Zaburzenia łaknienia mogą oznaczać nadmierny lub zbyt mały apetyt. Istotnie znaczenie mają tu czynniki środowiska zewnętrznego, aktywność fizyczna, nawyki żywieniowe czy też pora spożywania posiłków i ich jakość. Jak jednak wskazują amerykańskie badania, za regulowanie apetytu może być odpowiedzialny również pewien obszar mózgu schowany w tzw. ciele migdałowatym.

Czy neurony i nasz mózg mogą regulować nasz apetyt?

Typowe zaburzenia w łaknieniu

Jedzenie, czyli dostarczanie składników pokarmowych, będących przede wszystkim źródłem energii stanowi jedną z podstawowych czynności życiowych człowieka. U zdrowego organizmu bilans energetyczny jest zazwyczaj zrównoważony, co pozwala na utrzymanie względnie stabilnej wagi ciała, jednak przy pewnych zaburzeniach może on ulec poważnemu zachwianiu.

Problemy z łaknieniem nie zawsze oznaczają chorobę, jednak czasami brak apetytu może być oznaką chorób metabolicznych, chorób układu pokarmowego czy zaburzeń hormonalnych. Najczęściej diagnozowane zaburzenia łaknienia to anoreksja i bulimia.

Utrata apetytu lub anoreksja związana ze stanem zapalnym podczas ostrych i przewlekłych chorób pogarsza nie tylko jakość życia, ale i utrudnia powrót do zdrowia i powodzenie leczenia. Dokładny mechanizm nerwowy związany z jej powstawaniem nie został jednak dokładnie poznany.

Z kolei nadmierne łaknienie, wiążące się ze spożywaniem większej ilości pokarmów prowadzi do nadwagi i otyłości. Wpływa na nie zazwyczaj szereg czynników: rodzinnych, środowiskowych oraz emocjonalnych.

Czy neurony i nasz mózg mogą regulować nasz apetyt?

Badania naukowców z University of Arizona

Naukowcy z University of Arizona zidentyfikowali pewien obszar mózgu, usytuowany w ciele migdałowatym (ściśle związanym z naszymi emocjami), który reguluje tłumienie i aktywację apetytu[1].  

Aby ustalić, czy określone neurony w ciele migdałowatym kontrolują zachowania żywieniowe, badacze przeprowadzili eksperyment na myszach, u których zahamowali działanie neuronów, co w efekcie zwiększyło ich apetyt. Następnie je aktywowali powodując jego zmniejszenie. „Ten zespół obwodów, który znaleźliśmy, jest naprawdę ekscytujący, ponieważ sugeruje, że wiele różnych części obszarów mózgu komunikuje się ze sobą” – twierdzi Cai. Ma też nadzieję, że wkrótce znajdą sposób, aby zrozumieć, w jaki sposób koordynowane są różne etapy łaknienia.

Następnym krokiem będzie zlokalizowanie rejonu mózgu odpowiedzialnego za apetyt u ludzi i sprawdzenie, czy istnieją tutaj te same mechanizmy. Jeśli tak będzie, możemy skutecznie przeciwdziałać obniżeniu łaknienia wywołanemu stanem zapalnym, wyciszając neurony w obwodzie.

[1] https://www.nature.com/articles/s41467-019-10715-x#MOESM3