7 OBSZARÓW SZCZĘŚCIA

olej z konopi zdrowie dieta właściwości

Najważniejsze fakty o oleju z konopi

Produkty przygotowane na bazie konopi siewnej cieszą się w ostatnim czasie bardzo dużą popularnością. Również w sklepach asortyment olejów z konopi powiększa się z dnia na dzień. W niniejszym artykule przedstawiamy najważniejsze fakty o tym niezwykłym tłuszczu. Jeśli zastanawiasz się, w jaki sposób jest pozyskiwany oraz dlaczego warto po niego sięgać, zapraszamy do lektury!

 

Czym jest olej z konopi?

Olej z konopi to jadalny olej pozyskiwany z nasion odmian konopi siewnej (Cannabis sativa), które charakteryzują się tylko śladową zawartością związku psychoaktywnego - tetrahydrokanabinolu (THC). Oleju z nasion konopi nie należy mylić z tzw. olejem CBD, który jest otrzymywany z kwiatów, liści i łodyg konopi, i który to obfituje w kannabidiol (CBD).

Naturalny olej z konopi jest zwykle produkowany dwiema metodami:

  • na drodze rafinacji,
  • poprzez tłoczenie na zimno.

Nierafinowany olej z nasion konopi cechuje się ciemnozielonym kolorem i orzechowym, a także nieco trawiastym posmakiem. Z kolei olej rafinowany jest prawie bezbarwny i pozbawiony smaku. Najwyższą wartością odżywczą charakteryzuje się olej z konopi nierafinowany, tłoczony na zimno. O tym, co znajduje się w oleju z konopi i jakie może wykazywać on właściwości przeczytasz w dalszej części tego artykułu.

 

Olej z konopi – dlaczego warto spożywać?

Producenci reklamują olej z nasion konopi jako produkt, który zdecydowanie warto włączyć do swojej diety. Prawdą jest, że w żywieniu człowieka oleje roślinne zajmują ważne miejsce. Jednakże czy tak jest również w przypadku oleju konopnego?

 

Olej z konopi – źródło wielu dobroczynnych związków

Olej z konopi charakteryzuje się bardzo korzystnym składem chemicznym. Obecny w nim tłuszcz składa się przede wszystkim z wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (ok. 70-75%). Głównymi przedstawicielami tych składników są kwas linolowy (z rodziny omega-6) i kwas alfa-linolenowy (zaliczany do kwasów tłuszczowych omega-3). W mniejszych ilościach występują jednonienasycone kwasy tłuszczowe (ok. 11%) w postaci kwasu oleinowego, należącego do rodziny omega-9.

W tym miejscu jednocześnie warto wspomnieć, że olej z nasion konopi charakteryzuje się pożądanym stosunkiem zawartości kwasów tłuszczowych omega-6 do omega-3, który wynosi ok. 3:1. Jednocześnie olej ten charakteryzuje się bardzo niskim poziomem nasyconych kwasów tłuszczowych (ok. 7-8%).

Powszechnie uważa się, że zastąpienie w diecie nasyconych kwasów tłuszczowych, kwasami tłuszczowymi nienasyconymi sprzyja naszemu zdrowiu i praktyka ta może być pomocne w zapobieganiu rozwoju wielu chorób, w tym chorób sercowo-naczyniowych. Olej z nasion z konopi obfituje również w witaminę E, której poziom wynosi średnio aż 88 mg/100 g oleju. Pod względem zawartości witaminy E, olej z konopi przewyższa większość innych olejów roślinnych.

Ponadto zawiera on też stosunkowo dużo witaminy A (3,1 mg/100 g). We wspomnianym oleju obecne są również związki biologicznie aktywne nazywane sterolami roślinnymi (fitosterolami). Przypisuje się im korzystne działanie w kontekście obniżania stężenia cholesterolu we krwi. Głównym fitosterolem występującym w oleju z konopi jest beta-sitosterol. W mniejszych ilościach są obecne kampesterol i Δ5-awenasterol.

olej konopny konopie właściwości zdrowie

Olej z konopi ma niesamowicie bogaty skład!

 

Olej konopny – jakie są jego właściwości?

Dotychczas nie przeprowadzono zbyt wielu badań naukowych dotyczących właściwości prozdrowotnych oleju konopnego. Jednakże od kilku lat analizowanie aktywności biologicznej tego produktu znajduje się w kręgu zainteresowań badaczy. Jeśli interesują Cię ciekawostki o oleju z konopi w kontekście jego działania, to poniżej podajemy garść informacji.

Dla przykładu na łamach czasopisma naukowego Journal of Dermatological Treatment zostały opublikowane wyniki badania, w którym sprawdzano wpływ spożywania oleju z konopi na stan zdrowia pacjentów z atopowym zapaleniem skóry (AZS). W badaniu tym podawano ochotnikom 30 ml oleju dziennie. Naukowcy odnotowali, że u osób, które stosowały olej konopny nastąpiła istotna, korzystna zmiana profilu kwasów tłuszczowych w osoczu krwi. Co ważniejsze, olej ten przyczynił się do złagodzenia objawów klinicznych AZS.

Z kolei w innym doświadczeniu udowodniono, że olej z konopi wykazuje działanie przeciwdrobnoustrojowe. Wykazano, że ma on zdolność do hamowania rozwoju bakterii, takich jak Micrococcus luteus i Staphylococcus aureus (gronkowiec złocisty).

W jednej z prac naukowych zatytułowanej: „Effects of hempseed and flaxseed oils on the profile of serum lipids, serum total and lipoprotein lipid concentrations and haemostatic factors” dowiedziono, że spożywanie oleju z nasion konopi może być pomocne w poprawie profilu lipidowego krwi. Autorzy badania zauważyli, że u osób, które stosowały ten olej nastąpiło istotne obniżenie stężenia triglicerydów we krwi. Co więcej podawanie oleju konopnego przyczyniło się do poprawy stosunku zawartości cholesterolu całkowitego do "dobrego" cholesterolu HDL.

 

Jak stosować olej z konopi?

Olej konopny powinien być stosowany na surowo/na zimno jako dodatek np. do sałatek, past kanapkowych, serów twarogowych. Olej z konopi nierafinowany, tłoczony na zimno nie powinien być poddawany obróbce termicznej, np. smażeniu. Wynika to m.in. z wysokiej zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w składzie, a także stosunkowo niskiej temperatury dymienia, która wynosi ok. 165℃.

Zazwyczaj zaleca się spożywać ok. 1 łyżkę oleju z nasion konopi dziennie. Warto też pamiętać, że olej z konopi powinien być przechowywany w ciemnym miejscu, bez dostępu światła. Stąd warto wybierać olej, który jest sprzedawany w ciemnej butelce. Z kolei po otwarciu należy umieścić go w lodówce.

 

Czy olej konopny jest bezpieczny?

To, co trzeba wiedzieć o oleju konopnym to to, że jest on bezpieczny dla naszego zdrowia. Jak wspomniano na początku artkułu, nie zawiera on w swoim składzie substancji psychoaktywnych. Dodatkowo nie jest on źródłem żadnych innych związków, które mogłyby wywoływać niepożądane objawy.

 

Literatura:

  1. Izzo L. i wsp.: Chemical Analysis of Minor Bioactive Components and Cannabidiolic Acid in Commercial Hemp Seed Oil. Molecules, 2020, 25, 16, 3710.
  2. Callaway J. i wsp.: Efficacy of dietary hempseed oil in patients with atopic dermatitis. J Dermatol Treat., 2005, 16, 2, 87-94.
  3. Mikulcova V. i wsp.: Formulation, characterization and properties of hemp seed oil and its cmulsions. Molecules, 2017, 22, 5.
  4. Schwab US. i wsp.: Effects of hempseed and flaxseed oils on the profile of serum lipids, serum total and lipoprotein lipid concentrations and haemostatic factors. Eur J Nutr., 2006, 45, 8, 470-477.
  5. Chen T. i wsp.: Analytical characterization of Hempseed (seed of Cannabis sativa L.) oil from eight regions in China. J Diet Suppl., 2010, 7, 2, 117-129.
(0 Votes)

mgr Żaneta Michalak

Dietetyk, trener personalny i instruktor sportów siłowych, absolwentka ziołolecznictwa. Na co dzień pomaga pacjentom w Solange SPA w Poznaniu. Wiceprezes Stowarzyszenia "Spożywo" oraz współpracownik Fundacji "Kierunek Zdrowie", zajmujących się propagowaniem zdrowego stylu życia. Autorka licznych artykułów popularnonaukowych oraz współautorka publikacji naukowych.