez około 45 - 60 minut, co jakiś czas mieszając.

Pikantne i rozgrzewające chili con carne
Pikantne i rozgrzewające chili con carne

Następnie dodać pomidory, wymieszać i zagotować. Dodać cukier i czekoladę i dokładnie wymieszać. Pokroić w kostkę paprykę i drobno posiekać papryczkę chili. Dodać do potrawy razem z fasolą i kukurydzą. Gotować pod przykryciem jeszcze przez ok. 1 godzinę.

Udekorować kwaśną śmietaną i pokrojoną świeżą kolendrą.

(0 Votes)

mgr Milena Grzywińska

Promotorka zdrowego odżywiania i stylu życia. Ukończyła studia magisterskie w Warszawskim Uniwersytecie Medycznym na kierunku Dietetyka w 2016 roku. W trakcie studiów odbyła liczne praktyki w placówkach szpitalnych, poradniach dietetycznych oraz zakładach produkcji żywności. Od tego czasu swoje doświadczenie poszerzała poprzez pracę w Poradni Chorób Metabolicznych, konsultacje pacjentów szpitalnych, a także opracowywanie indywidualnych jadłospisów. Prowadzi pacjentów klinicznych m.in. po zabiegach chirurgicznych, cukrzycowych, otyłych, z zaburzeniami hormonalnymi oraz alergiami i nietolerancjami pokarmowymi. W wolnym czasie uwielbia testować nowe przepisy, którymi dzieli się ze swoimi pacjentami. Najważniejsza zasada to: szybko, zdrowo i smacznie.