Dieta i jej wpływ na pamięć, koncentrację czy kojarzenie oraz przyswajanie wiedzy to temat niepodlegający dyskusji. To, co jemy uruchamia setki mechanizmów wpływających na intelektualne funkcje mózgu, stymuluje bowiem produkcję wielu enzymów, hormonów i substancji chemicznych.

Jak wspomóc pracę mózgu? Odpowiednią dietą!

Niezwykle ważne jest takie wspomaganie pracy mózgu, aby dostarczyć do organizmu odpowiedniej ilości składników, których działanie poprawi nasze zdolności intelektualne. Jak to osiągnąć i jakie składniki nam w tym skutecznie pomogą?

Witaminy: B1, B3

Witamina B1, czyli tiamina odgrywa niezwykle ważną rolę w metabolizmie energetycznym. Jej brak w organizmie może przyczynić się do degeneracji tkanki mózgowej. Jej niedobór objawia się także częstszymi stanami depresyjnymi. Źródłem witaminy B1 są m.in. drożdże, wątroba czy produkty z pełnego ziarna.

Witamina B3, inaczej niacyna, pomaga przekształcaniu węglowodanów w glukozę, metabolizowaniu tłuszczów i białek oraz w utrzymywaniu prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Jej niedobór wpływa na zaburzenia w sferze emocjonalnej i psychicznej oraz wahania nastroju. Według naukowców witamina B3 może także dodawać pewności siebie i obniżać poziom lęku.

Występuje w mięsie, orzechach arachidowych i drożdżach spożywczych. Bogate w witaminę B3 są również ziemniaki, produkty zbożowe, rośliny strączkowe, mleko oraz rośliny liściaste jak szczaw, sałata, szpinak czy natka pietruszki.

Witamina C

Witamina C jest niezwykle ważnym antyutleniaczem, likwidującym wolne rodniki, niebezpieczne, zwłaszcza dla mózgu. Udowodniono, że wpływa na rozwój komórek nerwowych, co przekłada się na funkcjonowanie pamięci. Wspiera syntezę dopaminy – neuroprzekaźnika, który poprawia koncentrację, logiczne myślenie, a także zwiększa motywację.

Organizm sam nie wytwarza witaminy C, znajdziemy jej jednak dużo w warzywach i owocach. Najlepiej spożywać je surowe np. w postaci koktajli.

Lecytyna na pamięć

Lecytyna nie tylko świetnie wpływa na pamięć i koncentrację, ale także obniża poziom złego cholesterolu. Jej niedobór prowadzi do ospałości, demencji starczej i spadku zdolności poznawczych i pamięciowych. Znajdziemy ją w orzeszkach ziemnych, soi, słoneczniku, rzepaku, żółtkach jaj i kiełkach pszenicy.

Kwas foliowy

Pobudza rozwój komórek nerwowych, chroniąc je przed działaniem homocysteiny odpowiedzialnej za rozwój miażdżycy. Związek bierze udział w powstawaniu substancji stymulujących, do których zaliczamy: dopaminę, noradrenalinę oraz adrenalinę. Dodatkowo zwiększa produkcję czerwonych krwinek, pozytywnie wpływając na dotlenienie naszego mózgu.

Zmniejszenie spożycia kwasu foliowego może prowadzić do pogorszenia funkcji poznawczych, a także do powstania depresji. Jego brak może spowodować osłabienie koncentracji, utratę pamięci, apatię, a nawet halucynacje.

Do głównych źródeł folianów zaliczamy: warzywa liściaste jak sałata, kapusta, szpinak czy kalafior, słonecznik oraz owoce cytrusowe. Bogata jest w nie również wątroba, jaja oraz pełnoziarniste pieczywo.

Jak wspomóc pracę mózgu? Odpowiednią dietą!

Pierwiastki (magnez, wapń, cynk, potas, fosfor)

Magnez jest niezbędny do produkcji enzymów współpracujących z witaminami z grupy B1. Razem w wapniem pomaga w przewodzeniu impulsów nerwowo-mięśniowych. Chroni przed metalami ciężkimi, które uszkadzają mózg. Jest trudno przyswajalny, dlatego warto go suplementować.

Cynk to mikroelement, który chroni nasz mózg i bierze udział w procesach jego naprawy. Odpowiedni poziom cynku we krwi może bowiem utrudniać przedostawanie się do mózgu aluminium (1). Skażenie organizmu jego związkami powoduje nie tylko chorobę Alzheimera, ale wiele chorób neurologicznych, w tym demencję, autyzm i chorobę Parkinsona.

Pożywienie bogate w cynk to przede wszystkim ostrygi i pestki dyni. Jego większe ilości wykrywa się zwłaszcza u dzieci o wybitnej inteligencji.

Z kolei potas poprawia dotlenienie naszego mózgu. Jego najlepsze źródła to: winogrona, banany, pomarańcze, morele, awokado, melony, nektarynki, brzoskwinie, pomidory i ziemniaki.

Fosfor, którego duże ilości znajdziemy w rybach, poprawia nastrój, zwiększa inteligencję oraz dodaje sił witalnych.

Węglowodany złożone

Pamiętajmy również, że mózg odbiera, przetwarza i przesyła miliony informacji. Choć mały, jest bardzo energochłonny, bo zużywa do 25% energii dostarczanej organizmowi. Jego pokarmem są glukoza i tlen. Jednak węglowodany proste, jak chociażby cukier powodują nagły wzrost poziomu cukru i momentalny jego spadek. W dłuższej perspektywie mogą zatem powodować uczucie zmęczenia, problemy z koncentracją, nadpobudliwość i drażliwość.

Inaczej jest z węglowodanami złożonymi, które znajdują się one w nasionach, ziarnach zbóż, mące z pełnego przemiału, kaszach, ziemniakach, fasoli, soczewicy. Ich trawienie trwa dłużej, dzięki czemu cukier jest uwalniany do krwi stopniowo.

Nie zapominajmy o wodzie!

Stanowi ona około 80% naszego mózgu i to od niej zależy przewodzenie impulsów nerwowych, czyli szybkość i jakość naszego myślenia.

(1) https://jmedicalcasereports.biomedcentral.com/articles/10.1186/1752-1947-8-41