Kuchnia skandynawska to prawdziwe bogactwo ryb i owoców morza. Śledzie, łososie, dorsze, pstrągi, homarce czy przegrzebki na różne sposoby są wędzone, suszone i konserwowane, a później podawane.

Skandynawia to ryby na wszelkie sposoby
Skandynawia to ryby na wszelkie sposoby

Bardzo lubiana jest tutaj również dziczyzna czy wieprzowina, do których podawane są często leśne borówki, jeżyny czy charakterystyczna dla tego regionu moroszka. Niezwykle ważnym składnikiem codziennych posiłków jest pełnoziarnisty chleb, ziemniaki czy konserwowane na słodko warzywa.

Moroszka – nordycka malina
Moroszka – nordycka malina

W całej Skandynawii używa się małej ilości przypraw i ziół. Do najbardziej popularnych zaliczany jest sól, pieprz, czosnek, gałka muszkatołowa, pietruszka, koperek oraz szczypiorek. Mieszkańcy tego regionu wychodzą z założenia, że naturalnego, świeżego smaku potraw nie należy zabijać nadmierną ilością przypraw.

KUCHNIA DUŃSKA

Kuchnia duńska jest raczej prosta i niezbyt pracochłonna.

Kraj ten obfituje w dania mięsne i rybne, a kuchnia nie należy do lekkich. Warzyw tutaj jak na lekarstwo. Największą popularnością cieszą się ziemniaki, buraki, marchewka, ogórek i kapusta, zazwyczaj serwowane jako dodatek do dania głównego lub popularnych tu sałatek rybnych. Duńczycy kochają Smorrebrod, czyli wszelkiego rodzaju kanapki, najczęściej na ciemnym pieczywie.

Śledzie – wszechobecne w całej Skandynawii
Śledzie – wszechobecne w całej Skandynawii

KUCHNIA SZWEDZKA

To zdecydowanie śledź w każdej postaci. W przeciwieństwie do kuchni duńskiej znajdziemy tu również gęste i sycące zupy. Podstawą wielu potraw, zwłaszcza na północy, jest też mięso reniferów.

Dania wykonywane są głównie z miejscowych, naturalnych produktów. Zawierają bogactwo witamin oraz minerałów. Szwedzi zresztą dbają, aby każdy ich posiłek zawierał odpowiednią ilość wartościowych składników. Na tle innych kuchni skandynawskich ta wydaje się najsłodsza.

KUCHNIA NORWESKA

Tutaj królem stołów jest zdecydowanie łosoś. Serwuje się go na surowo, jak również gotuje, marynuje, a potem podaje z musztardą lub koperkiem. Co warte uwagi, w kraju Wikingów, podobnie jak choćby w Danii ceni się przede wszystkim dania proste i kaloryczne. Mamy tutaj ogromny wybór dań mięsnych, najczęściej z łosia, renifera, czy baraniny. Norwedzy chętnie sięgają też po ziemniaki i sery.

Łosoś – oczywiście norweski
Łosoś – oczywiście norweski

CHARAKTERYSTYCZNE POTRAWY KUCHNI SKANDYNAWSKIEJ

Ponieważ kuchnia skandynawska słynie ze swej prostoty, trudno znaleźć tu dania, które mogłyby zaskoczyć przeciętnego turystę. W poszukiwaniu wrażeń warto jednak na pewno pomyśleć o sfermentowanym pstrągu czy śledziu.

RAKFISH – JEDNI GO KOCHAJĄ INNI NIENAWIDZĄ

Norweski rakfish przyrządza się z pstrąga, który najpierw jest filetowany i solony, a potem pozostawiany na kilka miesięcy – w celu sfermentowania. Następnie rybę pakuje się próżniowo lub zamrażana.

Tradycyjnie spożywa się ją cebulą i śmietaną oraz z norweskim plackiem z ziemniaków i mąki z lefse. Potrawa ta zazwyczaj odstrasza zapachem, chociaż ma bardzo oryginalny smak.

RYBA DLA ODWAŻNYCH – SURSTRÖMMING

Surströmming to po prostu kiszony śledź bałtycki. Osobniki łowione wiosną, tuż przed tarłem, umieszcza się na około miesiąc w beczkach, gdzie mają fermentować. Następnie pakuje się je do puszek, gdzie proces fermentacji jest kontynuowany. Mniej więcej po pół roku puszka z powodu nagromadzonego gazu zaczyna się wybrzuszać, a to oznacza, że śledź jest gotowy do konsumpcji.

Śledzia otwieramy tylko na świeżym powietrzu. Podobno smród unoszący się w powietrzu jest niczym w porównaniu ze specyficznym smakiem, którego nie da się z niczym porównać.

KANELLBULAR

To może teraz, dla odmiany, coś pysznego. Szwedzkie rolowane bułeczki cynamonowe podawane są w wielu krajach. Od niedawna można dostać je nawet w IKEI, ale nie dajmy się nabrać, to zupełnie inny smak. Jedyne w swoim rodzaju niepowtarzalne bułeczki dostaniemy tylko i wyłącznie w szwedzkiej cukierni czy piekarni. Obowiązkowa pozycja w skandynawskim menu.

Kanellbular – ulubiony deser Szwedów
Kanellbular – ulubiony deser Szwedów

Kanellbular są tak niezwykłe, że doczekały swojego święta – Kanelbullens Dag obchodzonego jest 4 października. Warto je zrobić samemu!

Ciasto

  • 600 g mąki pszennej,
  • 100 g cukru,
  • 100 g masła,
  • 250 ml mleka,
  • 0.5 łyżeczki mielonego kardamonu,
  • jajko.

Nadzienie

  • 80 g masła,
  • 80 g cukru,
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu.

Dodatkowo

  • jajko do posmarowania bułeczek,
  • cukier do posypania.

Drożdże wymieszać z cukrem, dodać 3 łyżki ciepłego mleka, 1 łyżkę mąki i odstawić na 10–15 minut do wyrośnięcia. W tym czasie podgrzać mleko, rozpuścić masło, mąkę wymieszać z kardamonem.

Drożdże przełożyć do większej miski, stopniowo dodawać ciepłe mleko, masło, jaja i mąkę. Ciasto wyrabiać przez około 15 minut. Następnie odstawić na godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie możemy przygotować nadzienie ucierając miękkie masło z cukrem i cynamonem.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości około 1 cm. Posmarować go masą cynamonową. Zwinąć w formę „ślimaka” i pokroić na mniejsze krążki. Bułeczki przełożyć na papier do pieczenia i pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Przed pieczeniem posmarować je rozbełtanym jajkiem i posypać cukrem. Piec około 7–8 minut w temperaturze 200 stopni.

GRAVAD LAX CZYLI POGRZEBANY ŁOSOŚ

Danie tradycyjne dla szwedzkiej, ale również duńskiej i norweskiej kuchni, przyrządzane z surowego łososia peklowanego w soli z dodatkiem cukru i koperku.

Łosoś podawany jest najczęściej w formie przekąski z ziemniakami lub na chlebie ze specjalnym sosem hovmästarsås (gravlaxsås). Nazwa potrawy wywodzi się ze średniowiecza, kiedy to rybacy solili łososia i zakopywali w piasku, by lekko sfermentował. Obecnie ryby przyrządza się w marynacie, w ciągu kilku dni.

RENSKAV – STEK Z RENIFERA

Smażony renifer to jeden z najbardziej znanych tradycyjnych posiłków w Skandynawii. Mięso, zazwyczaj uprzednio zamrożone jest krojone na cienkie plasterki, smażone w tłuszczu, przyprawiane czarnym pieprzem i solą. Pod koniec dusi się je z odrobiną wody, śmietanki lub piwa.

Danie jest podawane z purée ziemniaczanym oraz purée z surowej borówki z cukrem.


Zdjęcia

  • https://pixabay.com/pl/ryby-gotowanie-pieczone-grill-ryba-2068059/
  • https://pixabay.com/pl/cloudberry-bush-produkuje-jagody-2130046/
  • https://pixabay.com/pl/solone-filety-%C5%9Bledziowe-%C5%9Bled%C5%BA-1619856/
  • https://pixabay.com/pl/%C5%82oso%C5%9B-gotowane-%C5%BCywno%C5%9Bci-ryb-zio%C5%82a-1238248/
  • https://pixabay.com/pl/cynamon-cinnamon-bun-wypieki-784693/