Drukuj
Dieta

Morwa biała – dlaczego warto ją stosować?

Przypomina nieco jeżynę, z tym, że jej owoce są bardziej podłużne i zdają się zwisać z drzewa, jak szyszki. W zależności od stopnia dojrzałości może przybierać różne kolory, od białego po bardzo ciemny. Jest całkowicie jadalna i możemy wykorzystywać ją na przeróżne sposoby. Przez lata niesłusznie zapomniana, ostatnio zdaje się wracać do łask. O jakim owocu mowa? O morwie białej!

 

Morwa – co to takiego?

Na świecie spotkać możemy trzy odmiany morwy: białą, czarną i czerwoną. Co ciekawe, rodzaju rośliny nie rozpoznaje się na podstawie barwy owoców. Każda odmiana może bowiem wydawać jagody w zupełnie różnych kolorach. Ich barwa zależy od stopnia dojrzałości i może zaczynać się od koloru białego czy jasnego odcienia różu, a kończyć na głębokim fiolecie lub nawet czerni. Cechą odróżniającą gatunki jest natomiast barwa kwiatów.

Morwa biała to wysokie, bo sięgające nawet 20 m długowieczne drzewo pochodzące z Chin. To właśnie tutaj po raz pierwszy doceniono jej właściwości. Liście morwy białej były wykorzystywane przez Chińczyków m.in. do obniżania ciśnienia oraz poziomu cholesterolu. Morwa biała jest ponadto uprawiana w tym rejonie także w celu karmienia jedwabników wykorzystywanych do komercyjnej produkcji jedwabiu. Ich gąsienice, po obfitej morwowej uczcie, owijają się w kokon z cienkiej, ale niezwykle wytrzymałej i długiej, bo sięgającej od 1,5 nawet do 3 km – jedwabnej nici.

Jedwab był na przestrzeni lat stopniowo wypierany przez tańsze, sztuczne tkaniny. Drzewa morwowe jednak przetrwały, znajdując uznanie tym razem w tradycyjnej medycynie ludowej. Obecnie możemy spotkać je zarówno w klimacie tropikalnym, jak i umiarkowanym.

 

Morwa biała w Europie i w Polsce

W Europie morwę białą uprawia się od niedawna, bo od XIX wieku, jednak ze względu na niewysokie wymagania, zadomowiła się tutaj „na dobre”. Roślina lubi ciepłe i słoneczne stanowiska, ale jest też odporna na niskie temperatury oraz zanieczyszczenie powietrza. Pewnie dlatego to jedno z najpopularniejszych drzew parkowych dużych miast.

W Polsce morwę białą zaczęto uprawiać na szeroką skalę po 1918 r. Od 1924 r. jej duże plantacje zlokalizowane są w Milanówku pod Warszawą, gdzie produkuje się naturalny jedwab. Prawdopodobnie najstarsze drzewo morwy białej w Polsce rośnie w Sulechowie, w województwie zielonogórskim. Ma około 240 lat, obwód pnia wynoszący ponad 4 m oraz wysokość 18 m.

 

Jaki smak ma morwa?

Owoce morwy białej są znacznie słodsze od morwy czarnej i czerwonej i mają szerokie grono zwolenników. Nieco miodowy smak morwy wynika głównie z zawartości organicznych kwasów – cytrynowego i jabłkowego. Najlepsze w smaku są owoce zebrane w szczytowym okresie dojrzałości. Niestety po zerwaniu mają dość krótki okres przydatności do spożycia (od trzech do pięciu dni), dlatego najlepiej przechowywać je w lodówce.  

 

Morwa – co można z niej zrobić?

Morwę białą, szczególnie gdy jest mocno dojrzała, można z powodzeniem jeść na surowo. Co ważne, pomimo swej słodyczy jest niskokaloryczna. 100 g owoców to niewiele ponad 40 kcal. Niestety owoce pojawiają się wyłącznie z końcem lipca i przez cały rok raczej trudno o świeże jagody. Zdecydowanie łatwiej możemy dostać przetwory z morwy w postaci konfitur, dżemów czy soków. Z łatwością przygotujemy je również samemu.

 

Jak zrobić konfiturę z morwy białej?

Aby zrobić konfiturę z morwy białej, wystarczy rozgniecione wcześniej owoce poddusić, a następnie dodać sok z cytryny i trochę cukru. Owoce na wolnym ogniu należy dusić jeszcze przez około godzinę, a na koniec przełożyć zawartość do słoików. Gotowe!

Morwę warto łączyć z innymi, twardszymi lub bardziej kwaśnymi owocami, co może wzbogacić smak przetworów. Bardzo dobrym dodatkiem są gruszki, porzeczki czy maliny.

 

Jak zrobić sok z morwy białej?

Na zimę możemy też przygotować pyszny sok z morwy białej. W tym celu owoce należy zasypać na noc cukrem. Następnego dnia zalać je wodą i gotować na małym ogniu przez około 3 godziny. Następnie studzimy i wyciskamy sok przez gazę. Po wyciśnięciu trzeba zagotować go ponownie i gorący przelać do butelek. Na koniec wystarczy dokładnie zakręcić butelki i odstawić je w ciemne i chłodne miejsce.

 

Jak zrobić kompot z morwy białej?

Latem możemy przygotować także orzeźwiający kompot z morwy. W tym celu dojrzałe owoce musimy dokładnie umyć, a następnie zalać wodą i dodać cukier. Gotujemy je przez około pół godziny, a na koniec dodajemy sok z dwóch cytryn. Możemy go też przelać do słoików i pasteryzować.

 

Jak zrobić nalewkę z morwy białej?

Morwa biała to także idealny owoc dla wszystkich wielbicieli mocnych trunków. Od lat w Polsce przygotowywano z niej bowiem różnego typu nalewki.

Aby zrobić domowej roboty nalewkę z morwy białej, należy rozgnieść owoce i przełożyć do dużego słoja, a następnie zalać spirytusem i wódką. Słój odstawiamy w ciepłe miejsce na dwa tygodnie, a po upływie tego czasu przelewamy przez gazę płyn do innego naczynia. Pozostałą masę zasypujemy cukrem i pozostawiamy na około 1 miesiąc. Po tym czasie ponownie przeciskamy owoce przez gazę, tak by wycisnąć resztę płynu i dodajemy go do soku z alkoholem. Następnie przelewamy wszystko do butelek i odstawiamy. Najlepiej na kilka miesięcy.

 

Suszona morwa biała - zastosowania

Suszona morwa biała jest nie tylko bardzo smaczna, ale przy okazji zmniejsza uczucie głodu i ochotę na inne słodkości. Można traktować ją jako pyszną przekąskę, ale także jako ciekawy dodatek do słodyczy czy deserów. Morwa jest często dodawana do czekolady, batonów czy innych słodkości. Wraz z innymi suszonymi owocami można wykorzystać ją w porannym musli, jogurcie czy płatkach śniadaniowych.

 

Koktajle i herbaty z morwy białej

Owoce morwy białej to także doskonały dodatek do domowych koktajli. Można łączyć je z jogurtem, mlekiem, ale także z innymi owocami. Do ich przygotowania możemy też użyć schłodzonego naparu z morwy białej. Warto połączyć go nie tylko z innymi owocami, ale także ze szpinakiem czy jarmużem. Koktajle najlepiej pić bezpośrednio po przyrządzeniu.

Suszone owoce morwy białej możemy także dodawać do własnej roboty napojów i koktajli. W przeciwieństwie do świeżych, dobrze i długo się przechowują. Z kolei w postaci sproszkowanej można je stosować jako zamiennik cukru.

A może morwa do herbaty? W Chinach napar z liści morwy białej podawano zwłaszcza dzieciom wątłym i wolno rosnącym wierząc, że poprawi ona ich rozwój. Z kolei w Korei, Japonii i Chile z liści morwy białej przygotowywana jest herbata Mon Tea. Herbaciany napar możemy też zrobić sami. Do tego celu nadają się zarówno świeże, jak i suche liście morwy. Wystarczy zalać je wrzącą wodą i odstawić pod przykryciem na kilka minut.

 

Inne nietypowe wykorzystanie rośliny

Morwa biała coraz częściej wykorzystywana jest w branży kosmetycznej. Bywa składnikiem przede wszystkim preparatów organicznych, przeznaczonych do pielęgnacji twarzy.

Maści i balsamy z morwy białej były niezwykle pożądanymi kosmetykami w chińskiej medycynie ludowej. Produkty z jej udziałem uważano za skuteczne, zarówno jeśli chodzi o poprawę elastyczności skóry, jak i łagodzenie podrażnień. Ekstrakt z liści morwy był ulubionym kosmetykiem japońskich gejszy, który miał niwelować przebarwienia skórne i zapobiegać starzeniu się.

Ekstrakt z morwy stanowi również cenny składnik niektórych kremów regenerujących na zniszczoną skórę stóp i dłoni.

Drewno morwy białej daje natomiast łagodny, ale ciekawy smak wędzonym z jej pomocą mięsom i rybom. Najlepsza morwa do wędzenia pochodzi z żeńskich odmian drzew, które przynoszą owoce. Męskie drzewa nie mają jagód. Jak twierdzą znawcy tematu, im słodsze owoce na drzewie, tym lepsze drewno do wędzenia.

 

Jak suplementować morwę białą?

Ze względu na swoje właściwości, liście morwy białej wykorzystywana są do produkcji różnego rodzaju suplementów diety. Możemy je znaleźć w herbatkach, wyciągach, syropach czy tabletkach.

Jednym z preparatów wspomagających codzienną dietę jest ProMorwa. Można dostać go w sklepie internetowym producenta – firmy Propharma. Tym, co wyróżnia ProMorwę,przede wszystkim niezwykle starannie dobrane składniki roślinne. Co zatem wchodzi w skład suplementu?

Jego główny składnik – liście morwy białej przede wszystkim wspierają utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi.[1] To o tyle istotne, że codzienny pośpiech oraz towarzyszący nam stres sprawiają, że często zapominamy o dobrze zbilansowanej i bogatej w składniki odżywcze diecie. Z kolei gotowe produkty, po które z braku czasu chętnie sięgamy, zawierają duże ilości węglowodanów i mogą przyczynić się do zaburzenia równowagi procesów metabolicznych.

Rośliną, która od lat wykorzystywana jest w tradycyjnej, ajurwedyjskiej medycynie ludowej ze względu na swoje właściwości regulujące gospodarkę węglowodanową jest gurmar (Gymnema sylvestre). Zawarty w ProMorwie ekstrakt z liści gurmaru standaryzowany na kwas gymnemowy oraz ekstrakt z korzenia imbiru dodatkowo wspierają utrzymanie poziomu cukru we krwi na właściwym poziomie.

Z kolei fasolamina uzyskana z ekstraktu z fasoli to substancja wykazująca aktywność hamowania działania enzymu, który odpowiada za rozkład skrobi na cukry proste. Dzięki niej skrobia staje się mniej przyswajalna, a co za tym idzie, nie odkłada się w tkance tłuszczowej. Polecana jest zwłaszcza osobom, które spożywają duże ilości produktów takich jak ziemniaki, ryż, makaron czy chleb. ProMorwa zawiera także inulinę z korzenia cykorii oraz ekstrakt z kłącza kurkumy.

 

Morwa biała – przed czy po jedzeniu?

Suplement diety ProMorwa powinien być zażywany na pół godziny przed jedzeniem. Co ważne, przed zakupem preparatów z liści morwy białej należy dokładnie sprawdzić skład produktu, a przede wszystkim zwrócić uwagę na ilość zawartego ekstraktu. W przypadku suplementu ProMorwa wystarczy 1 saszetka dziennie. Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji produktu. Zawartość saszetki najlepiej rozpuścić w szklance wody.   

U osób stosujących terapię insulinową lub doustne leki hipoglikemizujące, zażywanie preparatu najlepiej skonsultować z lekarzem. Należy też pamiętać o zróżnicowanej diecie oraz o prowadzeniu aktywnego trybu życia. Powinniśmy jednak przede wszystkim uzbroić się w cierpliwość. Ważne jest spożywanie preparatu regularnie przez dłuższy czas.

 

 

[1] Effects of Mulberry Fruit (Morus alba L.) Consumption on Health Outcomes: A Mini-Review, H. Zhang, Z. Feei Ma, X. Luo, X. Li, 2018

Dieta
Odsłony: 242
(0 Votes)