Drukuj
Dieta

odporność jedzenie zdrowie dieta witaminy

Odporność dzięki naturalnym produktom

Układ odpornościowy człowieka to zbiór ściśle wyspecjalizowanych komórek, tkanek i narządów, które we współpracy ze sobą chronią nas przed rozwojem wielu chorób. Niestety, przebywanie w zanieczyszczonym środowisku, nadmierny kontakt z patogenami, czy też prowadzenie niezdrowego i niehigienicznego trybu życia zaburza naszą odporność, przez co stajemy się bardziej podatni na pojawienie się wielu dolegliwości. Dlatego też o układ odpornościowy należy dbać szczególnie.

Z niniejszego artykułu dowiesz się więc, jak żywienie wspiera odporność, czyli co jeść, aby wzmocnić układ immunologiczny.

 

Produkty na wzmocnienie odporności

Zastanawiasz się, jak wzmocnić odporność? Jednym z najważniejszych sposobów jest dieta. W dalszej części tekstu przedstawiliśmy naturalne produkty, których regularne spożywanie może nas w dużym stopniu ustrzec przed chorobami, które kojarzone są z obniżoną odpornością.

 

Czosnek na wzmocnienie odporności

Podstawowym produktem, którego nie powinno zabraknąć w okresie osłabionej odporności, jest czosnek. Naukowcy udowodnili, że posiada on silne działanie przeciwbakteryjne i jest skuteczny w zapobieganiu rozwoju różnych bakterii, w tym m.in. takich, jak: Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Stapylococcus aureus, czy też Pseudomonas aeruginosa. Ponadto w jednym z badań z udziałem ludzi naukowcy zauważyli, że osoby, które stosowały czosnek, rzadziej zmagały się z przeziębieniami, niż osoby z grupy kontrolnej, które nie otrzymywały tego produktu.

Dodatkowo osoby spożywające czosnek, u których doszło do przeziębienia, szybciej wracały do zdrowia. Za właściwości zdrowotne czosnku odpowiada allicyna. Należy nadmienić, że aby została ona aktywowana, należy zmiażdżyć lub drobno posiekać czosnek przed spożyciem. W celu wzmocnienia swojej odporności można stosować czosnek świeży w ilości ok. pół ząbka na dzień.

 

Jak imbir wspiera odporność?

W okresie jesienno-zimowym warto poszerzyć swoją domową apteczką o imbir. I to nie tylko dlatego, że posiada on działanie rozgrzewające. Badacze zauważyli, że związki obecne w imbirze mogą stymulować, czyli pobudzać wydzielanie cząsteczek o nazwie interferon beta (IFN-beta), które wykazują właściwości przeciwwirusowe.

Co więcej, dowiedli oni, że imbir zapobiegał przyczepianiu się cząsteczek wirusa do nabłonka dróg oddechowych. Dane te potwierdzają, że imbir może w pewnym stopniu chronić nas przed infekcjami wirusowymi.

imbir odporność okład odpornościowy zdrowie wirusy

Imbir może znacząco wzmocnić naszą odporność

 

Jeżówka a odporność człowieka

Gdy mówimy o odporności, nie sposób nie wspomnieć też o jeżówce purpurowej, znanej również pod nazwą Echinacea purpurea. To pochodząca z Ameryki Północnej roślina lecznicza, która setki lat temu znalazła duże uznanie wśród Indian.

Aktualny stan wiedzy pokazuje, że stosowanie jeżówki może zmniejszyć ryzyko rozwoju przeziębienia nawet o 58%, zaś w przypadku osób, u których doszło do wystąpienia tej choroby, może skrócić czas jej trwania. Wobec tego jeżówkę można stosować zarówno prewencyjnie, w okresie wzmożonych zachorowań, jak również w przypadku wystąpienia pierwszych objawów przeziębienia. Za skuteczną porcję można uznać 400-900 mg jeżówki dziennie.

 

Odporność a dieta – najważniejsze składniki

Poza wymienionymi powyżej produktami do dyspozycji mamy również pojedyncze składniki, których podawanie w okresie osłabionej odporności, może ustrzec nas przed wieloma chorobami, w tym przed infekcjami wirusowymi. Poniżej przedstawiamy najważniejsze z nich.

 

Jak prebiotyki wspomagają odporność?

Bardzo często mówi się, że nasza odporność zaczyna się w jelitach. W tym powiedzeniu jest wiele prawdy! To właśnie zazwyczaj przewód pokarmowy stoi na pierwszej linii frontu walki z substancjami szkodliwymi dla naszego zdrowia, a także drobnoustrojami, np. w postaci bakterii.

Niezwykle ważnym elementem zapewniającym zdrowie naszych jelit jest zamieszkująca je flora bakteryjna. Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że dobroczynne bakterie są bowiem w ścisłym kontakcie z układem odpornościowym. Pobudzają komórki naszego układu immunologicznego do fagocytozy, czyli pochłaniania patogenów. Dodatkowo powodują aktywację komórek NK (ang. natural killers), które usuwają z ustroju człowieka komórki zainfekowane bakteriami lub wirusami.

Jak nabyć odporność w jelitach? Można zrobić to poprzez dostarczanie składników, które stymulują wzrost korzystnej flory bakteryjnej. Są one określane mianem prebiotyków. Mowa tu przede wszystkim o związkach takich jak inulina i fruktooligosacharydy (FOS)

 

Witaminy C i D w służbie odporności organizmu

We wzmacnianiu odporności niebagatelne znaczenie mają również witaminy. Dotyczy to przede wszystkim witamin C i D. Naturalna witamina C, podobnie jak wspomniane prebiotyki, pobudza działanie układu immunologicznego.

Dla przykładu, wspomaga ona dojrzewanie limfocytów T, czyli jednych z najważniejszych komórek odpornościowych. Przeprowadzone badania pokazały, że stosowanie witaminy C może zmniejszać ryzyko występowania infekcji górnych dróg oddechowych lub skracać czas ich trwania. Dotyczy to szczególnie osób cechujących się osłabioną odpornością, w tym osób narażonych na zimno i poddawanych wysokiej aktywności fizycznej. Zwykle zaleca się stosować ok. 0,5-1,0 g witaminy C dziennie w okresach sprzyjających przeziębieniom.

Korzyści zdrowotne można osiągnąć, sięgając również po witaminę D. Aktualny stan wiedzy dowodzi, że witamina D posiada działanie przeciwwirusowe i podawanie jej w okresie jesienno-zimowym może zmniejszyć zachorowalność na grypę typu A. Zaleca się, aby jesienią i zimą stosować co najmniej 2000 IU witaminy D dziennie.

 

Jak cynk poprawia odporność?

Naturalne sposoby wzmacniania odporności obejmują również dostarczanie odpowiednich ilości cynku. Jest to składnik, którego niedobór zaburza funkcjonowanie komórek układu immunologicznego. Znaczenie cynku dla odporności potwierdzają badania naukowe, które dowodzą, że w okresie przeziębienia spożywanie odpowiednich ilości cynku może złagodzić objawy tej choroby, jak również skrócić czas jej trwania.

Zgodnie z zaleceniami, każdego dnia powinniśmy dostarczać wraz z dietą ok. 8-11 mg tego składnika. Przy czym w okresie jesienno-zimowym można dodatkowo sięgnąć po preparaty z cynkiem. Naturalnymi źródłami cynku są produkty takie jak mięso, jaja, owoce morza, fasola, orzechy.

Orzechy cynk zdrowie dieta odporność

Orzechy są cennym źródłem cynku

 

Literatura

Schoop R. i wsp.: Echinacea in the prevention of induced rhinovirus colds: a meta-analysis. Clin Ther, 2006, 28, 2, 174-183.

Peters EM. i wsp.: Vitamin C supplementation reduces the incidence of postrace symptoms of upper-respiratory-tract infection in ultramarathon runners. Am J Clin Nutr, 1993, 57, 2, 170-174.

Sasazuki S. i wsp.: Effect of vitamin C on common cold: randomized controlled trial. Eur J Clin Nutr., 2006, 60, 1, 9-17.

Josling P.: Preventing the common cold with a garlic supplement: a double-blind, placebo-controlled survey. Adv Ther, 2001, 18, 4, 189-193.

Chang JS. i wsp.: Fresh ginger (Zingiber officinale) has anti-viral activity against human respiratory syncytial virus in human respiratory tract cell lines. J Ethnopharmacol., 2013, 145, 1, 146-151.

Dieta
Odsłony: 1505
(0 Votes)