7 OBSZARÓW SZCZĘŚCIA

Zaskakujące właściwości soków

Warzywa i owoce to najważniejsze źródła cennych składników, dlatego nie powinno ich zabraknąć w naszym codziennym menu. Problem w tym, że nie zawsze mamy czas, chęć czy pomysł na ich przygotowanie. Dobrym i szybkim rozwiązaniem może być wówczas sok! Niektórzy eksperci twierdzą nawet, że warzywa i owoce w postaci płynnej trawimy lepiej, są też źródłem łatwej przyswajalnych składników pokarmowych.

Soki to najprostszy sposób na dostarczenie organizmowi cennych witamin i składników mineralnych

Zaskakujące właściwości soków

 Soki to najprostszy sposób na dostarczenie organizmowi cennych witamin i składników mineralnych

Dostępne na rynku soki są najczęściej pasteryzowane. Proces ten jest całkowicie bezpieczny i pozwala na zachowanie większości wartościowych składników.

Coraz większą popularność zdobywają też soki jednodniowe. Jedne i drugie to najprostszy sposób na dostarczenie organizmowi sporej dawki witamin, minerałów oraz antyoksydantów. Poza tym wspaniale oczyszczają oraz odkwaszają nasz organizm. To ważne, zwłaszcza w dzisiejszych czasach, pełnych pośpiechu, stresu i fast foodów. Jakie są jeszcze zalety soków?

Niech żyją owoce!

Sok jabłkowy, chyba jeden z najbardziej popularnych na rynku, dzięki zawartemu w nim błonnikowi doskonale obniża poziom cholesterolu oraz poprawia trawienie i pracę jelit. Obecna w nim acetylocholina poprawia kondycję naszego umysłu oraz zapobiega demencji starczej. To także świetny zastrzyk energii dla zmęczonego organizmu.

Równie popularny sok pomarańczowy działa przeciwbakteryjnie oraz przeciwwirusowo. Zawiera witaminę PP, która jest odpowiedzialna za regulację poziomu cukru w organizmie, a także dużo niezbędnej dla odporności organizmu witaminy C. Pomaga również w terapii chorób nowotworowych.

Według dietetyków grejpfrut jest dobry na wszystko. Regularnie picie soku grejpfrutowego nie tylko skutecznie pomaga opanować głód, ale dzięki obfitości przeciwutleniaczy spowalnia efekty starzenia. Ważne, by nie popijać nim żadnych leków, ponieważ zaburza ich wchłanianie.

Prawdziwą skarbnicą minerałów i witamin jest sok wiśniowy. Zawiera witaminę A i C, melatoninę, antocyjany i bioflawonoidy i podobnie jak pomarańczowy pomaga w walce z nowotworami. Skuteczny jest też przy bólach głowy oraz poprawia funkcjonowanie pamięci.

Kolejnym sprzymierzeńcem w walce z nowotworami może być granat, zwany także „owocem życia”. Postrzegany jest również za afrodyzjak oraz symbol płodności. Sok z granatu działa odmładzająco, przywraca witalność i zwiększa wydolność organizmu. Stanowi też doskonały suplement w diecie odchudzającej. Tutaj jednak lista jego zalet się nie kończy, dlatego warto regularnie po niego sięgać.

Sok z ananasa dodaje energii, posiada właściwości wspomagające trawienie, zapobiega osteoporozie i oczyszcza organizm. W osteoporozie pomoże nam również sok z gruszki, a ze względu na obecność boru dobrze wpłynie na działanie naszego mózgu oraz koncentrację.

Górą buraki!

Sok z buraków to panaceum nie tylko na otyłość, lecz wszelkie dolegliwości cywilizacyjne! Przeciwdziała stresowi, depresji, zmniejsza napięcie nerwowe, wzmacnia koncentrację, refleks, pamięć. Może także obniżać poziom cholesterolu, regulować ciśnienie krwi czy zapobiegać zakwaszeniu organizmu.

Może być stosowany jako napój energetyczny, ponieważ skutecznie usuwa zmęczenie oraz zwiększa naszą wytrzymałość. Przeciwdziała anemii, dlatego jest świetny dla kobiet w ciąży. Mało kto wie, że poprawia wygląd paznokci i opóźnia pojawienie się siwizny.                                                                                           

Sok marchwiowy to jeden z popularniejszych soków warzywnych. Obecny w nim karoten pozytywnie wpływa na wzrok, kolor skóry, stan zębów i włosów. Podobnie jak sok z buraków polecany jest kobietom w ciąży i karmiącym. Poza tym reguluje metabolizm i poprawia trawienie, zawiera też pektyny, oczyszczające organizm z toksyn.

Sok marchwiowy – ładna skóra i włosy Sok marchwiowy – ładna skóra i włosy

Wypicie dwóch szklanek soku pomidorowego dziennie pomaga natomiast zapobiec osteoporozie. Polecany jest przy anemii i zmęczeniu. Obecna w nim witamina A zapewnia lepszy stan skóry, włosów i paznokci. Sok pomidorowy zawiera likopen, mający silne działanie przeciwnowotworowe.

Wrogiem nowotworów jest także szpinak. Sok ze szpinaku podobnie jak dwa poprzednie dodaje energii i zwiększy naszą wytrzymałość.

Trochę egzotyki

Noni, czyli morwa indyjska, to roślina, której właściwości i działanie od dawna doceniają mieszkańcy Polinezji. Sok z noni korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu odpornościowego, który wymaga wsparcia szczególnie w okresie jesienno-zimowym. 

Sok z acai zawiera duże ilości witamin i składników mineralnych oraz ogromne bogactwo przeciwutleniaczy, opóźniających procesy starzenia. Ponadto wzmacnia wzrok, zmniejsza negatywne skutki stresu, zapobiega m.in. przemęczeniu i problemom z koncentracją. Poprawia też wygląd skóry, włosów i paznokci.

(0 Votes)

Dr Gaja

Matka natura, matka ziemia i żywicielka, która łączy to, co daje przyroda z badaniami i wiedzą ekspertów. Jej celem jest zbliżanie Was - czytelników - do natury i wskazywanie tych pomysłów na codzienne funkcjonowanie i dietę, które pozwolą Wam żyć w harmonii, szczęściu i zdrowiu. Dzięki naturalnym produktom i wartościowym, merytorycznym poradom, osiągnięcie tego stanu będzie łatwiejsze niż kiedykolwiek 🌱