To kuchnia przede wszystkim bogata w różnorodne składniki, smaki i przyprawy, na co wpływ miała niewątpliwie bogata historia. Chyba żadna inna kuchnia europejska nie uległa wpływom tak różnorodnych kultur. Możemy doszukać się tutaj elementów arabskich, francuskich, greckich, włoskich czy angielskich. Kuchnia hiszpańska nawiązuje nawet do czasów starożytnych.

Każdy region ma swój smak

Hiszpania podzielona jest na wiele regionów, a każdy z nich posiada swoje charakterystyczne potrawy. W regionach nadmorskich dominują ryby, owoce morza oraz ryż. Z kolei w centrum częściej jada się mięsa, wędliny, warzywa czy potrawy mączne.

Ciepły klimat sprzyja uprawie warzyw, jak pomidory, papryka, bakłażan czy cukinia oraz owoce cytrusowe.

Niezależnie od regionu, w Hiszpanii króluje oliwa z oliwek, stanowiąca wykończenie większości dań. Mówi się o trójkącie, na którym opiera się hiszpańska kuchnia, w skład którego wchodzą: chleb, oliwa z oliwek i czosnek.

Oliwa z oliwek
Królowa hiszpańskich stołów – oliwa z oliwek

Poza uprawami, ciepły klimat pozytywnie wpływa na hodowlę owiec, trzody czy bydła. Hiszpańscy hodowcy szczycą się wysoką jakością wytwarzanych produktów regionalnych, takich jak mięso, wędliny i sery. Jednym z nich jest surowa szynka jamon iberico, która uchodzi za delikatniejszą od włoskiej.

Do tego wyśmienite hiszpańskie wino i fiesta gotowa!

Fiesta to element kultury

Oprócz przepięknych krajobrazów Hiszpania posiada bogate tradycje związane ze spożywaniem posiłków. To w końcu kraj południowy, o gorącym klimacie i gorącym temperamencie, co sprzyja biesiadowaniu do późnych godzin nocnych, zarówno w gronie rodziny, jak i znajomych.

Hiszpanie uwielbiają fiesty, zabawy, wszelkiego rodzaju święta, kiedy to mogą wraz z najbliższymi udać się do restauracji czy lokalnej knajpki. Wspólne zasiadanie do stołu, to nie tylko kwestia jedzenia, ale także rozmowy, radości i celebrowania życia.

Regionalne przysmaki Hiszpanii

Zdecydowanie najbardziej popularnym daniem na bazie ryżu i szafranu jest w Hiszpanii paella. Aby spróbować najlepszej paelli trzeba wybrać się do Walencji. W podstawowej wersji tego dania najważniejszymi składnikami są kurczak i królik, jest też wersja z owocami morza. Paella powinna być spożywana bezpośrednio z naczynia, w którym jest przygotowywana. Zazwyczaj to duże naczynie przypominające patelnię

Paella z owocami morza
Paella z owocami morza

Niezwykle powszechnym daniem jest wykonywana z ziemniaków i przypominająca nieco pulchny omlet tortilla de patatas.

Mówiąc o kuchni hiszpańskiej nie można zapomnieć o tapas, czyli małych przekąskach podawanych zwykle w różnych barach. Świetnie smakują zwłaszcza w towarzystwie wina lub hiszpańskiego piwa. Obok wina, z którego słynie Hiszpania, często spożywanego w upalne dni, na stole pojawia się hiszpańska sangria, która powstaje na bazie czerwonego wina, z dodatkiem owoców i lodu.

Kolejnym sztandarowym daniem jest patatas bravas, pokrojone w kostkę ziemniaki, które podobnie jak frytki, smażone są na głębokim oleju i podawane ze specjalnym sosem salsa brava z wędzonej papryki. Niezwykle popularny jest też ostry sos romesco ze świeżej czerwonej papryki.

Tortilla de patatas
Tortilla de patatas

Podczas letnich upałów najlepiej sprawdzi się zimne gazpacho, rodzaj chłodnika z pomidorów i papryki pochodzący z najbardziej na południe wysuniętego regionu kontynentalnej Hiszpanii – Andaluzji.

Ośmiornica to z kolei kulinarna ikona hiszpańskiej Galicji. Nie można, będąc w tym regionie, nie spróbować tego rarytasu. Na każdym rogu dostępne są pulperias serwujące ośmiornice na przeróżne sposoby.

Najbardziej znana hiszpańska słodkość to natomiast churros –ciastow formie długich pałeczek smażone na głębokim oleju, które macza się w gorącej czekoladzie.

Słodkie churros
Słodkie churros

Krem kataloński – czas na przepis

My proponujemy Wam za to przepis na pyszny krem kataloński, wymagający cierpliwości, ale wart zachodu.

Potrzebujemy:

Pomarańczę i cytrynę umyć, sparzyć, osuszyć, Zetrzeć na tarce skórkę z cytryny i pomarańczy. Wanilię przekroić i wybrać ziarenka. Mleko, ziarenka i laskę wanilii, laskę cynamonu, skórkę z cytrusów, zagotować w rondelku. Zmniejszyć ogień na minimalny i gotować 25 minut od czasu do czasu mieszając.

Wyjąć skórki, wanilię i cynamon.

Żółtka z białym cukrem ubić w misce na puszystą masę, dodać mąkę i utrzeć razem na gładko. Wlać gorące mleko do, cały czas ubijając trzepaczką. Przelać krem z powrotem do rondelka, zagotować mieszając trzepaczką, aż krem zacznie gęstnieć.

Przelać do miseczek lub foremek, przykryć folią aluminiową i ostudzić. Włożyć miseczki do lodówki na 2 godziny. Przed podaniem posypać wierzch kremu warstewką cukru trzcinowego i opalić specjalnym palnikiem lub wstawić do piekarnika na najwyższą półkę i włączyć funkcję grilla, tak by cukier mógł stopnieć i zrumienić się, tworząc na powierzchni karmelową skorupkę.

Crem Catalana – warto zrobić samem
Crem Catalana – warto zrobić samem

Zdjęcia: