Niestety, coraz więcej z nas ma problem z utrzymaniem prawidłowej masy ciała. Już niemal miliard ludzi na świecie cierpi na nadwagę lub otyłość, a wszystko za sprawą wysoko przetworzonego jedzenia, zbyt dużej ilości spożywanych kalorii, mało wartościowych produktów oraz zbyt niskiej aktywności fizycznej. Złe nawyki żywieniowe prędzej czy później skutkują rozwojem wielu chorób i powikłań, takich jak cukrzyca typu 2.

Jak otyłość wpływa na rozwój cukrzycy?

Tkanka tłuszczowa u zdrowego człowieka powinna wynosić 10–29% ogólnej masy ciała. Aby określić, czy dana osoba ma nadwagę bądź cierpi na otyłość korzysta się ze wskaźników takich, jak chociażby Body Mass Index (BMI). Kalkulator BMI to najłatwiejszy i najszybszy sposób na samodzielne wyliczenie prawidłowej masy ciała.

Cukrzyca typu 2 jest poważną chorobą cywilizacyjną, w Polsce zmaga się z nią 2,5 mln osób. Od dawna wiadomo, że upośledzona tolerancja glukozy i nieprawidłowa glikemia częściej dotyczy osób otyłych niż osób z prawidłową masą ciała. Prawidłowość jest prosta - im dłużej cierpimy na otyłość lub stopień otyłości jest większy, tym wyższe jest ryzyko rozwoju cukrzycy.

BMI a ryzyko upośledzonej tolerancja glukozy

Manuel Rivas ze Stanford University wraz ze współpracownikami postanowił zbadać związek między poziomem BMI oraz genetycznymi czynnikami ryzyka, wpływającymi na cukrzycę typu 2. W tym celu wykorzystano dane dotyczące 287 394 niepowiązanych ze sobą osób pochodzących z Wielkiej Brytanii w wieku od 40 do 69 lat[1].

Prawie 5% uczestników miało zdiagnozowaną cukrzycę typu 2 i potwierdzono, że występowanie cukrzycy wiąże się z wyższym BMI, historią choroby w rodzinie i genetycznymi czynnikami ryzyka.

Zmniejszenie BMI już o 1 kg /m2 wiązało się z 1,37-krotnym zmniejszeniem ryzyka wystąpienia cukrzycy typu 2 (u osób bez nadwagi, z BMI poniżej 25 i bez historii cukrzycy w rodzinie). Podobnie było w przypadku zmniejszenia BMI u osób otyłych z wywiadem rodzinnym. Tutaj ryzyko wystąpienia choroby kształtowało się na poziomie 1,21-krotnie niższym. 

Jak otyłość wpływa na rozwój cukrzycy?

Nad cukrzycą można zapanować

Otyłość jest podstawową przyczyną powstawania cukrzycy typu 2, dlatego niezwykle istotnym czynnikiem, który może zahamować jej rozwój jest zmniejszenie masy ciała.

Aby tego dokonać należy zadbać o właściwe, zdrowe nawyki żywieniowe oraz odpowiedni bilans energetyczny. Nie można jeść ani za mało, ani zbyt dużo. Warto pamiętać, aby przyjmowane posiłki zawierały białko, węglowodany i tłuszcze w odpowiednich proporcjach i odpowiedniej ilości. Do diety należy dołączyć regularne ćwiczenia, które pomogą spalić zbędną tkankę tłuszczową, a także ułatwią utrzymać poziom glukozy na optymalnym poziomie.

[1] https://www.sciencedaily.com/releases/2019/12/191210140412.htm