7 OBSZARÓW SZCZĘŚCIA

Kuchnia śródziemnomorska w najlepszym wydaniu

Kuchnia śródziemnomorska w najlepszym wydaniu

SEKRETY POTRAW ŚRÓDZIEMNOMORSKICH

Na smak kuchni śródziemnomorskiej niewątpliwie wpływa położenie geograficzne oraz klimat. Tereny leżące nad Morzem Śródziemnym charakteryzuje słoneczna, ciepła aura i żyzna gleba. Prawdopodobnie nigdzie na świecie nie znajdziemy tylu świeżych warzywowoców i ziół, co właśnie tutaj!

Podstawą tej kuchni od zawsze były również ryby i owoce morza. Mimo iż ilość ryb w Morzu Śródziemnym w ostatnich latach uległa znacznemu zmniejszeniu, nadal są one częstym składnikiem zup, past czy przekąsek. Najczęściej spożywane ryby to: sola, flądra, anchois, czasem miecznik czy żabnica.

Wśród mięs króluje mięso jagnięcemięso z królika lub drób. Popularna jest także wieprzowina, a niezwykle rzadko spożywa się tu wołowinę. Kuchnia śródziemnomorska nie może oczywiście obyć się również bez oliwy z oliwek. Pomimo wielu wspólnych elementów, każdy region basenu Morza Śródziemnomorskiego ma swoją specyfikę, na którą wpływ ma kultura oraz historia poszczególnych krajów.

KUCHNIA POŁUDNIOWO-EUROPEJSKA

Niezwykle ważnym elementem w tradycjach kuchni południowo-europejskiej jest wino. Stosowane jest zarówno jako trunek, jak i aromatyczny dodatek do wielu dań.

Najczęściej używane składniki to pomidorykarczochyczosnekkaparyanchoisbazylia czy orzeszki piniowe. Ze zbóż jedzone są tu natomiast pastyryż i chleb.

KUCHNIA WSCHODNIO-ŚRÓDZIEMNOMORSKA

Królują w niej jogurty i sery (fetahalumilabneh). Ze zbóż najczęściej spożywany jest ryż oraz chlebki typu pita czy lavash, a także kasza bulgur. Popularne składniki dań to: sumakgranatyorzechyciecierzyca (hummus, falafel), cytrynynatka pietruszkimięta. Chętnie jada się tutaj również jagnięcinę, baraninę i drób, najczęściej grillowany, w formie kebabów lub gyrosów.

Kuchnia śródziemnomorska w najlepszym wydaniu

KUCHNIA PÓŁNOCNO-AFRYKAŃSKA

Najbardziej aromatyczna i zdecydowanie najostrzejsza kuchnia. Chętnie używa się tutaj kuminukolendryszafranucynamonugoździkówchilli czy czosnku. Słodyczy potrawom dodają suszone owoce, jak rodzynki, daktyle i morele. Królują tu kasze typu kuskus czy bulgur, podawane w towarzystwie gęstych gulaszy i dań opartych na jagnięcinie i baraninie.

Typowymi potrawami tego regionu są tadżin czy harira – zawiesista zupa z baraniny, soczewicy, pomidorów, cebuli, czosnku i świeżych ziół. Charakterystycznym produktem są także kiszone cytryny.

KUCHNIA ŚRÓDZIEMNOMORSKA A ZDROWIE

Mieszkańcy krajów śródziemnomorskich uwielbiają ryby. W nich znajdziemy zbawienne dla serca kwasy tłuszczowe omega-3 i -6, a w dodawanych do dań warzywach – niezbędne minerały, takie jak żelazofosforjodpotas czy magnez.

W kuchni śródziemnomorskiej mięso je się sporadycznie, a dania zawierają głównie białka roślinne. Są to zatem nie tylko smaczne i zdrowe, ale jednocześnie bardzo lekkie potrawy. Nic dziwnego, że znajduje coraz więcej zwolenników, a specjaliści zachęcają do zainteresowania się dietą śródziemnomorską. Dodatkowym atutem tej kuchni jest możliwość popróbowania tradycyjnych potraw regionu bez konieczności dalekich podróży. Bez trudu znajdziemy w sklepie składniki, z których dania kuchni śródziemnomorskiej przygotujemy sami.

CZERWONE PESTO Z SUSZONYCH POMIDORÓW

To może na początek pyszne czerwone pesto? Doskonale sprawdzi się nie tylko jako składnik dania głównego, ale i lekkich przekąsek. Potrzebujemy:

  • 1 (280g) słoik suszonych pomidorów w oleju,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 80 g prażonych orzechów nerkowca i orzechów włoskich,
  • 4 łyżki startego parmezanu,
  • około 80 ml oleju z zalewy pomidorów suszonych,
  • sól do smaku,
  • 1 ostra papryczka.

Do dzieła!

Czerwone pesto, szybkie i pyszne!

Orzechy prażymy na suchej patelni, pomidory wyjmujemy z zalewy, a czosnek obieramy z łupin. Wszystko wrzucamy do blendera, dodajemy ser, papryczkę i olej. Następnie miksujemy na jednolitą masę. Czerwone pesto z suszonych pomidorów przekładamy do słoiczka, zalewamy olejem i wstawiamy do lodówki. Smacznego!

(0 Votes)

mgr Milena Grzywińska

Promotorka zdrowego odżywiania i stylu życia. Ukończyła studia magisterskie w Warszawskim Uniwersytecie Medycznym na kierunku Dietetyka w 2016 roku. W trakcie studiów odbyła liczne praktyki w placówkach szpitalnych, poradniach dietetycznych oraz zakładach produkcji żywności. Od tego czasu swoje doświadczenie poszerzała poprzez pracę w Poradni Chorób Metabolicznych, konsultacje pacjentów szpitalnych, a także opracowywanie indywidualnych jadłospisów. Prowadzi pacjentów klinicznych m.in. po zabiegach chirurgicznych, cukrzycowych, otyłych, z zaburzeniami hormonalnymi oraz alergiami i nietolerancjami pokarmowymi. W wolnym czasie uwielbia testować nowe przepisy, którymi dzieli się ze swoimi pacjentami. Najważniejsza zasada to: szybko, zdrowo i smacznie.