sierpień 24, 2019
ProPharma

Kuchnie świata

Kuchnie świata

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Choć kuchnia afrykańska słynie ze swojej różnorodności, postanowiliśmy poszukać jej wspólnych elementów. Odkryliśmy, że w każdym zakątku przepastnego Czarnego Lądu funkcjonuje jedna, kulinarna reguła. Potrawy muszą być proste, naturalne i oparte na łatwo dostępnych składnikach.

Kuchnie świata
Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

Kuchnia śródziemnomorska to niesamowita kombinacja tradycji kulinarnych 21 krajów basenu Morza Śródziemnego – o nudzie czy monotonii absolutnie nie ma tutaj mowy. Wręcz przeciwnie, włoskie, hiszpańskie czy greckie potrawy za każdym razem zaskakują bogactwem smaków, zapachów oraz nietypowymi połączeniami składników.

Kuchnie świata
Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

Kuchnia skandynawska, czyli kuchnia Europy północnej przez długi czas z rezerwą podchodziła do wszelkich zewnętrznych wpływów. Skandynawia to bowiem niezwykle tradycyjne, oparte na lokalnych, sezonowych i naturalnych składnikach receptury, które dopiero od niedawna zaczynają czerpać z kuchni światowych. Wyjątkiem jest Dania, która już od dłuższego czasu nie boi się nowych smaków, czego efektem jest kuchnia pełna dań typu fusion.

Kuchnie świata

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Kuchnia wschodniej Europy to kiedyś wytworna, nieco tłusta kuchnia włościańska, która z czasem wymieszała się z prostą, biedną kuchnią chłopską. To z jednej strony tradycja, w której smaki przechodziły z pokolenia na pokolenie, a z drugiej – ogromna różnorodność i rozmaite wpływy. Znajdziemy w niej akcenty zarówno rzymskie, greckie, tatarskie jak i zachodnioeuropejskie.

Kuchnie świata

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Kuchnia środkowej Europy to potrawy z Czech, Węgier, Słowacji i Polski, krajów pomiędzy Niemcami a Rosją, powstałych na gruzach dawnych imperiów. Na ile potrawy naszych sąsiadów różnią się od polskich, a gdzie możemy znaleźć największe podobieństwa?

Kuchnie świata

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Kuchnia francuska w opinii krytyków uchodzi za najlepszą na świecie. To kolebka sztuki kulinarnej i prawdziwy raj dla kucharzy, którzy niezwykle dbają o jakość produktów. Choć powszechnie kojarzona ze ślimakami i żabimi udkami, kuchnia ta bogata jest w różnorodne składniki i finezyjne połączenia, tworzące wyjątkowe dania.

Kuchnie świata
Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

Chili, czerwona fasola, kukurydza czy tortilla – z tym zazwyczaj kojarzymy kuchnię meksykańską. A przecież to niezwykła różnorodność smaków, wśród których odnajdziemy elementy kuchni hiszpańskiej, kolumbijskiej, a nawet indyjskiej. Meksyk to jednak przede wszystkim potrawy ostre i wyraziste, które zimą wspaniale rozgrzeją i dodadzą energii.